Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η χαρούμενη γιορτή του τρύγου ξεκίνησε στην Πιερία γεμάτη προσδοκίες

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου οι αμπελουργοί της Πιερίας ξεκίνησαν τον τρύγο των οινοστάφυλών.

του Δημήτρη Ρουκά

Στους περιποιημένους όμορφους αμπελώνες της Πιερίας η πιο σημαντική στιγμή της χρονιάς έχει φτάσει. Οι αμπελώνες της γέμισαν χαρούμενες ανθρώπινες φωνές. Μια ευχάριστη φασαρία καθώς οι εργάτες μπήκαν στους αμπελώνες για την συγκομιδή των σταφυλιών. Συζητήσεις σοβαρές αλλά και καλαμπούρια, διάφορες ιστορίες και η εργασία προχώρα ευχάριστα. Όμως και εντολές ακούγονται, για τελάρα που θέλουν δίπλα τους οι εργάτες ώστε να μην χάνουν χρόνο, για το τρακτέρ που πρέπει να φορτώσουν τα γεμισμένα τελάρα. Όλα γίνονται με προγραμματισμό. Αμέσως μετά την συγκομιδή από τους αμπελώνες τα σταφύλια μεταφέρονται στα οινοποιία οπότε και ξεκινά το «πάτημα» στο πατητήρι για να πάρουμε το γευστικό χυμό των σταφυλιών.

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου οι αμπελουργοί της Πιερίας ξεκίνησαν τον τρύγο των οινοστάφυλών. Ο τρύγος του 2022 ξεκίνησε μετά τα μέσα του Αυγούστου για ορισμένες περιοχές της και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Η στιγμή του τρύγου είναι καθοριστική. Συμβάλει στην διαμόρφωση της ποιότητας του κρασιού. Τα σταφύλια πρέπει να μαζεύονται σε πλήρη ωριμότητα Ο τρύγος ξεκίνησε όπως συνήθως από τους παλαιότερους αμπελώνες.

Για μια ακόμη χρονιά οι αμπελώνες της Πιερίας, στο λοφώδες ανάγλυφο της, που τους δροσίζει, ο ¨Ολυμπιάτης αηρ¨ και η θαλασσινή αύρα του Θερμαϊκού, δημιούργησαν εξαιρετικές συνθήκες ωρίμανσης ώστε να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια. Η υψηλής ποιότητα των σταφυλιών αποτελούν τη βάση για την παραγωγή ενός καλού κρασιού. Όμως δε φτάνει μονάχα για να γευτούμε ένα εξαιρετικό κρασί. Η παραγωγή του θέλει την απαιτούμενη γνώση, μεράκι και υπομονή. Κάτι που δε λείπει από τους Πιεριείς οινοποιούς. Το αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο να παράγουμε βραβευμένους Πιερικούς Οίνους.

Αν αυτές τις ημέρες επισκεφθείτε τους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Πιερίας θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά την διαδικασία του τρύγου και την αρχή της οινοποίησης των σταφυλιών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...