Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κάθετοι αμπελώνες, γηγενείς ποικιλίες, προβιοτικά κρασιά στις 6 τάσεις μετασχηματισμού του αμπελοοινικού τομέα

Καθώς μπαίνουμε στο 2024, η βιομηχανία κρασιού βρίσκεται σε μια συναρπαστική διασταύρωση ανάμεσα στην παράδοση και τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική αλλαγή και τις αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα.

Σε έξι βασικές τάσεις που διαμορφώνουν την μετεξέλιξη του αμπελοοινικού τομέα, εστιάζει η εξειδικευμένη σε θέματα οίνου ιστοσελίδα vinetur, υπογραμμίζοντας πως η αμπελουργία και η οινολογία βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο στις αρχές του 21ου αιώνα, όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία. Αυτή η καινοτομία, που έρχεται με σθένος, προκαλεί τους παραγωγούς και τους οινοπαραγωγούς να περιηγηθούν σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο, εξισορροπώντας τον σεβασμό για τις παραδοσιακές πρακτικές με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και βιώσιμων προσεγγίσεων.

1.Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας τροφίμων στην αμπελουργία: Οι αναδυόμενες τεχνολογίες διαδραματίζουν μετασχηματιστικό ρόλο στη βιομηχανία κρασιού. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και το Blockchain χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας και της ποιότητας του κρασιού. Η τεχνητή νοημοσύνη, ειδικότερα, βελτιστοποιεί τα πάντα, από τη διαχείριση αμπελώνα έως τη διαδικασία ζύμωσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους αμπελουργούς και τους οινοποιούς να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες και ακριβείς αποφάσεις. Η τεχνολογία Blockchain προσφέρει άνευ προηγουμένου διαφάνεια, επιτρέποντας στους καταναλωτές να εντοπίζουν την προέλευση και τη διαδικασία παραγωγής κάθε μπουκαλιού.

2.Αειφορία στην αμπελουργία: Η αυξημένη ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα οδήγησε σε επαναξιολόγηση των οινοποιητικών πρακτικών. Οι παραγωγοί υιοθετούν μεθόδους βιώσιμης γεωργίας, διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τους υδάτινους πόρους και μειώνοντας τα απόβλητα. Υπάρχει μια άνοδος στην παραγωγή βιολογικών και φυσικών κρασιών, αντανακλώντας τη ζήτηση για κρασιά που δεν είναι μόνο υψηλής ποιότητας, αλλά βιώσιμα και  φιλικά προς το περιβάλλον.

3.Εξατομίκευση και υγιεινή διατροφή στην Οινολογία: Η τάση προς την εξατομικευμένη διατροφή βρίσκει τον απόηχό της στον κόσμο του κρασιού. Η έρευνα στη γονιοδωματική των θρεπτικών ουσιών διερευνά πώς τα συστατικά του κρασιού μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με μεμονωμένα γονιδιώματα, ανοίγοντας το δρόμο για εξατομικευμένες συστάσεις. Αν και ακόμα στα πρώτα του στάδια, αυτό το πεδίο υπόσχεται μια νέα διάσταση στις οινικές εμπειρίες.

4.Κάθετοι αμπελώνες σε αστικά περιβάλλοντα: Η κάθετη γεωργία, που παρατηρείται συνήθως στην καλλιέργεια λαχανικών και βοτάνων, αρχίζει να διερευνάται στην αμπελουργία. Η Urban Vineyards Association, με 12 συνδεδεμένα οινοποιεία, απεικονίζει τις δυνατότητες για αμπελώνες σε αστικές περιοχές όπως η Νέα Υόρκη. Οι κάθετοι αμπελώνες σε αστικά περιβάλλοντα μπορεί να φαίνονται φουτουριστικοί, αλλά θα μπορούσαν να προσφέρουν λύσεις στους περιορισμούς του χώρου και στις κλιματικές προκλήσεις, επιτρέποντας αυστηρότερο έλεγχο των συνθηκών καλλιέργειας.

5.Μεγαλύτερη έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες για μείωση των ρύπων: Οι μετα-COVID προτιμήσεις για τοπικά προϊόντα και οι μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε αυξημένο ενδιαφέρον για τοπικά παραγόμενα κρασιά. Αυτή η τάση ενθαρρύνει την εξερεύνηση γηγενών ποικιλιών αμπέλου και την αξιοποίηση των ονομασιών προέλευσης, καθώς και την υποστήριξη μικρών παραγωγών που ασκούν βιώσιμη αμπελοκαλλιέργεια.

6.Διατροφικές τάσεις που επηρεάζουν την κατανάλωση κρασιού: Η στροφή προς τις φυτικές διατροφικές συνήθειες και τα τρόφιμα που συμβάλουν σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής  επηρεάζει επίσης τον κόσμο του κρασιού. Οι καταναλωτές αναζητούν κρασιά που όχι μόνο συμπληρώνουν τη διατροφή τους αλλά προσφέρουν και οφέλη για την υγεία. Αυτό μεταφράζεται σε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για κρασιά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, εκείνα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και κρασιά που παράγονται χωρίς τεχνητά πρόσθετα. Καινοτομίες όπως το προβιοτικό κρασί και τα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη ή κερσετίνη κερδίζουν έδαφος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...