Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κόντρα στα εμπόδια της φύσης και των ανθρώπων οι πρώτες οινοποιήσεις του Γιώργου Σιμογιάννη

Tρίτης γενιάς αµπελουργός αλλά και πτυχιούχος σχολής Αµπελουργίας-Οινολογίας, ο Γιώργος Σιµογιάννης καλλιεργεί 50 στρέµµατα αµπελώνων µε Ξινόµαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο και στις τρεις αµπελουργικές ζώνες της Ραψάνης.

Παράλληλα σε πειραµατικό επίπεδο µε σκοπό τη δηµιουργία ενός λευκού οίνου έχει φυτέψει Chardonnay και Μαλαγουζιά. Όλα τα αµπέλια που φροντίζει ο δραστήριος αµπελουργός είναι σε ηλικία από 5 έως 80 ετών, άλλα έχουν γραµµική και άλλα διαµόρφωση κύπελλο.

Όπως ο ίδιος σηµειώνει, λόγω της µορφολογίας της περιοχής δεν είναι παντού δυνατή η χρήση µηχανικών µέσων, πάντα µε σεβασµό στη φύση, για την καλλιέργεια µε αποτέλεσµα ανά περίπτωση να υπάρχει µπόλικη χειρωνακτική εργασία. Για τον Γιώργο Σιµογιάννη, η πρώτη εµπλοκή µε την οινοποίηση πραγµατοποιήθηκε όσο ακόµη φοιτούσε στη σχολή του σε πειραµατικές οινοποιήσεις µε τους καθηγητές του. Ολοκληρώνοντας τη φοίτηση και όπως ο ίδιος αφηγείται, η αγάπη του για τη Ραψάνη και το κρασί  τον έκανε να αναζητήσει ένα χώρο για δηµιουργία του δικού του οινοποιείου.

Μετά από πολλές συζητήσεις µε την τοπική αυτοδιοίκηση της Ραψάνης και τον ∆ήµο Τεµπών ο ίδιος ανέλαβε να παρουσιάσει µια µελέτη επαναλειτουργίας για το Γυµνάσιο της Ραψάνης, το οποίο παρέµενε κλειστό τουλάχιστον για 20 χρόνια, µε στόχο τη δηµιουργία ενός πλήρως επισκέψιµου χώρου που συστεγάζει το οινοποιείο µε ένα λαογραφικό και αµπελουργικό µουσείο, που θα φιλοξενούσε αντικείµενα που είχαν συλλεχθεί από σπίτια Ραψανιωτών.

Όπερ και εγένετο και φέτος πραγµατοποιήθηκαν οι πρώτες οινοποιήσεις και δηµιουργήθηκαν τρεις ετικέτες, ένα λευκό κρασί από Chardonnay και Μαλαγουζιά µε πρώτη ύλη και από άλλους παραγωγούς  ένα ροζέ από Ξινόµαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο και σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει και η πρώτη ΠΟΠ Ραψάνη που αυτήν τη στιγµή ωριµάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Οι εξαγωγές ιταλικού κρασιού κατέγραψαν νέο ρεκόρ το 2024, αγγίζοντας τα 8,136 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

REPORTS

Έπιασε τόπο η έκκληση των ηγετών του οίνου, διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης στο νέο ψήφισμα του ΠΟΥ.