Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η χαρούμενη γιορτή του τρύγου ξεκίνησε στην Πιερία γεμάτη προσδοκίες

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου οι αμπελουργοί της Πιερίας ξεκίνησαν τον τρύγο των οινοστάφυλών.

του Δημήτρη Ρουκά

Στους περιποιημένους όμορφους αμπελώνες της Πιερίας η πιο σημαντική στιγμή της χρονιάς έχει φτάσει. Οι αμπελώνες της γέμισαν χαρούμενες ανθρώπινες φωνές. Μια ευχάριστη φασαρία καθώς οι εργάτες μπήκαν στους αμπελώνες για την συγκομιδή των σταφυλιών. Συζητήσεις σοβαρές αλλά και καλαμπούρια, διάφορες ιστορίες και η εργασία προχώρα ευχάριστα. Όμως και εντολές ακούγονται, για τελάρα που θέλουν δίπλα τους οι εργάτες ώστε να μην χάνουν χρόνο, για το τρακτέρ που πρέπει να φορτώσουν τα γεμισμένα τελάρα. Όλα γίνονται με προγραμματισμό. Αμέσως μετά την συγκομιδή από τους αμπελώνες τα σταφύλια μεταφέρονται στα οινοποιία οπότε και ξεκινά το «πάτημα» στο πατητήρι για να πάρουμε το γευστικό χυμό των σταφυλιών.

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου οι αμπελουργοί της Πιερίας ξεκίνησαν τον τρύγο των οινοστάφυλών. Ο τρύγος του 2022 ξεκίνησε μετά τα μέσα του Αυγούστου για ορισμένες περιοχές της και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Η στιγμή του τρύγου είναι καθοριστική. Συμβάλει στην διαμόρφωση της ποιότητας του κρασιού. Τα σταφύλια πρέπει να μαζεύονται σε πλήρη ωριμότητα Ο τρύγος ξεκίνησε όπως συνήθως από τους παλαιότερους αμπελώνες.

Για μια ακόμη χρονιά οι αμπελώνες της Πιερίας, στο λοφώδες ανάγλυφο της, που τους δροσίζει, ο ¨Ολυμπιάτης αηρ¨ και η θαλασσινή αύρα του Θερμαϊκού, δημιούργησαν εξαιρετικές συνθήκες ωρίμανσης ώστε να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια. Η υψηλής ποιότητα των σταφυλιών αποτελούν τη βάση για την παραγωγή ενός καλού κρασιού. Όμως δε φτάνει μονάχα για να γευτούμε ένα εξαιρετικό κρασί. Η παραγωγή του θέλει την απαιτούμενη γνώση, μεράκι και υπομονή. Κάτι που δε λείπει από τους Πιεριείς οινοποιούς. Το αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο να παράγουμε βραβευμένους Πιερικούς Οίνους.

Αν αυτές τις ημέρες επισκεφθείτε τους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Πιερίας θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά την διαδικασία του τρύγου και την αρχή της οινοποίησης των σταφυλιών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με τα ροζέ κρασιά να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οινοποιητικές προσπάθειες των τελευταίων ετών στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ενταθεί, εισάγοντας μάλιστα...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.