Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κάθε Vin Jaune με το δικό του πέπλο κατά την Γαλλική παράδοση

Στην ανατολική Γαλλία, μεταξύ της Βουργουνδίας και των ελβετικών συνόρων, βρίσκεται η Jura – μια μικρή περιοχή γνωστή για ένα ασυνήθιστο κρασί που ονομάζεται Vin Jaune.

Φτιαγμένο από ένα γηγενές σταφύλι, με το όνομα «Savagnin», το Vin Jaune μεταφράζεται σε «κίτρινο κρασί» και, όπως λέει η ιστορία, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά όταν ένας οινοποιός ανακάλυψε ένα ξεχασμένο βαρέλι στο πίσω μέρος του κελαριού του.

Από αυτόν τον μύθο προέρχεται η παράδοση της 60μηνης διαδικασίας παλαίωσης βαρελιών του Vin Jaune, κατά την οποία το κρασί παραμένει ανέγγιχτο και παρακολουθούμενο από «άγρυπνο» μάτι.

«Κυρίως παρακολουθούμε τις ζύμες που συνθέτουν το πέπλο», λέει η Mélanie Dugois, οινοποιός του Domaine Dugois. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν αν το λεγόμενο «πέπλο» βυθίζεται και δεν προστατεύει το κρασί εγκαίρως».

Το «πέπλο» αναφέρεται σε ένα λεπτό στρώμα μαγιάς που σχηματίζεται στην επιφάνεια του κρασιού, μια τεχνική γνωστή τοπικά ως «sous voile». Είναι παρόμοιο με τη μέθοδο παραγωγής του Sherry, κατά την οποία η μαγιά προστατεύει ταυτόχρονα το κρασί από την άμεση επαφή με τον αέρα και επιτρέπει την αργή, ελεγχόμενη οξείδωση.

Οι οινοποιοί στις τοπικές ονομασίες Arbois, Côtes du Jura, L’Étoile και Château-Chalon απορρίπτουν τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας – μια κίνηση που διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του κρασιού σε βάρος του χρόνου και του κέρδους. Το ότι το κρασί παλαιώνει σε κελάρια που δεν ελέγχονται από τη θερμοκρασία είναι πηγή υπερηφάνειας και ανακάλυψης. Με αυτόν τον τρόπο, οι οινοπαραγωγοί ανακάλυψαν ότι το πού ξεκουράζεται το κρασί είναι εξίσου σημαντικό με το πότε και το πώς.

«Θα επιλέξουμε κρύα κελάρια για παλαίωση για να φέρουμε νότες από μήλα και αμύγδαλα στο κρασί», λέει ο Dugois. Αντίθετα, «οι σοφίτες θα επιλέγονται για να αποκτήσουν κίτρινα κρασιά πλούσια σε πικάντικες νότες όπως κάρυ ή ακόμα πιο έντονες γεύσεις ξηρών καρπών». Στη συνέχεια, δημιουργείται ένα συγκρότημα για να παραχθεί ένα αξιόλογο κρασί που συνδυάζει τις αποχρώσεις και των δύο τεχνικών.

«Κανένα κίτρινο κρασί δεν είναι ίδιο», λέει ο Dugois. «Είναι ένα πλούσιο και εκπληκτικό μικροσύμπαν, κάθε γουλιά φέρνει κάτι νέο καθώς ανοίγει το κρασί.

Πηγή: WineEnthousiast.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι μετοχές της Pernod Ricard σημείωσαν άνοδο στο Παρίσι, αφού ο όμιλος εξέφρασε αισιοδοξία για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής του, παρά τις συνεχιζόμενες επιπλοκές...

REPORTS

Εξαιρετική ποιοτικά αναμένεται η φετινή παραγωγή μοσχάτου στη Σάμο, με τους αμπελώνες του νησιού να αποδεικνύονται ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες και τις κλιματολογικές αλλαγές,...

REPORTS

Γονάτισε ακόμα και ιστορικούς αμπελώνες στη Σαντορίνη η ξηρασία των τελευταίων τριών ετών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την Οινοποιία Γαβαλά να κάνει...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου έως τις 20 του μήνα θα είναι ανοιχτή η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων που θα αφορούν...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός δεν είναι πια ένα niche χόμπι για μυημένους. Είναι ένας από τους πιο ζωντανούς τρόπους να γνωρίσεις έναν τόπο: από το χώμα...

REPORTS

Για πολλούς οινόφιλους, η συλλογή σπάνιων φιαλών ξεκινά περισσότερο ως προσωπικό πάθος, παρά ως μια συνειδητή οικονομική στρατηγική. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως,...

REPORTS

Η φυλλοξήρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα Κανάρια Νησιά, με κρούσματα να επιβεβαιώνονται σε δύο περιοχές της Τενερίφης, τρομοκρατώντας τους οινοποιούς της περιοχής που...