Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μια καινοτομία με ανθεκτικά σε ασθένειες σταφύλια προτείνει οινοποιείο της Napa

Το οινοποιείο Whitehall Lane του Rutherford φύτεψε το Camminare Noir και το Paseante Noir για να αντιμετωπίσει την απειλή της νόσου του Pierce. Αλλά πώς είναι το κρασί;

Οι άνθρωποι λατρεύουν το Cabernet και το Merlot της Καλιφόρνια, αλλά δυστυχώς, ένα έντομο που προσβάλλει τα φύλλα της αμπέλου που ονομάζεται Sharpshooter βρίσκει τα συγκεκριμένα αμπέλια ιδιαίτερα νόστιμα. Όταν το έντομο αυτό βρεθεί στα αμπέλια τα μολύνει με ένα βακτήριο που προκαλεί τη νόσο του Pierce, ένα τεράστιο πρόβλημα για την υγεία αμπελώνα. Η ασθένεια, η οποία μπορεί να κοστίσει στα αμπέλια της Καλιφόρνιας πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, μπορεί να σκοτώσει ένα αμπέλι σε μόλις δύο χρόνια και δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία. Επιστήμονες και καλλιεργητές προσπαθούν να βρουν μια λύση σε αυτό το ζήτημα εδώ και δεκαετίες, όμως τώρα, το οινοποιείο της Νάπα Whitehall Lane, μαζί με μερικούς κορυφαίους εμπειρογνώμονες στην αμπελουργία, μπορεί να έχουν μια λύση: Εντελώς νέα σταφύλια. 

Ο Dr. Andrew Walker του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις πειραματίζεται εδώ και δύο δεκαετίες για να αναπτύξει νέες ποικιλίες σταφυλιών που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε αυτή την ασθένεια. Στη μελέτη αυτή συνδράμει ο Dr. Paul Skinner του Vineyard Investigations στη Napa Valley. Νόμιζαν ότι βρήκαν την λύση στο Camminare Noir και στο Paseante Noir, και η ομάδα του Whitehall ένωσε τις δυνάμεις τους μαζί τους και τα φύτεψαν το 2016. 

“Οι κυριότερες ποικιλίες σταφυλιών, όπως το Cabernet και το Merlot, αποδεκατίζονται σταδιακά κατά μήκος των παραποτάμων περιοχών”, εξήγησε η Katie Leonardini , αντιπρόεδρος των επιχειρήσεων της Whitehall Lane. Πολλά οινοποιεία σε προνομιακές περιοχές, όπως η Νάπα και η Σόνομα, έχουν τέτοια εδάφη κατά μήκος ενός ποταμού ή ρέματος. “Ο αμπελώνας μας Oak Glen συνορεύει με έναν κολπίσκο στο Oak Knoll AVA. Η νόσος του Pierce έχει επηρεάσει τις αποδόσεις και γενικότερα υγεία των αμπέλων με μερικά αμπέλια να έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, με μέσο όρο 50 με 100 αμπέλια κάθε χρόνο. Το 2021 θα πρέπει να αντικαταστήσουμε 165 αμπέλια λόγω της νόσου του Pierce.” 

Η ασθένεια εμποδίζει τη ροή του νερού στα φύλλα και στρεσάρει τα αμπέλια μέχρι να πεθάνουν. Οι περισσότεροι καλλιεργητές πρέπει να βασίζονται σε εντομοκτόνο για να διαχειριστούν τα έντομα αυτά, αλλά ο πατέρας του Leonardini, ο Tom, ήθελε να ακολουθήσει μια διαφορετική, πιο φιλική προς το περιβάλλον διαδρομή. Οι νέες ποικιλίες, εάν είναι επιτυχημένες, θα μπορούσαν να φυτευτούν ως προστατευτική ζώνη στον αμπελώνα με τα Cabernet. Θα μπορούσαν επίσης να είναι αρκετά εύγευστα ώστε να αναμιχθούν και να εμφιαλωθούν, όπως ακριβώς έκανε το οινοποιείο Whitehall με τα Camminare Noir του 2019 και Paseante Noir του 2019. 

Το Camminare Noir είναι μια διασταύρωση των Petite Sirah και Cabernet Sauvignon, ενώ το Paseante Noir προέκυψε από τη διασταύρωση των ZinfandelPetite Sirah και Cabernet Sauvignon. Ο οινοποιός Jason Moulton αναφέρει θετικά αποτελέσματα, τόσο στον αμπελώνα όσο και στο μπουκάλι, συγκρίνοντας και τα δύο με το Cabernet όσον αφορά τη γεύση. “Το προφίλ των τανινών και η εκχύλισή τους είναι αρκετά εντυπωσιακή συγκρίνοντάς τες με τις βασικές ποικιλίες”, είπε. Βρήκε επίσης κάποιες άλλες συναρπαστικές ιδιότητες, όπως την ικανότητα ανάπτυξης υψηλών επιπέδων σακχάρων κατά την ωρίμανση, διατηρώντας παράλληλα μια ιδανική δομή. “Κάποια Cabernet Sauvignon ή Merlot δεν θα επιβιώσουν και θα γίνουν σταφίδες, ενώ αυτές οι ποικιλίες θα συνεχίζουν να ωριμάζουν με πολύ μικρή ανάπτυξη”, είπε. “Μπορούν να φτάσουν έως και 28 με 30 βαθμούς Brix και θα είναι γλυκά σαν μέλι και εντούτοις θα βρίσκονται πάνω στο αμπέλι και θα φαίνονται ζωντανά και γεμάτα. “ 

Προς το παρόν, υπάρχουν λιγότερα από 25 κιβώτια για καθένα από αυτά τα νέα κρασιά, αλλά ο Leonardini έχει μεγαλεπήβολα σχέδια όσον αφορά την καινοτομία, την υγεία των αμπελώνων και την αειφορία στην πολιτεία. “Η ελπίδα μας είναι ότι αυτή η μέθοδος θα βρει απήχηση στην κοιλάδα Napa και σε άλλες περιοχές που υποφέρουν από τη νόσο του Pierce.” 

Πηγή: winespectator

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο τρύγος του Μοσχάτου Αλεξανδρείας ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά η ποσότητα ήταν αυξημένη...

REPORTS

Ο Κρητικός αμπελώνας τα τελευταία 2 χρόνια δέχθηκε τη σφοδρότητά της κλιματικής αλλαγής ή κλιματικής κρίσης και όμως ανταπεξέλθετε και φαίνεται να βγαίνει πιο...

REPORTS

Με τους αμερικανικούς δασμούς στο 15% για το ευρωπαϊκό κρασί, οι οινοποιοί και οι εισαγωγείς βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη πραγματικότητα που πλήττει και...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, τα εκλεκτά κρασιά και αποστάγματα των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» θα πρωταγωνιστήσουν σε μια μοναδική...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

VIDEOS

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, πρώτη παραλαβή στο οινοποιείο. Οικοδεσπότης εδώ, ο οινολόγος, Αλέξανδρος Τζαχρήστας. Το παλιό σπίτι του Ανδρέα Καμπά, ένα μικρό μουσείο. Ο εξοπλισμός...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.