Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η συνεργική επίδραση τανινών και οινολάσπης στην άτυπη παλαίωση λευκών οίνων

Νέα έρευνα διερευνά την επίδραση των μετάλλων στη διατήρηση της νεότητας του λευκού κρασιού.

Το κρασί ξεπερνά την απλότητα του να είναι απλώς ένα ποτό. Είναι ένα περίπλοκο χημικό σύμπαν, ευαίσθητο σε μυριάδες παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν το άρωμα, τη γεύση και τη συνολική του ποιότητα.

Ένα φαινόμενο που έχει κεντρίσει πρόσφατα το ενδιαφέρον της οινολογικής κοινότητας είναι η άτυπη παλαίωση (ΑΤΑ) στα λευκά κρασιά, ιδιαίτερα λόγω της παρουσίας της 2-αμινοακετοφαινόνης (2-AAP). Αυτή η ένωση, γνωστή για την ταχεία υποβάθμιση των φρουτωδών αρωμάτων και την εμφάνιση λιγότερο ευχάριστων οσμών, βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατων μελετών. Ερευνητές στην Κεντρική Ευρώπη διεξήγαγαν δύο σημαντικές μελέτες που περιλαμβάνουν ένα δείγμα 139 λευκών κρασιών από διάφορες ποικιλίες σταφυλιού, με στόχο να αποκωδικοποιήσουν τα μυστήρια πίσω από το σχηματισμό του 2-AAP. Τα ευρήματα είναι αρκετά διαφωτιστικά, ειδικά όσον αφορά το πώς διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών επηρεάζουν την ευαισθησία του κρασιού να αναπτύξει αυτή την ένωση καθώς παλαιώνει. Ποικιλίες όπως το Μοσχάτο και το Riesling εμφάνισαν υψηλότερες συγκεντρώσεις 2-AAP σε σύγκριση με άλλες όπως το Chardonnay, το Grüner Veltliner, το Welschriesling και το Zelen.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις είναι ότι η προέλευση αυτής της ποικιλίας δεν φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη συγκέντρωση πρόδρομων ουσιών 2-AAP στα σταφύλια ή στο νεαρό κρασί. Αυτό υποδηλώνει ότι άλλοι παράγοντες, ίσως που σχετίζονται με τη διαδικασία οινοποίησης ή ακόμα και τα εγγενή χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας, θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Οι μελέτες εξέτασαν επίσης πώς ορισμένα αντιοξειδωτικά και ιόντα μετάλλων μετάπτωσης (Fe, Cu και Mn) επηρεάζουν τον σχηματισμό του 2-AAP. Είναι ενδιαφέρον ότι ενώ τα ιόντα Fe και Mn τείνουν να προάγουν το σχηματισμό αυτής της ένωσης, το Cu φαίνεται να έχει ανασταλτική δράση. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα διαφόρων αντιοξειδωτικών στην πρόληψη του σχηματισμού 2-AAP διέφερε, με τις εμπορικές τανίνες που προστίθενται στα κρασιά να είναι πιο αποτελεσματικές από τη γλουταθειόνη.

Μια ιδιαίτερα συναρπαστική πτυχή είναι η πιθανή συνεργική επίδραση που μπορεί να υπάρχει μεταξύ των τανινών που εξάγονται από ξύλο βαρελιού και της αντιοξειδωτικής δράσης των οινολάσπης στις οποίες παλαιώνουν ορισμένα κρασιά. Αυτός ο τύπος αλληλεπίδρασης θα μπορούσε να προσφέρει νέους δρόμους για τη βελτιστοποίηση των πρακτικών παλαίωσης και τη διατήρηση των επιθυμητών χαρακτηριστικών του λευκού κρασιού.

Αυτά τα ευρήματα όχι μόνο διευρύνουν την κατανόηση για την άτυπη παλαίωση στα λευκά κρασιά, αλλά υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα. Η βαθιά κατανόηση του πώς αλληλεπιδρούν διάφορα συστατικά του κρασιού και πώς αυτές οι αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν τον σχηματισμό ενώσεων όπως το 2-AAP είναι απαραίτητη για την προώθηση της παραγωγής λευκών κρασιών υψηλής ποιότητας που διατηρούν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά τους με την πάροδο του χρόνου.

Η επιστήμη του κρασιού συνεχίζει να αποκαλύπτει πώς οι μικρές αλλαγές στα συστατικά μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το τελικό προϊόν. Κάθε μελέτη σαν αυτή όχι μόνο βοηθά τους παραγωγούς να βελτιώσουν τις τεχνικές τους, αλλά και βαθαίνει την εκτίμησή μας για κάθε γουλιά που πίνουμε.

Πηγή: vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

REPORTS

Το παγκόσμιο εμπόριο οίνου και γλεύκους παρέμεινε σχεδόν σταθερό το 2024, με μικρή αύξηση 0,8% σε όγκο, φθάνοντας τα 100,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, και μικρή...

REPORTS

Το 16ο Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) πραγματοποιήθηκε στο Mikulov της Νότιας Μοραβίας στις 25 και 26 Μαρτίου 2025. Η εκδήλωση συγκέντρωσε βασικούς παράγοντες του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...