Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η χαρούμενη γιορτή του τρύγου ξεκίνησε στην Πιερία γεμάτη προσδοκίες

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου οι αμπελουργοί της Πιερίας ξεκίνησαν τον τρύγο των οινοστάφυλών.

του Δημήτρη Ρουκά

Στους περιποιημένους όμορφους αμπελώνες της Πιερίας η πιο σημαντική στιγμή της χρονιάς έχει φτάσει. Οι αμπελώνες της γέμισαν χαρούμενες ανθρώπινες φωνές. Μια ευχάριστη φασαρία καθώς οι εργάτες μπήκαν στους αμπελώνες για την συγκομιδή των σταφυλιών. Συζητήσεις σοβαρές αλλά και καλαμπούρια, διάφορες ιστορίες και η εργασία προχώρα ευχάριστα. Όμως και εντολές ακούγονται, για τελάρα που θέλουν δίπλα τους οι εργάτες ώστε να μην χάνουν χρόνο, για το τρακτέρ που πρέπει να φορτώσουν τα γεμισμένα τελάρα. Όλα γίνονται με προγραμματισμό. Αμέσως μετά την συγκομιδή από τους αμπελώνες τα σταφύλια μεταφέρονται στα οινοποιία οπότε και ξεκινά το «πάτημα» στο πατητήρι για να πάρουμε το γευστικό χυμό των σταφυλιών.

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου οι αμπελουργοί της Πιερίας ξεκίνησαν τον τρύγο των οινοστάφυλών. Ο τρύγος του 2022 ξεκίνησε μετά τα μέσα του Αυγούστου για ορισμένες περιοχές της και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Η στιγμή του τρύγου είναι καθοριστική. Συμβάλει στην διαμόρφωση της ποιότητας του κρασιού. Τα σταφύλια πρέπει να μαζεύονται σε πλήρη ωριμότητα Ο τρύγος ξεκίνησε όπως συνήθως από τους παλαιότερους αμπελώνες.

Για μια ακόμη χρονιά οι αμπελώνες της Πιερίας, στο λοφώδες ανάγλυφο της, που τους δροσίζει, ο ¨Ολυμπιάτης αηρ¨ και η θαλασσινή αύρα του Θερμαϊκού, δημιούργησαν εξαιρετικές συνθήκες ωρίμανσης ώστε να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια. Η υψηλής ποιότητα των σταφυλιών αποτελούν τη βάση για την παραγωγή ενός καλού κρασιού. Όμως δε φτάνει μονάχα για να γευτούμε ένα εξαιρετικό κρασί. Η παραγωγή του θέλει την απαιτούμενη γνώση, μεράκι και υπομονή. Κάτι που δε λείπει από τους Πιεριείς οινοποιούς. Το αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο να παράγουμε βραβευμένους Πιερικούς Οίνους.

Αν αυτές τις ημέρες επισκεφθείτε τους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Πιερίας θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά την διαδικασία του τρύγου και την αρχή της οινοποίησης των σταφυλιών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.