Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια «ηλεκτρονική γλώσσα» ξεπέρασε το ανθρώπινο αισθητήριο στην ανίχνευση μολυσμένου οίνου

Μια «ηλεκτρονική γλώσσα» κατάφερε να ξεπεράσει το ανθρώπινο αισθητήριο για το εάν ένα κρασί έχει μολυνθεί ή παρουσιάζει ελαττώματα, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Ουάσιγκτον (WSU) που αναπτύχθηκε σε δοκιμή φιαλών ποικιλίας Riesling.

Pouring white wine from bottle into glass on blurred background

Σε ένα πείραμα στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, «ηλεκτρονική γλώσσα» εντόπισε σημάδια μικροοργανισμών στο λευκό κρασί μέσα σε μια εβδομάδα μετά τη μόλυνση – τέσσερις εβδομάδες πριν ένα ανθρώπινο πάνελ παρατηρήσει την αλλαγή στο άρωμα. Αυτό συνέβη επίσης πριν αυτά τα μικρόβια μπορούσαν να αναπτυχθούν από το κρασί σε ένα πιάτο petri*. Οι οινοπαραγωγοί βασίζονται παραδοσιακά σε αυτές τις δύο μεθόδους, τη μυρωδιά του κρασιού και τη δοκιμή του πιάτου petri, για τον εντοπισμό πιθανών «ελαττωμάτων» ή αλλοίωσης του κρασιού.

Τα ευρήματα, που περιγράφονται λεπτομερώς στην επιστημονική έκδοση Journal of Food Science, υποδεικνύουν ότι η δοκιμή ηλεκτρονικής γλώσσας θα μπορούσε να ενισχύσει αυτές τις μεθόδους και να επιτρέψει στους οινοποιούς να πιάσουν και να μετριάσουν τα προβλήματα νωρίτερα, δήλωσε η Carolyn Ross, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο WSU και η συγγραφέας της μελέτης.

«Εάν τρέξατε ένα δείγμα χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική γλώσσα, θα μπορούσαμε να μάθουμε μετά από μια εβδομάδα εάν υπάρχει μόλυνση ή πρόβλημα κρασιού, αντί να περιμένουμε έως και τέσσερις εβδομάδες να κάνουμε μόνο αισθητηριακές δοκιμές. Είναι πραγματικά χρήσιμο για την κατανόηση της ποιότητας του κρασιού.» είπε η επικεφαλής της μελέτης.

Όταν βυθιστεί σε ένα υγρό, οι αισθητήρες του e-tongue μπορούν να το «γευτούν» αναλύοντας την παρουσία ορισμένων ενώσεων. Στο WSU, η ομάδα της Ross ανέπτυξε και προγραμμάτισε το όργανο για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της λήψης ενός τύπου «δαχτυλικού αποτυπώματος» κρασιού, συλλέγοντας μια ποικιλία πληροφοριών που μπορεί να ενδιαφέρουν τους οινοποιούς.

«Δίνει καλές πληροφορίες για την ολιστική ποιότητα των κρασιών», είπε καθηγήτρια αν και σημείωσε ότι αυτός ο τύπος ανάλυσης χρησιμοποιείται καλύτερα για να συμπληρώσει, όχι να αντικαταστήσει, άλλες μεθόδους αξιολόγησης της ποιότητας του κρασιού.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές πρόσθεσαν σκόπιμα τέσσερα μικρόβια σε διαφορετικά μπουκάλια Reisling. Αυτά τα μικρόβια είναι γνωστό ότι μολύνουν το λευκό κρασί, προκαλώντας αλλοίωση και δυσάρεστες οσμές, συμπεριλαμβανομένων των οσμών αφαίρεσης βερνικιού νυχιών, γερανιού και μυρωδιών «ποντικιού». Εκπαίδευσαν μια ομάδα 13 εθελοντών να αναγνωρίζουν μια σειρά από ιδιότητες κρασιού από τα αρώματά τους, θετικά και αρνητικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών των οσμών.

Στη συνέχεια, η εκπαιδευμένη ομάδα αξιολόγησε το άρωμα του μη μολυσμένου κρασιού ως μάρτυρα και δείγματα του μολυσμένου κρασιού που είχαν αποθηκευτεί για επτά ημέρες έως 42 ημέρες. Η «ηλεκτρονική γλώσσα» τέθηκε στην ίδια εργασία και εντόπισε τη μόλυνση όλων των τύπων μετά τις πρώτες επτά ημέρες αποθήκευσης. Το ανθρώπινο αισθητήριο πάνελ άρχισε να ανιχνεύει μόλυνση σε ορισμένα από τα δείγματα μόνο μετά από 35 ημέρες αποθήκευσης, 28 ολόκληρες ημέρες μετά την ηλεκτρονική γλώσσα.

Να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα της Ross έχει δοκιμάσει την ηλεκτρονική γλώσσα σε κόκκινο κρασί σε μια προηγούμενη μελέτη και συνεχίζει να αναπτύσσει το όργανο που στεγάζεται στο Κέντρο Αισθητηρίων Επιστημών του WSU, δημιουργώντας μια βιβλιοθήκη για να βοηθήσει στην ενημέρωση των δυνατοτήτων «γευστικής» του. Αυτή η μελέτη έλαβε υποστήριξη από το Ταμείο Έρευνας Οίνου και Σταφυλιού της Ουάσιγκτον και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

*Γνωστό ως πλάκα Petri ή πιάτο κυτταροκαλλιέργειας. Είναι ένα ρηχό διαφανές πιάτο με καπάκι που χρησιμοποιούν οι βιολόγοι για να συγκρατούν το μέσο ανάπτυξης στο οποίο μπορούν να καλλιεργηθούν κύτταρα, αρχικά, κύτταρα βακτηρίων, μυκήτων και μικρών βρύων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

REPORTS

Το παγκόσμιο εμπόριο οίνου και γλεύκους παρέμεινε σχεδόν σταθερό το 2024, με μικρή αύξηση 0,8% σε όγκο, φθάνοντας τα 100,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, και μικρή...

REPORTS

Το 16ο Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) πραγματοποιήθηκε στο Mikulov της Νότιας Μοραβίας στις 25 και 26 Μαρτίου 2025. Η εκδήλωση συγκέντρωσε βασικούς παράγοντες του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...