Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος
Το οινικό έργο ξεκίνησε από τους Claúdio Martins και Pedro Antunes το 2021 με την κυκλοφορία του Jupiter, ενός κρασιού από την περιοχή Alentejo στην Πορτογαλία, που παρασκευάζεται σε παραδοσιακό αμφορέα από τον Πορτογάλο παραγωγό κρασιού Pedro Ribeiro από το Herdade do Rocim. Μόνο 800 μπουκάλια δημιουργήθηκαν και πουλήθηκαν προς 1.000 € το μπουκάλι και εξαντλήθηκαν αμέσως.
Έπειτα, το δεύτερο κρασί κυκλοφόρησε μια περιορισμένη έκδοση που ονομάζεται Uranus από το La Morera del Montsant στο Priorat της Καταλανίας. Το «χωριάτικο» κρασί έχει παρασκευαστεί από τον Dominik Huber του Terroir al Limit, χρησιμοποιώντας σταφύλια από έναν αμπελώνα 75 ετών που βρίσκεται 743 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο αμφορέας, που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του κρασιού, προκειμένου να φέρει φινέτσα και κομψότητα στα κρασιά λόγω του σχήματος και του πορώδους των αμφορέων, γεγονός που αυξάνει τη μικρο-οξυγόνωση.
Έχουν παραχθεί πεντακόσια μπουκάλια και μερικές μεγάλες φόρμες έως 12 λίτρα, με κόστος από 1.700 ευρώ ανά φιάλη. Θα κυκλοφορήσουν άλλα επτά κρασιά, με προγραμματισμένα Bordeaux, Champagne, Toscany, Napa Valley, Mosel και Georgia, αν και θα παραχθούν μόνο περίπου 500 έως 1.000 μπουκάλια από κάθε περιοχή κρασιού, χρησιμοποιώντας παραδοσιακή-αρχαία μέθοδο.
Εν κατακλείδι, ο Cláudio Martins τόνισε πως το έργο επιστρέφει στις «ρίζες του κρασιού», χρησιμοποιώντας αρχαίες μεθόδους για να επαναφέρει τις αρχαίες γεύσεις και τη γνώση στον σύγχρονο κόσμο. «Αυτά τα εννέα κρασιά θα γίνουν γρήγορα μερικά από τα πιο περιζήτητα κρασιά τις επόμενες δεκαετίες και είναι κατανοητό ότι η αξία τους θα αυξηθεί εκθετικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε. «Γι’ αυτό είμαστε τόσο επιλεκτικοί σχετικά με το ποιον προσκαλούμε να αγοράσει αυτά τα κρασιά. Δεν θα είναι διαθέσιμα σε κανένα κατάστημα. Είναι ένα πραγματικό συλλεκτικό αντικείμενο και τα θέλουμε στα χέρια των γνώστες που εκτιμούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους», ανέφερε κλείνοντας.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com