του Ζήση Πανάγου
«Σε κάποια εστιατόρια, εάν το μπουκάλι σας ήταν αρκετά ακριβό ή αν το όνομά σας ήταν αναγνωρίσιμο, θα αφαιρούσαν τα απλά ποτήρια στο τραπέζι και θα τα αντικαθιστούσαν με Zalto’s», αναφέρει σε στήλη του στους New York Times ο Asimov.
Ωστόσο, παρά το σπουδαίο όνομα που έκανε ο Zalto γύρω από τα γυάλινα ποτήρια κρασιού αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την ομώνυμη εταιρεία του και από τους επενδυτές που έφερε. Όπως πάρα πολλοί οινοποιοί από την Καλιφόρνια, έχασε το δικαίωμα στο όνομά του, ακόμη και στην υπογραφή του.
Έτσι, ξεκίνησε μια νέα εταιρεία, επιλέγοντας το φιλικό προς τον καταναλωτή όνομα Josephinenhütte, το οποίο μερικές φορές εμφανίζεται ως δύο λέξεις, ενώ σχεδίασε νέα γυάλινα σκεύη που φτάνουν τώρα στην αγορά των ΗΠΑ, ευτυχώς με το πολύ πιο εύκολο όνομα Josephine. Μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά με τα γυάλινα ποτήρια Zalto: τη συγκλονιστική λεπτότητα του ποτηριού, την ισορροπία, την κομψότητα σε σύγκριση με τις υπερμεγέθεις φιάλη ψαριών που βγάζουν ορισμένες εταιρείες γυαλιού.
Βέβαια, ο σχεδιασμός του γυαλιού Josephine είναι διαφορετικός με δύο τρόπους. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει ένας δακτύλιος με εσοχή ακριβώς πάνω από το μπολ, σαν να το είχε αρπάξει ο υαλουργός με ένα δαχτυλίδι και να το είχε πιέσει προς τα μέσα (μπορεί στην πραγματικότητα να είναι έτσι.) Η εσοχή προκαλεί μια διόγκωση μέσα στο ποτήρι, όπως λέει ο Zalto θα φέρει περισσότερο αέρα στο κρασί, και επίσης θα διαθλάσει περισσότερο χρώμα.
Γυαλί με χειροποίητες τεχνικές…
«Το σχέδιό μου έχει ένα μικρό κύμα μέσα που δίνει χρώμα και κυματιστικές μορφές στο κρασί», είπε ο Zalto. “Είναι μια πυραμίδα μέσα στο κρασί. Μπορείτε να δείτε τις διαβαθμίσεις του χρώματος. Παίζει με το φως: τα λευκά κρασιά γίνονται από διαφανή σε σκούρο κίτρινο. Μου αρέσει να παίζω με τα χρώματα. Η πρόθεσή μου στα ποτήρια κρασιού είναι υψηλή λειτουργία. Αλλά μου αρέσει να παίζω με τα χρώματα. Τα χρώματα του γυαλιού είναι τόσο αγνά.”
Στην πραγματικότητα, ο Zalto είναι έκτης γενιάς υαλουργός από μια οικογένεια που μετανάστευσε στην Αυστρία το 1770 από τη Βενετία, η οποία ήταν γνωστή για το ποτήρι της. Ο συνεργάτης του στην επιχείρηση ανέφερε πως ο γιος του Zalto είχε εγκαταλείψει την επιχείρηση γυαλιού με αηδία, αφού ο πατέρας του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ομώνυμη εταιρεία του, αλλά τώρα που ξεκίνησε τη Josephinenhütte, επέστρεψε, δίνοντας στο οικογενειακό επάγγελμα μια έβδομη γενιά.
Μια πολύ καλή επιχειρηματική απόφαση που πήρε ο Zalto ήρθε στην κατασκευή του εργοστασίου για τα γυαλιά Josephine. Λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια με ηλιακούς συλλέκτες να παρέχουν μεγάλο μέρος της. Η άλλη επιλογή ήταν η πιο δημοφιλής στην Αυστρία μόλις πριν από δύο χρόνια, με την ισχύς φυσικού αερίου από την Ρωσία.
Ο Νεοϋορκέζος σομελιέ Andre Mack είπε ότι εργάζεται με τα νέα ποτήρια σε ένα wine bar στη Νέα Υόρκη και είναι εκπληκτικά ανθεκτικά. Ο Zalto είπε ότι μπορούν να πέσουν στο τραπέζι και δεν θα σπάσουν. Ακούγοντας αυτό, άφησα το ποτήρι του κόκκινου κρασιού να πέσει πάνω στο ξύλινο τραπέζι, δύο φορές, από περίπου τρεις ίντσες. Όλοι κοιτούσαν επίμονα αλλά δεν έσπασε…