Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα μελέτη ρίχνει φως στην προέλευση του κρασιού και της αμπέλου

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιτέλους την προέλευση της καλλιέργειας κρασιού και της αμπέλου, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μεγάλης κλίμακας μελέτη πάνω στο θέμα.

Σύμφωνα με το Scientific American, η μελέτη του Yunnan Agricultural University περιελάμβανε μια μεγάλη διεθνή ομάδα ερευνητών που ανέλυσαν 2.503 αμπέλια από εξημερωμένα επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια και 1.022 άγρια ​​αμπέλια. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, σε γενικές γραμμές, τα άγρια ​​αμπέλια από την αρχαιότητα χωρίστηκαν πριν από περίπου 200.000 χρόνια σε δύο κύριες γενετικές γραμμές.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη υποστηρίζει ότι υπήρχαν περίπου δύο ομάδες που χωρίστηκαν σε δυτικά και ανατολικά, απλωμένα σε όλη την Ευρασία, με τη σημερινή Πορτογαλία και την Ισπανία στη δύση από τη μία πλευρά και το Ισραήλ και την Τουρκία από την άλλη να αναπτύσσουν σταφύλια.

Η έρευνα αναφέρει ότι οι πρώτοι αγρότες που μετανάστευσαν από τη δυτική Ασία προς την Ιβηρική, φέρνουν μαζί τους επιτραπέζια αμπέλια, με τους αγρότες να διασταυρώνουν επίσης αμπέλια με τοπικά άγρια ​​αμπέλια καθώς κινούνταν προς τα δυτικά.

Η παλαιότερη από αυτή την ανάμειξη πιθανότατα συνέβη στην περιοχή του Ισραήλ και της Τουρκίας, δημιουργώντας σταφύλια μοσχάτου, τα οποία μπορούσαν να καταναλωθούν και να ζυμωθούν. Τελικά, το επιτραπέζιο σταφύλι με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε στα διάφορα οινοποιήσιμα σταφύλια που βρίσκονται σήμερα στη νότια και δυτική Ευρώπη στα Βαλκάνια, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, αφού τα πρώτα εξημερωμένα σταφύλια παρήχθησαν πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια πολλών χιλιάδων ετών, αυτό εξελίχθηκε στις ποικιλίες που τώρα είναι ευρέως γνωστές.

Ωστόσο, οι ειδήσεις αναφέρουν ότι είναι «σχεδόν αδύνατο» να εντοπιστούν οι τρέχουσες ποικιλίες σταφυλιών, είτε σε συγκεκριμένες περιοχές ή χώρες, είτε ακόμα και στη δυτική Ασία ή στις ευρύτερες περιοχές του Καυκάσου.

Ο λόγος που δόθηκε για την αδυναμία εύρεσης μιας εξελικτικής αλυσίδας οφείλεται στο ότι οι αμπελοκαλλιεργητές διασταυρώνουν επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια, μαζί με εξημερωμένα και άγρια ​​σταφύλια, και αναπαράγουν απογόνους με γονείς. Μόλις δημιουργηθεί ένα «ανώτερο» αμπέλι, οι παραγωγοί θα κατέστρεφαν τα προηγούμενα αμπέλια, καθιστώντας δύσκολη την κατασκευή ενός οικογενειακού δέντρου σταφυλιών, πρόσθεσε ο επικεφαλής ερευνητής Wei Chen.

Έτσι, συνοψίζοντας με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μην μάθουμε ποτέ πραγματικά την πραγματική πηγή μιας ποικιλίας σταφυλιού, ανέφερε η μελέτη.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπήκε απλώς στον κόσμο του κρασιού· τον αναδιαμόρφωσε αθόρυβα, όπως η ζύμωση που δουλεύει στο σκοτάδι και αλλάζει τον χαρακτήρα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...