Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η TWE πειραματίζεται με «ελίτ» αμπέλια ανθεκτικά στο ωίδιο και την ξηρασία

Οι οινοπαραγωγοί της Αυστραλίας επενδύουν στην καινοτομία για να διασφαλίσουν το μέλλον της οινοβιομηχανίας τους απέναντι στις προκλήσεις του ωιδίου και της ξηρασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία Treasury Wine Estates (TWE) διεξάγει μια νέα δοκιμή στην περιοχή Coonawarra, χρησιμοποιώντας νέες ποικιλίες αμπέλου με αυξημένη ανθεκτικότητα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Επιστημών της Αυστραλίας (CSIRO) συνεργάζεται με την TWE (Treasury Wine Estates) για τη φύτευση ειδικά επιλεγμένων και αναπαραγμένων φυτών στο Wynns Coonawarra Estate. Τα νέα αυτά αμπέλια συνδυάζουν γενετικό υλικό από κληροδοτήματα της TWE στις περιοχές Coonawarra και Barossa Valley με ποικιλίες ανθεκτικές στο ωίδιο, που έχουν αναπτυχθεί από το CSIRO.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Wine Australia, με στήριξη από την αυστραλιανή ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή του CSIRO, Dr. Paul Boss, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας στο ωίδιο μέσω της εισαγωγής δύο γονιδίων στα αμπέλια προσφέρει ένα σημαντικό γενετικό πλεονέκτημα. Αυτά τα γονίδια, τα οποία προσδίδουν ανθεκτικότητα και στον περονόσπορο, έχουν προέλθει από ειδικές γραμμές αναπαραγωγής και συμβάλλουν στην ανάπτυξη φυτών με ισχυρή αντίσταση σε ασθένειες.

«Η ύπαρξη ανθεκτικότητας τόσο για τον αλευρώδη όσο και για τον περονόσπορο καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τα παθογόνα να ξεπεράσουν την άμυνα των φυτών με μία μόνο μετάλλαξη», δήλωσε ο Dr. Boss.

Παράλληλα, ο Kerrin Petty, υπεύθυνος προμηθειών και βιωσιμότητας της TWE, ανέφερε πως η ανάπτυξη ποικιλιών ανθεκτικών τόσο σε ασθένειες όσο και σε κλιματικές μεταβολές είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ποιότητας των αυστραλιανών κρασιών στις επόμενες γενιές.

«Η παγκόσμια αμπελουργία αντιμετωπίζει προκλήσεις διαχείρισης των ασθενειών με βιώσιμο τρόπο, εν μέσω των αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε. «Η συνδυασμένη ανθεκτικότητα των νέων ποικιλιών με την ήδη ενσωματωμένη φυσική ανθεκτικότητα των ιστορικών αμπελώνων της TWE μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά προσαρμοσμένα φυτά για μελλοντική ανάπτυξη».

Ο συνδυασμός της επιστημονικής έρευνας με τα κληρονομημένα γενετικά χαρακτηριστικά από τις φημισμένες ετικέτες της TWE, όπως Wynns Coonawarra Estate και Penfolds, αποτελεί υπόδειγμα συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα.

Επιπλέον, οι νέες «ελίτ» ποικιλίες θα μειώσουν την ανάγκη για ψεκασμούς με μυκητοκτόνα, οδηγώντας σε χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς θα περιορίζεται η χρήση πετρελαιοκίνητων μηχανημάτων στους αμπελώνες.

Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί πρότυπο για το πώς η επιστήμη και η καινοτομία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αμπελοοινικού τομέα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για την αυστραλιανή οινοπαραγωγή.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γεωργία της Καλιφόρνια βρίσκεται σε ένα διαρκές μεταβατικό στάδιο, πιεζόμενη από την κλιματική αστάθεια, την αυξανόμενη έλλειψη υδατικών πόρων και ένα ολοένα πιο...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...