Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Νέες φυτεύσεις Αγιωργίτικου και ξένων ποικιλιών στο κτήμα Παπαϊωάννου

Το Κτήµα Παπαϊωάννου σήµερα παράγει 25 ετικέτες κρασιού από ελληνικές και ξένες ποικιλίες ενώ έχει στη κατοχή του 600 στρέµµατα αµπελώνα, που καλλιεργείται σύµφωνα µε τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας εδώ και 20 έτη.

Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Με πρωταγωνιστή τον βασιλιά της Αρχαίας Νεμέας αλλά και μικρότερες εκτάσεις Pinot Noir, Merlot, Gewurztraminer και Μαλβάζια πραγματοποίησε νέες φυτεύσεις το Κτήμα Παπαϊωάννου στη Νεμέα. Σύμφωνα με τον οινοποιό Γιώργο Παπαϊωάννου για το Αγιωργίτικο ως κυρίαρχη ποικιλία στη Νεμέα δεν χρειάζονται εξηγήσεις, ενώ «το Pinot Noir καλλιεργείται από το κτήμα από το 1990 και παρουσιάζει καλή εμπορική πορεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Η Μαλβάζια, σαν αρωματική ποικιλία από την εποχή του Μεσαίωνα, εκφράζει σήμερα επάξια το δυναμικό της στην Αρχαία Νεμέα ενώ συνεχίζοντας με το Gewurztraminer δίνει κρασιά πολύ έντονα αρωματικά και τα κομψά του αρώματα κίνησαν την περιέργεια του οινοποιού. Η περιέργειά του επιβεβαιώθηκε με τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις να δίνουν χώρο σε μεγαλύτερη συγκέντρωση φρούτου. Τέλος, «το Merlot προσαρμοσμένο στην Ελλάδα προσφέρει πρωιμότητα, που αποδίδει μια ασφάλεια στη συγκομιδή για τον οινοπαραγωγό», τονίζει ο ίδιος. ««Συνεχίζουμε δυναμικά και με όρεξη, με νέες φυτεύσεις 70 περίπου στρεμμάτων επιπλέον Αγιωργίτικου την επόμενη χρονιά. Παρόλο που επεκτεινόμαστε με ξένες ποικιλίες, πιστεύουμε ακράδαντα στις δυνατότητες του Αγιωργίτικου ως εμβληματικής ποικιλίας της περιοχής» τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου. Σε ότι αφορά στην εξέλιξη του οινοποιείου, δε σταματά. Πραγματοποιεί πειράματα πάνω στο Αγιωργίτικο και επιλέγει σε κάποια αμπελοτεμάχια να μην αρδέψει και να καλλιεργήσει ξερικά. Με τις ρίζες του φυτού να φτάνουν σε μεγάλα βάθη στο έδαφος, η ποιότητα του σταφυλιού, επιβεβαιώνει ο ίδιος ότι είναι εξαιρετική. Ας σημειωθεί ότι το Κτήμα πραγματοποιεί επιπλέον πειραματική μελέτη σε συνεργασία με το Γεωπονικό πάνω στις ερυθρές ποικιλίες Tourriga από την Πορτογαλία, Petit Verdot από τη Γαλλία και τη λευκή Roussanne από τον Ροδανό. Έχει υποβάλλει αίτηση στο ΥΠΑΑΤ για να ενταχθούν στον κατάλογο με τις επιτρεπόμενες.

Διαβάστε στο Winetrails που κυκλοφόρησε μαζί με την Agrenda το Σάββατο 26 Ιουνίου

all pages_optimized (1) (1)

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Commission που αφορά προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

REPORTS

Η οινοποιός Θεοδώρα Ρούβαλη τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Iter Vitis, πιστοποιημένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην κατηγορία «Νέα Οινοποιός που επενδύει στη...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ευκολόπιοτη και σύνθετη, φιλική αλλά και «ψαγμένη» η Μαλαγουζιά δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Με προτάσεις που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όταν μπαίνει...