Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μεγάλοι όγκοι κρασιού σε δεξαμενές περιμένουν για μια εμφιάλωση

Στο 7% περιορίστηκε το οινοπαραγωγικό κοινό που δεν αντιμετώπισε προβλήματα με τις πρώτες ύλες εμφιάλωσης

Μια πρωτόγνωρη κατάσταση έχει διαμορφωθεί στην αγορά τόσο με το γυαλί όσο και με τις υπόλοιπες πρώτες ύλες που αποτελούν προϋπόθεση για την εμφιάλωση κρασιού. Οι αυξήσεις στις διακινήσεις υλικών, η άνοδος των τιμών στην αγορά αλλά και τα καύσιμα μεταφορών λειτουργούν σαν ντόμινο και αφήνουν τις κυκλοφορίες των οίνων προς εμφιάλωση σε μια αβέβαιη μοίρα.

«Οι άνθρωποι που οργανώνουν την εμφιάλωση έχουν μετατραπεί σε προμηθευτές πρώτων υλών», δήλωσε Philippe Cazaux, διευθυντής του συνεταιριστικού ομίλου Bordeaux Families.

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενέργεια πλέον φαίνεται να θεωρείται προϊόν πολυτελείας, που ολοένα αυξάνεται η αξία του, βάζοντας εμπόδια σε πολλά σκέλη της παραγωγής. Την 1 Απριλίου οι κατάλογοι προμήθειας υλικών για εμφιάλωση έδειξαν ασυναγώνιστες τιμές και ιδιαίτερα περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Και δεν είναι μόνο το γυαλί εκείνο που καθιστά τον τομέα της εμφιάλωσης σχεδόν ακατόρθωτο για πολλά οινοποιεία, αλλά και άλλα προϊόντα, εξίσου αναγκαία για τη ροή της οινικής αγοράς, όπως φελλοί, καφάσια, χαρτόνι, ετικέτες.

Με τη ζήτηση του γυαλιού  να έχει κορυφωθεί στα 76%,  επόμενα είναι οι φελλοί και οι κάψουλες εμφιάλωσης στο 37%. Το χαρτόνι 29%, οι ετικέτες 24% αλλά και τα βαρέλια στο 17%.

Η πίεση στις προμήθειες οδήγησε σε «μια πολύ, πολύ δύσκολη περίοδο, την οποία δεν έχω ζήσει ποτέ για τα ξηρά προϊόντα», λέει ο Pierre Cohen, διευθύνων σύμβουλος της Cellier des Princes στο Châteauneuf-du-Pape, όπου οι 130 αμπελουργοί εκμεταλλεύονται 515 εκτάρια αμπέλια.

Σε αμέτρητες περιπτώσεις, η αδυναμία εμφιάλωσης του κρασιού πριν από τον τρύγο του 2022 θα σταθεί τροχοπέδη για τη νέα σοδειά, με όλους αυτούς τους όγκους κρασιού ουσιαστικά ανεκμετάλευτους. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφήνει τους μικρότερους παραγωγούς με ανικανότητα λύσης του θέματος, καθώς η διαπραγματευτική τους ισχύς σαφώς είναι περιορισμένη.
Ένα ποσοστό κοντά στο μισό πληθυσμό των παραγωγών δεν βλέπει φως στο τούνελ , ούτε αναπροσαρμογή στην αγορά μέσο στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Μήπως το χύμα κρασί θα αποτελέσει ανταγωνιστή της φιάλης κρασιού;

Με δεδομένα από Vitisphere.com , wine industry.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η πολυαναμενόμενη εκδήλωση «Αφρός και Νέκταρ 2024» αν μη τι άλλο αποζημίωσε όσους βρέθηκαν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο «Φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα...

REPORTS

Η καινοτομία στην επωνυμία και τη συσκευασία των κρασιών καθίσταται κρίσιμη στρατηγική, καθώς οι παραγωγοί επιδιώκουν να προσελκύσουν νεότερους καταναλωτές και να διατηρήσουν τη...

REPORTS

Η Κομισιόν ζήτησε την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου επίσημα διαβουλεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τα προσωρινά μέτρα αντιντάμπινγκ που επέβαλε η Κίνα...

REPORTS

Η spiritsEUROPE παρουσίασε τον χάρτη πορείας «Objective 2030» για μια ανοικτή εμπορική πολιτική της ΕΕ που θα προωθεί την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και την...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...