Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αναγκαία ακριβή πρωτόκολλα δειγματοληψίας για όγκο παραγωγής και επενδύσεις στο αμπέλι

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την International Viticulture and Enology Society (IVES) και διεξήχθη από τους Baptiste Oger, Cécile Laurent, Philippe Vismara, και Bruno Tisseyre, αναδεικνύει την ανάγκη για ακριβή πρωτόκολλα δειγματοληψίας στους αμπελώνες, προκειμένου να γίνεται πιο ακριβής εκτίμηση της παραγωγής συγκομιδής.

Η πρώιμη εκτίμηση του μέσου αριθμού τσαμπιών ανά αμπέλι είναι ζωτικής σημασίας για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων αμπελοκαλλιέργειας, των επενδύσεων και των στρατηγικών μάρκετινγκ. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο καθολικό πρωτόκολλο δειγματοληψίας, με αποτέλεσμα κάθε παραγωγός να χρησιμοποιεί διαφορετικές μεθόδους, κάτι που οδηγεί σε αποκλίσεις στα αποτελέσματα. Η έρευνα αυτή ανέλυσε τις επιπτώσεις αυτών των διαφορών στα σφάλματα εκτίμησης και πρότεινε πιο αποτελεσματικές πρακτικές δειγματοληψίας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails

Πιο συγκεκριμένα, οι κύριες διαφορές που παρατηρήθηκαν αφορούν το αν τα «ελλείποντα» αμπέλια (χωρίς σταφύλια) συμπεριλαμβάνονται στην καταμέτρηση, τη χωρική διάταξη των δειγματοληπτούμενων αμπελιών (ομαδοποιημένα σε διαφορετικά μεγέθη τοποθεσιών) και τον συνολικό αριθμό αμπελιών που δειγματίζονται ανά αγρό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι διαφορές επηρεάζουν σημαντικά την ακρίβεια των εκτιμήσεων, ειδικά σε αγρούς με υψηλό ποσοστό ελλειπόντων αμπελιών.

Παράλληλα, οι ερευνητές συνιστούν να εστιάζεται η εκτίμηση στον αριθμό των τσαμπιών και όχι στην παρουσία ή απουσία ελλειπόντων αμπελιών. Η συμπερίληψη αυτών των αμπελιών μπορεί να παραμορφώσει τα αποτελέσματα, καθώς εισάγει δύο διαφορετικά συστατικά στην εκτίμηση. Τα πειραματικά αποτελέσματα έδειξαν ότι σε αγρούς με περισσότερα από 30% ελλείποντα αμπέλια, η συμπερίληψή τους αύξησε τα σφάλματα εκτίμησης. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για διαφορετικά πρωτόκολλα για την εκτίμηση κάθε παράγοντα ξεχωριστά.

Μια άλλη βασική ανακάλυψη ήταν η σημασία της χωρικής οργάνωσης κατά τη δειγματοληψία. Η μελέτη συνέκρινε έξι πρωτόκολλα δειγματοληψίας που κατανέμουν 12 αμπέλια σε 1, 2, 3, 4, 6 ή 12 τοποθεσίες. Τα σφάλματα εκτίμησης ήταν μεγαλύτερα όταν τα αμπέλια ομαδοποιούνταν σε μία τοποθεσία και μειώνονταν καθώς αυξάνονταν οι τοποθεσίες. Η μείωση των σφαλμάτων ήταν πιο έντονη σε αγρούς με έντονη χωρική συσχέτιση.

Τέλος, η ανάλυση επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ σφάλματος εκτίμησης, μεγέθους δείγματος και μεταβλητότητας του αγρού, μετρούμενης μέσω του συντελεστή μεταβλητότητας (CV). Όταν η μεταβλητότητα είναι υψηλή, η αύξηση του δείγματος έχει μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση των σφαλμάτων.

Η μελέτη κατέληξε ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα για κάθε παράγοντα απόδοσης, να αποφεύγεται η ομαδοποίηση αμπελιών σε μία τοποθεσία και να προσαρμόζεται το μέγεθος του δείγματος ανάλογα με την παρατηρούμενη μεταβλητότητα του αγρού.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γεωργία της Καλιφόρνια βρίσκεται σε ένα διαρκές μεταβατικό στάδιο, πιεζόμενη από την κλιματική αστάθεια, την αυξανόμενη έλλειψη υδατικών πόρων και ένα ολοένα πιο...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...