Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με πίστη στην ποιότητα τα βιολογικά κτήματα αμπέλου και ελιάς της Μονής Τοπλού

Με επισημότητα τελέσθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Ιουλίουο Αγιασμός των εγκαινίων της νέας αίθουσας Γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου «TOPLOU FABRICA» της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας.

Με το βλέμμα στην ποιότητα της παραγωγής με τον παραδοσιακό, γνήσιο και αυθεντικό τρόπο καλλιέργειας, οι Πατέρες της Μονής Τοπλού μετέτρεψαν σε βιολογικές καλλιέργειες τα κτήματα της Μονής. Έκτισαν και λειτούργησαν ειδικό Ελαιοτριβείο, Εμφιαλωτήριο ελαίου, Οινοποιείο, στο οποίο πρόβλεψαν ειδικό χώρο γευσιγνωσίας, που αποτελεί τη μοναδική αίθουσα γευσιγνωσίας στον Νομό Λασιθίου. Αξιοποιήθηκε η μυλόπετρα που υπήρχε μέσα, τα βαρέλια από το οινοποιείο, και δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος χώρος με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα παρασκευής και προετοιμασίας των εδεσμάτων. Δημιουργήσαμε WC για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με άνετη πρόσβαση.

Με επισημότητα τελέσθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Ιουλίουο Αγιασμός των εγκαινίων της νέας αίθουσας Γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου «TOPLOU FABRICA» της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας.

Το νέο χώρο γευσιγνωσίας οίνου της Μονής Τοπλού εγκαινίασε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, που μαζί έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων.

Τον αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, Κύριλλος, ενώ στην τελετή παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, ο νέος διοικητής της Π.Ν.Β Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Καρδαράς, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κρήτης και Επιμελητηρίου Λασιθίου, Θωμάς Χαριτάκης.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του  Ηγούμενου της Μονής Τοπλού, Αρχιμανδρίτη, Αμβρόσιου Σκαρβέρη, στον πατέρα Φιλόθεο ο οποίος και πρωτοστάτησε στη βιολογική καλλιέργεια του σταφυλιού στην περιοχή και δημιούργησε το οινοποιείο της Μονής Τοπλού.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Σητείας, Μανώλης Αγγελάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας, Γιάννης Κακουράκης, αλλά και φορείς του εμπορικού κόσμου της περιοχής.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ευκολόπιοτη και σύνθετη, φιλική αλλά και «ψαγμένη» η Μαλαγουζιά δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Με προτάσεις που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όταν μπαίνει...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

REPORTS

Συμμετοχή της Εν.Ε.Α.Π. σε Ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά, αντιμετώπισή της και επιπτώσεις στην...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...