Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κόντρα στα εμπόδια της φύσης και των ανθρώπων οι πρώτες οινοποιήσεις του Γιώργου Σιμογιάννη

Tρίτης γενιάς αµπελουργός αλλά και πτυχιούχος σχολής Αµπελουργίας-Οινολογίας, ο Γιώργος Σιµογιάννης καλλιεργεί 50 στρέµµατα αµπελώνων µε Ξινόµαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο και στις τρεις αµπελουργικές ζώνες της Ραψάνης.

Παράλληλα σε πειραµατικό επίπεδο µε σκοπό τη δηµιουργία ενός λευκού οίνου έχει φυτέψει Chardonnay και Μαλαγουζιά. Όλα τα αµπέλια που φροντίζει ο δραστήριος αµπελουργός είναι σε ηλικία από 5 έως 80 ετών, άλλα έχουν γραµµική και άλλα διαµόρφωση κύπελλο.

Όπως ο ίδιος σηµειώνει, λόγω της µορφολογίας της περιοχής δεν είναι παντού δυνατή η χρήση µηχανικών µέσων, πάντα µε σεβασµό στη φύση, για την καλλιέργεια µε αποτέλεσµα ανά περίπτωση να υπάρχει µπόλικη χειρωνακτική εργασία. Για τον Γιώργο Σιµογιάννη, η πρώτη εµπλοκή µε την οινοποίηση πραγµατοποιήθηκε όσο ακόµη φοιτούσε στη σχολή του σε πειραµατικές οινοποιήσεις µε τους καθηγητές του. Ολοκληρώνοντας τη φοίτηση και όπως ο ίδιος αφηγείται, η αγάπη του για τη Ραψάνη και το κρασί  τον έκανε να αναζητήσει ένα χώρο για δηµιουργία του δικού του οινοποιείου.

Μετά από πολλές συζητήσεις µε την τοπική αυτοδιοίκηση της Ραψάνης και τον ∆ήµο Τεµπών ο ίδιος ανέλαβε να παρουσιάσει µια µελέτη επαναλειτουργίας για το Γυµνάσιο της Ραψάνης, το οποίο παρέµενε κλειστό τουλάχιστον για 20 χρόνια, µε στόχο τη δηµιουργία ενός πλήρως επισκέψιµου χώρου που συστεγάζει το οινοποιείο µε ένα λαογραφικό και αµπελουργικό µουσείο, που θα φιλοξενούσε αντικείµενα που είχαν συλλεχθεί από σπίτια Ραψανιωτών.

Όπερ και εγένετο και φέτος πραγµατοποιήθηκαν οι πρώτες οινοποιήσεις και δηµιουργήθηκαν τρεις ετικέτες, ένα λευκό κρασί από Chardonnay και Μαλαγουζιά µε πρώτη ύλη και από άλλους παραγωγούς  ένα ροζέ από Ξινόµαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο και σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει και η πρώτη ΠΟΠ Ραψάνη που αυτήν τη στιγµή ωριµάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...