Στην έκθεση έδωσαν το παρόν περισσότερες από 30 αποσταγματοποιίες και ποτοποιίες από διάφορα μέρη της χώρας με 150 περίπου προϊόντα. Μαζί με τα γνωστά και καθιερωμένα ποτά οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν σπάνια παλαιωμένα τσίπουρα, premium ούζα διπλής και τριπλής απόσταξης, δυσεύρετες ετικέτες μικρών παραγωγών, αποστάγματα φρούτων και ηδύποτα (λικέρ) από βότανα και άλλες αρωματικές πρώτες ύλες της ελληνικής υπαίθρου που αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις και συνθέτουν νέες υπεραξίες.
Αυτό το οποίο γίνεται φανερό με την πρώτη ματιά, είναι το γεγονός ότι το τσίπουρο τείνει πλέον να ανακηρυχθεί στον βασιλιά των εγχώριων αποσταγμάτων, αφήνοντας πίσω τις εποχές κυριαρχίας του ούζου και του κονιάκ. Έτσι, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας που δίνει τη δυνατότητα παραγωγής του προϊόντος σε νέα σύγχρονα αποστακτήρια αλλά και με πειραματισμούς σε διαδοχικές αποστάξεις, τα προϊόντα που φθάνουν σήμερα στην αγορά δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις ένδοξες εποχές του ελληνικού κονιάκ ή και τις αναζητήσεις που συνοδεύουν το σκωτσέζικο ουίσκι.
Την πρωτοκαθεδρία των αναζητήσεων στις σύγχρονες εκδοχές του τσίπουρου φαίνεται να διατηρούν οι θεσσαλικές επιχειρήσεις του κλάδου, χωρίς να είναι λιγότερο σημαντικές οι προσπάθειες που γίνονται και στην υπόλοιπη Ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο (Παναγιωτόπουλος Τρία Όγδοα και Μωβ παλαιωμένο) και την Ήπειρο (τσ’ βάβως) μέχρι τον Έβρο (Τσίπουρο Σουφλίου Μπέλας).
Τις εντυπώσεις πάντως φαίνεται να έκλεψε το Angel Tears (δάκρυα αγγέλου) της Κατσαρός Αποστάγματα και Οίνοι, η τριπλή απόσταξη του οποίου φέρνει στην αγορά ένα προϊόν που δεν θυμίζει σε τίποτα το παραδοσιακό τσίπουρο, έχει όμως όλα τα αρώματα και όλη την ευγένεια που μπορεί να δώσει η κατάλληλη διαχείριση του σταφυλιού και ιδίως των στέμφυλων.
Εξίσου φιλόδοξες ετικέτες πάντως παρουσιάζουν αυτόν τον καιρό οι πρωτοπόρου του τυποποιημένου τσίπουρου Τσιλιλής και Αποστολάκης, με τις ετικέτες Dark Cave και Μανιφέστο Grego να… καίνε καρδιές!
Θεαματική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και η θεαματική πρόοδος που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι προτάσεις του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, με την οργάνωση να έχει μπει για τα καλά στον ανταγωνισμό της υψηλής ποιότητας προϊόντων, τόσο με το παλαιωμένο τσίπουρο Old Spirit όσο και με τις ειδικότερες εκδοχές τσίπουρου με αρωματικά βότανα όπως ο Κρόκος Κοζάνης και η Μαστίχα Χίου.
Η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα»
Να σημειωθεί ότι η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα», είναι η μοναδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αποστάγματα όπως το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά, το μπράντι και τα αποστάγματα σταφυλής, όλα επώνυμα και εμφιαλωμένα. Φέτος διοργανώθηκε για 8η φορά, στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου συμμετείχαν περισσότερες από 30 αποσταγματοποιίες και ποτοποιίες από διάφορα μέρη της χώρας με 150 περίπου προϊόντα. Μάλιστα, ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις τύπου Μasterclass πλαισίωσαν την έκθεση. Μαζί με τα γνωστά και καθιερωμένα ποτά βρέθηκαν στο επίκεντρο και σπάνια παλαιωμένα τσίπουρα, premium ούζα διπλής και τριπλής απόσταξης, δυσεύρετα τσίπουρα μικρών παραγωγών, αποστάγματα φρούτων και ηδύποτα (λικέρ) από βότανα και άλλες αρωματικές ουσίες της ελληνικής υπαίθρου που αιχμαλωτίζουν τις μοναδικές ευωδιές τους στο μπουκάλι. Το «Ελληνικό Απόσταγμα» αφορά μόνο ελληνικές ποτοποιίες με επώνυμα, τυποποιημένα προϊόντα υψηλής ποιότητας, αυτά που αποτελούν το μέλλον του κλάδου.