Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα μελέτη συνδέει το κρασί με καλύτερη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους

Μια ιαπωνική μελέτη διαπιστώνει ότι άτομα άνω των 75 ετών μπορεί να ωφεληθούν από ένα κανονικό ποτήρι κρασί.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας έχουν μερικά από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο, κατά μέσο όρο 85 χρόνια. Όμως, καθώς ζουν περισσότερο, ποιοι διατροφικοί, φυσικής κατάστασης ή κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία καθώς γερνούν; Ερευνώντας τη γνωστική λειτουργία, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα και στο Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Γεροντολογίας του Τόκιο συνέλεξαν πρόσφατα δεδομένα υγείας και τρόπου ζωής από Ιάπωνες ηλικιωμένους άνω των 75 ετών και διαπίστωσαν ότι η μέτρια και σταθερή κατανάλωση κρασιού συσχετίστηκε με υψηλότερη γνωστική λειτουργία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMC Geriatrics, παρακολούθησε 1.226 άνδρες και γυναίκες στην Ιαπωνία, ηλικίας 75 έως 87 ετών, κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017. Τα άτομα επιλέχθηκαν από την SONIC cohort (Septuagenarians, Octogenarians, Nonagenarians and Investigation with Centenarians), και έτσι μια συνεχιζόμενη μελέτη ξεκίνησε το 2010 με σκοπό να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες κάθε τρία χρόνια.

Οι επαγγελματίες υγείας ρώτησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τα πρότυπα κατανάλωσης οινοπνεύματος και μέτρησαν τη γνωστική τους λειτουργία μέσω της ιαπωνικής έκδοσης του Montreal Cognitive Assessment (MoCA). Το MoCA είναι ένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας στην ανίχνευση ήπιας γνωστικής έκπτωσης και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Το MoCA αξιολογείται με βαθμολογία από 0 έως 30, οι ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας δείχνουν μέση βαθμολογία 26. Κάτω από το 22 υποδηλώνει μέτρια γνωστική εξασθένηση.

Παράλληλα, οι ερευνητές σημείωσαν τη συχνότητα κατανάλωσης και τα είδη αλκοολούχων ποτών, όπως μπύρα, κρασί, ουίσκι, ιαπωνικά αποστάγματα ρυζιού και σάκε. Η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ χωρίστηκε σε τέσσερις κατηγορίες: Καμία, λιγότερο από μία ημέρα την εβδομάδα, μία έως έξι ημέρες την εβδομάδα και καθημερινά. Για τους άνδρες, η κατανάλωση αλκοόλ κατηγοριοποιήθηκε ως καθόλου (0 γραμμάρια αλκοόλ), μέτρια (1 έως 39 γραμμάρια), μέτρια έως υπερβολική (40 έως 59 γραμμάρια) και υπερβολική (60 γραμμάρια και άνω), ενώ τα κατώφλια των γυναικών ήταν τα μισά από αυτό. (Ένα μέσο ποτήρι κρασί περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ.)

«Εξετάσαμε συσχετίσεις με τη γνωστική λειτουργία για άλλους τύπους αλκοόλ εκτός από το κρασί και βρήκαμε σημαντικές συσχετίσεις μόνο για το κρασί», ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Yuya Akagi. «Αυτό υποδηλώνει ότι οι ειδικές για το κρασί ουσίες επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία, ειδικά αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες.» Ο Akagi προσθέτει ότι το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από το λευκό κρασί, συγκεκριμένα τη ρεσβερατρόλη, και είναι πολύ πιθανό τα κόκκινα και τα λευκά κρασιά να διαφέρουν ως προς το στην επίδραση της γνωστικής λειτουργίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έπιναν αλκοόλ μία έως έξι ημέρες την εβδομάδα είχαν την υψηλότερη βαθμολογία MoCA, με 23,6 βαθμούς (ο μέσος όρος ήταν 22,7) και σημαντική αύξηση στη γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν και εκείνους που έπιναν κάθε ημέρα. Αφού απομόνωσαν κάθε αλκοολούχο ποτό, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το κρασί είχε την ισχυρότερη θετική συσχέτιση με τη γνωστική λειτουργία, ενώ άλλα ποτά όπως το σάκε δεν είχαν.

Η μελέτη του Akagi εστιάζει περισσότερο στη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ παρά στον όγκο. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, προτείνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ, ανεξάρτητα από τη συχνότητα, πρέπει να είναι μέτρια.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι κοινωνικοί παράγοντες όπως η επικοινωνία με άλλους μπορεί να έχουν επηρεάσει θετικά τη γνωστική λειτουργία. «Πιστεύουμε ότι όχι μόνο τα αποτελέσματα του κρασιού, αλλά και το πλαίσιο της οινοποσίας, όπως ο χρόνος που αφιερώνουμε στη διασκέδαση και τη συζήτηση με τους φίλους και την οικογένεια, μπορούν να έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία», είπε ο Akagi.

Τέλος, τα δεδομένα κατανάλωσης αλκοόλ αξιολογήθηκαν με συνεντεύξεις, οι οποίες μπορεί να υπόκεινται σε ανακρίβεια. Ο Akagi λέει ότι θα ήθελε στη συνέχεια να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του κόκκινου κρασιού έναντι του λευκού κρασιού.

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...