Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Νέες φυτεύσεις Αγιωργίτικου και ξένων ποικιλιών στο κτήμα Παπαϊωάννου

Το Κτήµα Παπαϊωάννου σήµερα παράγει 25 ετικέτες κρασιού από ελληνικές και ξένες ποικιλίες ενώ έχει στη κατοχή του 600 στρέµµατα αµπελώνα, που καλλιεργείται σύµφωνα µε τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας εδώ και 20 έτη.

Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Με πρωταγωνιστή τον βασιλιά της Αρχαίας Νεμέας αλλά και μικρότερες εκτάσεις Pinot Noir, Merlot, Gewurztraminer και Μαλβάζια πραγματοποίησε νέες φυτεύσεις το Κτήμα Παπαϊωάννου στη Νεμέα. Σύμφωνα με τον οινοποιό Γιώργο Παπαϊωάννου για το Αγιωργίτικο ως κυρίαρχη ποικιλία στη Νεμέα δεν χρειάζονται εξηγήσεις, ενώ «το Pinot Noir καλλιεργείται από το κτήμα από το 1990 και παρουσιάζει καλή εμπορική πορεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Η Μαλβάζια, σαν αρωματική ποικιλία από την εποχή του Μεσαίωνα, εκφράζει σήμερα επάξια το δυναμικό της στην Αρχαία Νεμέα ενώ συνεχίζοντας με το Gewurztraminer δίνει κρασιά πολύ έντονα αρωματικά και τα κομψά του αρώματα κίνησαν την περιέργεια του οινοποιού. Η περιέργειά του επιβεβαιώθηκε με τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις να δίνουν χώρο σε μεγαλύτερη συγκέντρωση φρούτου. Τέλος, «το Merlot προσαρμοσμένο στην Ελλάδα προσφέρει πρωιμότητα, που αποδίδει μια ασφάλεια στη συγκομιδή για τον οινοπαραγωγό», τονίζει ο ίδιος. ««Συνεχίζουμε δυναμικά και με όρεξη, με νέες φυτεύσεις 70 περίπου στρεμμάτων επιπλέον Αγιωργίτικου την επόμενη χρονιά. Παρόλο που επεκτεινόμαστε με ξένες ποικιλίες, πιστεύουμε ακράδαντα στις δυνατότητες του Αγιωργίτικου ως εμβληματικής ποικιλίας της περιοχής» τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου. Σε ότι αφορά στην εξέλιξη του οινοποιείου, δε σταματά. Πραγματοποιεί πειράματα πάνω στο Αγιωργίτικο και επιλέγει σε κάποια αμπελοτεμάχια να μην αρδέψει και να καλλιεργήσει ξερικά. Με τις ρίζες του φυτού να φτάνουν σε μεγάλα βάθη στο έδαφος, η ποιότητα του σταφυλιού, επιβεβαιώνει ο ίδιος ότι είναι εξαιρετική. Ας σημειωθεί ότι το Κτήμα πραγματοποιεί επιπλέον πειραματική μελέτη σε συνεργασία με το Γεωπονικό πάνω στις ερυθρές ποικιλίες Tourriga από την Πορτογαλία, Petit Verdot από τη Γαλλία και τη λευκή Roussanne από τον Ροδανό. Έχει υποβάλλει αίτηση στο ΥΠΑΑΤ για να ενταχθούν στον κατάλογο με τις επιτρεπόμενες.

Διαβάστε στο Winetrails που κυκλοφόρησε μαζί με την Agrenda το Σάββατο 26 Ιουνίου

all pages_optimized (1) (1)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

REPORTS

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους πιο εμβληματικούς αμπελώνες της Ελλάδας, με μακρά ιστορία που συνδέεται με τη Μονή του Μεγάλου...

REPORTS

«Έφυγε» σε ηλικία 78 ετών ο κορυφαίος γεωπόνος, γεωργοοικονομόλογος και οινοποιός του Κτήματος Μερκούρη, Χρήστος Κανελλακόπουλος, ο οποίος επί δεκαετίες άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα...

REPORTS

Σ’ άμεση ανάγκη νέων διαπραγματεύσεων με ΗΠΑ βρίσκεται η ΕΕ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οίνων Προέλευσης (EFOW), αφού «Η αγορά της Αμερικής δεν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...