Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η ποικιλομορφία και ο δυναμισμός του Αγιωργίτικου, οι Μέρες Νεμέας και ο τρύγος ‘22

Ποικιλομορφία και πολυπλοκότητα που εκφράζονται μέσα από τα διαφορετικά αμπελοτόπια της Νεμέας, είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ευρύτερη περιοχή, μέσα από την κατεξοχήν οινική έκφραση του Αγιωργίτικου ΠΟΠ Νεμέα.

του Γιώργου Λαμπίρη

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Το 2023 θα είναι η πρώτη χρονιά, κατά την οποία ο τρύγος θα οδεύσει προς τα χνάρια αναγνώρισης που ακολουθούνται για κρασιά όπως το Chianti, με τον νέο φάκελο του ευρωπαϊκού συλλογικού σήματος για την ΠΟΠ Νεμέα να έχει ήδη τροποποιηθεί και εγκριθεί από τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το νέο σήμα «Νεμέα lions» ΠΟΠ με κρασιά εσοδείας του 2023, θα βρίσκεται διακριτά τοποθετημένο δίπλα σε επιλεγμένες ετικέτες, που θα προέρχονται από συγκεκριμένα αμπελοτεμάχια της περιοχής. Τα κρασιά με την ένδειξη «Νεμέα lions», θα είναι εκείνα που εκτός της προέλευσής τους από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια, θα διακρίνονται για τα ποιοτικά, χημικά και οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο Winetrails, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, Νίκος Βλάχος, με αυτόν τον τρόπο θα υφίστανται δύο κατηγοριοποιήσεις κρασιών. Η πρώτη εξ αυτών θα περιλαμβάνει την παραδοσιακή Νεμέα με φρέσκα και παλαιωμένα κρασιά και η δεύτερη θα σηματοδοτείται με την ένδειξη «Νεμέα lions», με κρασιά τα οποία απαιτούν περί τα 2,5 έως 3 έτη ωρίμανσης πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Tην ίδια στιγμή οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας που συνδιοργάνωσαν  η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας, ο δήμος της περιοχής, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας και το Επιμελητήριο Κορινθίας, ήρθαν να θυμίσουν πως οτιδήποτε σχετίζεται με το κρασί, αποτελεί κατεξοχήν μέρος της κοινωνικής ζωής, κάτι που στην πράξη αποδείχθηκε από το δεδηλωμένο ενδιαφέρον αρκετών επισκεπτών για τα κρασιά και τα οινοποιεία της Νεμέας από τις 2 έως και τις 4 Σεπτεμβρίου που έλαβε χώρα η διοργάνωση.

 

Αρκετά βήματα στο κρασί – Έλλειμμα σε υποδομές φιλοξενείας και οινοτουρισμού

Η Νεμέα και οι άνθρωποί της έχουν διανύσει αρκετά βήματα προς την συνολική αναβάθμιση της αμπελουργικής και παραγωγικής εικόνας της περιοχής, αναγνωρίζοντας και μέσω πρότερων, όχι πάντα ευχάριστων εμπειριών τους, ότι το κρασί που παράγεται στα οινοποιεία της δεν μπορεί παρά να πωλείται εμφιαλωμένο, με συγκεκριμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που εκτός από υπεραξία μπορούν να συνεισφέρουν στην ευρύτερη αναδόμηση της περιοχής σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Στον τομέα του οινοτουρισμού φαίνεται ότι η ευρύτερη περιοχή θα χρειαστεί να διανύσει ακόμα αρκετά βήματα. Είναι κοινά παραδεκτό από αρκετούς ντόπιους επιχειρηματίες, το γεγονός ότι η περιοχή στερείται μονάδων φιλοξενίας που θα μπορούσαν να προσφέρουν διαμονή αλλά και κατ’ επέκταση να πληροφορούν και να εκπαιδεύουν τους επισκέπτες της Νεμέας για τον οινικό πλούτο και παράδοση της περιοχής. Το αποτέλεσμα έως αυτή τη στιγμή είναι ότι αρκετοί οινόφιλοι ή ενδιαφερόμενοι για τα πεπραγμένα του κρασιού, ελλείψει καταλυμάτων συντομεύουν το χρόνο παραμονής τους στην περιοχή, όντας αναγκασμένοι είτε να επιστρέφουν στην Αθήνα, είτε σπεύδουν να διαμείνουν σε κάποια από τις γύρω περιοχές με περισσότερες ή και αρτιότερες υποδομές φιλοξενίας, όπως το Ναύπλιο, οι Μυκήνες, η παράκτια ζώνη του Νομού Κορινθίας (Βραχάτι, Κοκκώνι).

Το κοινό οινικό και γαστρονομικό εγχείρημα από Τσέλεπο, Σκούρα, Στεργίδη και Τουρλώτο

Εξαίρεση αποτελεί το πρόσφατο οινικό και γαστρονομικό εγχείρημα της περιοχής έμπνευση των Γιάννη Τσέλεπου, Γιώργου Σκούρα, Ντίνου Στεργίδη και του σεφ Μένιου Τουρλώτου, το εστιατόριο «17 χωριά». Η ονομασία «17 χωριά» αντλεί έμπνευση από τα 17 χωριά που εντάσσονται στην αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ Νεμέας. Στην κάβα του φιλοξενούνται κρασιά από τα οινοποιεία της ευρύτερης ζώνης, συνδυαζόμενα με την γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής.

Αναφορικά με τα πεπραγμένα της Νεμέας, ο Νίκος Βλάχος επισημαίνει ότι η Νεμέα «πρέπει να αποκτήσει δυναμική εκτός από το Αγιωργιτικό και δυναμική στις λευκές ποικιλίες, δεδομένης της ευρύτερης ζήτησης που παρουσιάζεται στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση πάντως το Αγιωργίτικο αποτελεί την κορωνίδα της αμπελουργίας και της οινοπαραγωγής στην περιοχή, καταλαμβάνοντας ποσοτικά περίπου το 80% του παραγόμενου κρασιού».

 

Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου ο τρύγος του Αγιωργίτικου

Πλέον στο σύνολό του ο οινικός και αμπελουργικός τομέας βρίσκεται στο απαύγασμα μίας χρονιάς κοπιώδους προσπάθειας. Ο τρύγος στην περιοχή έχει ξεκινήσει με τη συλλογή κάποιων πρώιμων λευκών ποικιλιών, ενώ περί τα μέσα του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το μάζεμα και των σταφυλιών του Αγιωργίτικου. Οι οινοποιοί της Νεμέας αναμένουν μία καλή χρονιά, την οποία μερικώς ήρθαν να διαταράξουν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν και στην περιοχή κατά τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Σε ορισμένες των περιπτώσεων δημιουργήθηκαν προβλήματα στα αμπέλια λόγω βροχής και χαλαζιού. Ωστόσο οι ασθένειες που παρουσιάστηκαν είναι περιορισμένες σε έκταση. Τα τελικά και ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν κατά την ολοκλήρωση του τρύγου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

REPORTS

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους πιο εμβληματικούς αμπελώνες της Ελλάδας, με μακρά ιστορία που συνδέεται με τη Μονή του Μεγάλου...

REPORTS

«Έφυγε» σε ηλικία 78 ετών ο κορυφαίος γεωπόνος, γεωργοοικονομόλογος και οινοποιός του Κτήματος Μερκούρη, Χρήστος Κανελλακόπουλος, ο οποίος επί δεκαετίες άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα...

REPORTS

Σ’ άμεση ανάγκη νέων διαπραγματεύσεων με ΗΠΑ βρίσκεται η ΕΕ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οίνων Προέλευσης (EFOW), αφού «Η αγορά της Αμερικής δεν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...