Του Γιώργου Λαμπίρη
Όπως σημειώνει ο Μάρκος Καφούρος, «κατατέθηκε αίτηση στο γραφείο σημάτων της Αργεντινής στις 8 Απριλίου από δύο πρόσωπα με έδρα το Μπουένος Άιρες με στόχο την κατοχύρωση της εμπορικής ονομασίας Σαντορίνη. Η είδηση έφτασε στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου και εκείνη με τη σειρά της επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του εξουσιοδότησε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ούτως ώστε να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες».
Ο ίδιος αναφέρει ότι κάθε κίνηση αυτής της μορφής αποτελεί απειλή για όλα τα προϊόντα διεθνούς βεληνεκούς, όπως είναι η ονομασία Σαντορίνη, «γι’ αυτό και δεν εφησυχαστήκαμε. Οι πρώτοι που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα αυτού του χαρακτήρα είναι οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί σε όλα τους τα προϊόντα, ωστόσο διαθέτουν ισχυρές δομές θωράκισης των εμπορικών τους ονομασιών. Από την πλευρά μας ως Santo Wines και σε συνεννόηση με όλα τα οινοποιεία της Σαντορίνης βγήκαμε μπροστά και σε συνεννόηση με το δικηγορικό γραφείο του κυρίου Γεωργόπουλου που ορίσαμε πληρεξούσιο καθότι ειδικεύεται στα οινικά πράγματα, προχωρήσαμε ταυτόχρονα και σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο της Αργεντινής, υποβάλλοντας αίτηση ανακοπής στις 4 Ιουνίου στο γραφείο σημάτων της εν λόγω χώρας».
Όπως επισημαίνει ο κύριος Καφούρος η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε χρονικό διάστημα τετραμήνου. Προσθέτει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση συνέπεσε με τη χρονική συγκυρία της πανδημίας, η οποία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην αγορά κρασιού στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. «Ειδικά αυτή την περίοδο που η μόνη μας ελπίδα είναι οι αγορές του εξωτερικού, αναλογιστείτε τις συνέπειες που θα είχε η κατοχύρωση της ονομασίας “Σαντορίνη” σε κάποια χώρα του εξωτερικού».
Ταυτόχρονα εκφράζει την αμφιβολία του για το εάν και κατά πόσο υφίσταται ολοκληρωμένο καθεστώς προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αργεντινή ή σε τρίτες χώρες. «Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι υφίσταται ένα καθεστώς προστασίας, ωστόσο δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εάν απλά εμπίπτει στις διατάξεις του δικαίου της χώρας αυτής».
«Δυνατή σταφυλοχρονιά» στο ξεκίνημα το 2021 ιδίως για το ασύρτικο – Η πιθανή επίδραση του καύσωνα στην παραγωγή
Αναφερόμενος στην πορεία της φετινής χρονιάς ο Μάρκος Καφούρος κάνει λόγο στο ξεκίνημά της για μία «δυνατή σταφυλοχρονιά» στη Σαντορίνη, ιδίως για το ασύρτικο. Επισημαίνει παρόλ’ αυτά ότι οι καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα οι έντονες μεταβολές της θερμοκρασίας και οι χαλαζοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στο νησί επηρεάζουν τις συνθήκες παραγωγής. «Επιπλέον ήρθαμε αντιμέτωποι με ιστορικό χαμηλό βροχόπτωσης καθώς στο βόρειο τμήμα του νησιού που διατηρούμε μετεωρολογικό σταθμό, το ύψος βροχής από Σεπτέμβριο έως και Ιούνιο ανέρχεται στα 165 χιλιοστά, τη στιγμή που ο μέσος όρος είναι περίπου 330 χιλιοστά, ενώ πριν δύο χρόνια που είχαμε μία δυνατή χρονιά σε επίπεδο παραγωγής, ξεπεράσαμε τα 600 χιλιοστά».
Το 2019 παραμένει ακόμη στις δεξαμενές των οινοποιείων
Ο επικεφαλής του Συνεταιρισμού εκφράζει ταυτόχρονα επιφυλάξεις για την συνολική πορεία του 2021, λόγω του καύσωνα που έχει αρχίσει ήδη να εκδηλώνεται πανελλαδικά, εκτιμώντας ότι μπορεί να πληγούν ορισμένες περιοχές της Σαντορίνης, ιδίως εκείνες που βρίσκονται στα πεδινά.
Σε επίπεδο πωλήσεων η εικόνα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο είναι σαφώς βελτιωμένη, κατά τον επικεφαλής της Santo Wines. «Οι επιπτώσεις της πανδημίας άγγιξαν σε επιμέρους περιπτώσεις ακόμα και το 85% σε ποσοστό μείωσης πωλήσεων το 2020. Εμείς ως Santo Wines έχουμε αισθητή αύξηση πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2021, οι οποίες είναι διπλάσιες σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τη διαφορά έκανε η αγορά της Αμερικής». Αναφορικά με την εικόνα του νησιού ο ίδιος αναφέρει ότι τα περισσότερα οινοποιεία διατηρούν αποθέματα του
2019 στις δεξαμενές τους, τα οποία δεν έχουν εμφιαλώσει, ενώ ο Συνεταιρισμός έχει ήδη εμφιαλώσει το 2019 και προχωράει με την εμφιάλωση του 2020. Επισημαίνει τέλος ότι ο Συνεταιρισμός θα κληθεί να απορροφήσει ποσότητες αποθεμάτων, ενισχύοντας την εμπορική δραστηριότητα του νησιού στον αμπελοοινικό τομέα.