Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μεγάλοι όγκοι κρασιού σε δεξαμενές περιμένουν για μια εμφιάλωση

Στο 7% περιορίστηκε το οινοπαραγωγικό κοινό που δεν αντιμετώπισε προβλήματα με τις πρώτες ύλες εμφιάλωσης

Μια πρωτόγνωρη κατάσταση έχει διαμορφωθεί στην αγορά τόσο με το γυαλί όσο και με τις υπόλοιπες πρώτες ύλες που αποτελούν προϋπόθεση για την εμφιάλωση κρασιού. Οι αυξήσεις στις διακινήσεις υλικών, η άνοδος των τιμών στην αγορά αλλά και τα καύσιμα μεταφορών λειτουργούν σαν ντόμινο και αφήνουν τις κυκλοφορίες των οίνων προς εμφιάλωση σε μια αβέβαιη μοίρα.

«Οι άνθρωποι που οργανώνουν την εμφιάλωση έχουν μετατραπεί σε προμηθευτές πρώτων υλών», δήλωσε Philippe Cazaux, διευθυντής του συνεταιριστικού ομίλου Bordeaux Families.

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενέργεια πλέον φαίνεται να θεωρείται προϊόν πολυτελείας, που ολοένα αυξάνεται η αξία του, βάζοντας εμπόδια σε πολλά σκέλη της παραγωγής. Την 1 Απριλίου οι κατάλογοι προμήθειας υλικών για εμφιάλωση έδειξαν ασυναγώνιστες τιμές και ιδιαίτερα περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Και δεν είναι μόνο το γυαλί εκείνο που καθιστά τον τομέα της εμφιάλωσης σχεδόν ακατόρθωτο για πολλά οινοποιεία, αλλά και άλλα προϊόντα, εξίσου αναγκαία για τη ροή της οινικής αγοράς, όπως φελλοί, καφάσια, χαρτόνι, ετικέτες.

Με τη ζήτηση του γυαλιού  να έχει κορυφωθεί στα 76%,  επόμενα είναι οι φελλοί και οι κάψουλες εμφιάλωσης στο 37%. Το χαρτόνι 29%, οι ετικέτες 24% αλλά και τα βαρέλια στο 17%.

Η πίεση στις προμήθειες οδήγησε σε «μια πολύ, πολύ δύσκολη περίοδο, την οποία δεν έχω ζήσει ποτέ για τα ξηρά προϊόντα», λέει ο Pierre Cohen, διευθύνων σύμβουλος της Cellier des Princes στο Châteauneuf-du-Pape, όπου οι 130 αμπελουργοί εκμεταλλεύονται 515 εκτάρια αμπέλια.

Σε αμέτρητες περιπτώσεις, η αδυναμία εμφιάλωσης του κρασιού πριν από τον τρύγο του 2022 θα σταθεί τροχοπέδη για τη νέα σοδειά, με όλους αυτούς τους όγκους κρασιού ουσιαστικά ανεκμετάλευτους. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφήνει τους μικρότερους παραγωγούς με ανικανότητα λύσης του θέματος, καθώς η διαπραγματευτική τους ισχύς σαφώς είναι περιορισμένη.
Ένα ποσοστό κοντά στο μισό πληθυσμό των παραγωγών δεν βλέπει φως στο τούνελ , ούτε αναπροσαρμογή στην αγορά μέσο στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Μήπως το χύμα κρασί θα αποτελέσει ανταγωνιστή της φιάλης κρασιού;

Με δεδομένα από Vitisphere.com , wine industry.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αισιόδοξη είναι η εικόνα της παραγωγής στους αµπελώνες σε όλη τη χώρα, καθώς, όπως παρατηρούµε από τους επιτόπιους ελέγχους στα αµπέλια, η παραγωγή είναι...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Τα αποτελέσματα του 2025 International Wine Challenge, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα στο Λονδίνο, σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη μεταβολή στην παγκόσμια βιομηχανία κρασιού.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Για 70 χρόνια, οι αμπελώνες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία έχουν βιώσει μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας από άλλους αμπελώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο.

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.