Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ανερχόμενη Μαλαγουζιά μέσα από 9 διαφορετικούς «χαρακτήρες»

Η Μαλαγουζιά βρίσκεται ανάµεσα στις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες δίνοντας λάµψη στην προσεκτική δουλειά κάθε οινοποιού, µε στόχο τη διατήρηση των αρωµάτων του σταφυλιού αλλά και τη δηµιουργία καινούργιων κατά τη ζύµωση. Πρώτη στο αφιέρωμα, η Μαλαγουζιά εσοδείας 2020 του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη.

Άρωμα και Αλχημεία

Η ποικιλία της Μαλαγουζιάς κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία αλλά καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα και κάθε περιοχή µε το µικροκλίµα της και τα εδαφολογικά της στοιχεία δίνει την πινελιά της µε µικρές παραλλαγές στο αρωµατικό προφίλ και την οξύτητα του κρασιού. Το Wine Trails επέλεξε ετικέτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, για να αποτυπώσει το «χαρακτήρα» κάθε περιοχής και κάθε οινοποιού στο τελικό προϊόν.

Η Μαλαγουζιά του κτήματος Κώστα Λαζαρίδη

Διατίθεται ως ΠΓΕ Δράμα η Μαλαγουζιά του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, που καλλιεργείται στο Κατάφυτο του δήμου Νευροκοπίου, μία από τις πιο ψυχρές και βορειότερες περιοχές της Ελλάδας, σε αμπελοτόπια που βρίσκονται σε 900 μ. υψόμετρο, με ιδιαίτερο μικροκλίμα και χαμηλές αποδόσεις. Παρόλο που σε μεγάλο υψόμετρο το ρίσκο για ανοιξιάτικους παγετούς είναι υψηλό, το αλκαλικό, πηλώδες έδαφος, ο ΝΑ προσανατολισμός και η μεγάλη διαφορά θερμοκρασιών μέρας-νύχτας, που ευνοεί τη δημιουργία αρωματικών κρασιών, αντισταθμίζουν επάξια το ρίσκο.

Στόχοι είναι οι υψηλές οξύτητες με το υψηλό υψόμετρο να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα και παράλληλα η διατήρηση των ποικιλιακών αρωμάτων σε μεγάλη ένταση. Στο ίδιο πλαίσιο και για καλή ποιότητα φρούτου, οι αποδόσεις παραμένουν στα 800 κιλά/στρέμμα. Στο οινοποιείο ακολουθείται η κλασική μέθοδος οινοποίησης λευκού σταφυλιού με θερμοκρασίες ζύμωσης στους 14οC που χαρίζει έντονα φρουτώδη και ανθικά αρώματα και ωρίμανση με τις οινολάσπες για 5 μήνες.

Η σοδειά του 2020

Το μικροκλίμα λοιπόν της περιοχής και η τεχνογνωσία των οινοποιών, χάρισαν στη σοδειά του 2020, ένα λαμπερό με κιτρινοπράσινο χρώμα κρασί, έντονο και καθαρό στη μύτη με φυτικές και τερπενικές νότες, λευκά λουλούδια και λευκόσαρκα φρούτα με ένα τελείωμα ορυκτότητας να αναδύεται. Στρογγυλό και γεμάτο στο στόμα, με φυτικά στοιχεία και δροσιστική οξύτητα και φρεσκάδα, κάτι που δεν συναντάται εύκολα σε κρασιά της ποικιλίας και οφείλεται στο μεγάλο υψόμετρο. Ένα κρασί που δεν ξεχνιέται εύκολα, αφού η επίγευσή του επιμένει να θυμίζει αρώματα ροδάκινου και βερίκοκου. Η δυνατότητα εξέλιξής του για τουλάχιστον 2-3 χρόνια δηλώνει στον οινόφιλο ότι μπορεί άφοβα να το προμηθευτεί ακόμα και σε μεγαλύτερες ποσότητες και να το αποθηκεύσει.

Μάλιστα, απόδειξη της ποιότητάς του αποτελούν οι βραβεύσεις της «Malagousia Domaine Costa Lazaridi 2018» που κέρδισε Χρυσό Μετάλλιο στο διαγωνισμό Selections Mondiales des Vins 2019 στον Καναδά και Χρυσό Μετάλλιο στο διαγωνισμό Concours Mondial 2019 στο Βέλγιο.

04_21 optimized (2)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την προηγμένη σειρά ρομπότ R4 που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αμπελώνες και οπωρώνες παρουσίασε στην κορυφαία έκθεση αγροτικών μηχανημάτων, Agritechnica, στο Ανόβερο η New...

REPORTS

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π2-58.5 «Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες» στο πλαίσιο του...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για την συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση της ΚΕΟΣΟΕ, με σκοπό την ανάδειξη του διαχρονικού έργου της, προγραμματίζει να διοργανώσει, η τελευταία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...