Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά βιολογικού οίνου θα ξεπεράσει τα 21 δισ. δολάρια έως το 2030

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η παγκόσμια αγορά βιολογικού κρασιού εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 21,48 δισ. δολάρια έως το 2030, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10,4% την περίοδο 2025–2030. Πρόκειται για μια σταθερή, οργανική άνοδο που αντανακλά την ανάγκη του κοινού για προϊόντα με καθαρό αποτύπωμα, σαφείς πιστοποιήσεις και υπεύθυνες πρακτικές παραγωγής.

Σήμερα, το κόκκινο βιολογικό κρασί κρατά τα σκήπτρα, αντιπροσωπεύοντας το 61,9% των πωλήσεων το 2024. Η προτίμηση αυτή συνδέεται με τον πλούτο αρωμάτων και τη συμβατότητα με την κουζίνα του κόσμου. Παράλληλα, το λευκό βιολογικό κρασί κερδίζει έδαφος, με αναμενόμενη ανάπτυξη 9,9% τα επόμενα χρόνια, καθώς περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν ανάλαφρες, δροσιστικές επιλογές για το καθημερινό τραπέζι.

Πιο συγκεκριμένα, στο ράφι και στο καλάθι, οι συσκευασίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Το γυάλινο μπουκάλι παραμένει κυρίαρχο με μερίδιο 91,1% το 2024, χάρη στην εμπιστοσύνη που εμπνέει για την ποιότητα και την τήρηση των προτύπων. Ωστόσο, τα κρασιά σε κουτί ή κουτάκι δεν είναι πια «εξαιρέσεις»: ειδικά τα κουτάκια εμφανίζουν τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου, με προβλεπόμενο CAGR 14,2% έως το 2030, προσφέροντας πρακτικότητα, φορητότητα και για πολλούς νέους καταναλωτές, το πιο «πράσινο» αποτύπωμα.

Αλλαγές ακόμα και στην διανομή οίνου

Οι «off-trade» πωλήσεις λιανική και ηλεκτρονικό εμπόριο κάλυψαν το 61,4% της αγοράς το 2024, δίνοντας πρόσβαση σε ευρύτερη γκάμα προελεύσεων και τιμών. Την ίδια ώρα, οι «on-trade» πωλήσεις (εστιατόρια, μπαρ) αναμένεται να αυξηθούν με 9,6% ετησίως, καθώς το κοινό αναζητά αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες όπου το βιολογικό κρασί αναδεικνύεται ως αδιαπραγμάτευτη επιλογή ποιότητας.

Παράλληλα, η Ευρώπη είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, με μερίδιο 77,5% στα έσοδα το 2024. Η παράδοση στην αμπελουργία, σε συνδυασμό με την αποδοχή βιώσιμων πρακτικών από παραγωγούς και καταναλωτές, τροφοδοτεί σταθερά τη ζήτηση. Στη Βόρεια Αμερική, η δυναμική είναι επίσης αισθητή, με προσδοκώμενο ρυθμό ανάπτυξης 10,3%, καθώς η ενημέρωση γύρω από το περιβάλλον και τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων γίνεται όλο και πιο κύρια γραμμή.

Ιδιαίτερο ρόλο έχουν οι millennials: ενδιαφέρονται για ευεξία, ζητούν καθαρή ετικέτα, επιλέγουν πιστοποιήσεις και στηρίζουν εταιρείες που μιλούν ανοιχτά για τον τρόπο παραγωγής τους. Η σχέση τους με τα κοινωνικά δίκτυα δημιουργεί ζωντανές κοινότητες γύρω από οινοποιεία και ετικέτες, ενισχύοντας την πιστότητα και την προθυμία να επενδύσουν σε ποιοτικά, premium βιολογικά κρασιά.

Στους «πρωταγωνιστές» της αγοράς συγκαταλέγονται ονόματα όπως Bronco Wine Company, Kendall-Jackson, King Estate, Boisset Collection (JCB), Emiliana, Querciabella, Grgich Hills, Avondale, Frey Vineyards και The Organic Wine Company. Τα ίδια τα οινοποιεία, άλλωστε, ενισχύουν τη μετάβαση: επεκτείνουν βιολογικούς αμπελώνες, αποφεύγουν συνθετικές ουσίες και επενδύουν στην υγεία του εδάφους και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Το συμπέρασμα είναι σαφές: όσο περισσότεροι καταναλωτές ευθυγραμμίζουν τις επιλογές τους με τις προσωπικές τους αξίες, τόσο το βιολογικό κρασί θα συνεχίζει να κερδίζει χώρο στο τραπέζι, στο κελάρι και κυρίως στη συνείδηση του κοινού. Η δεκαετία που έρχεται προμηνύεται γεμάτη ευκαιρίες για όσους επενδύουν με συνέπεια στην ποιότητα, τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από -7 έως 12% σε ένα μήνα. Οι νέες εκτιμήσεις συγκομιδής για τον γαλλικό αμπελώνα έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω από τις υπουργικές...

REPORTS

Τη σκυτάλη από τη Dina Opici λαμβάνει ο Cutter Smith, επικεφαλής της Eder Bros., με προτεραιότητα την ευελιξία και τη στήριξη των μελών.

REPORTS

Κοιτώντας προς το 2025, ειδικοί παράγοντες όπως η προσωρινή δημιουργία αποθεμάτων πριν από τις αλλαγές στους δασμούς και οι μεταβαλλόμενες αλυσίδες εφοδιασμού αναμένεται να...

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικού οίνου Wine Enthusiast προτείνει την Κρήτη ως μια από τις 7 πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές παγκοσμίως

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην 30η του σεζόν ετοιμάζεται να μπει το Wine Club Thessaloniki’ 96. Στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης της νέας περιόδου που θα πραγματοποιηθεί στο...

REPORTS

Από -7 έως 12% σε ένα μήνα. Οι νέες εκτιμήσεις συγκομιδής για τον γαλλικό αμπελώνα έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω από τις υπουργικές...

REPORTS

Τη σκυτάλη από τη Dina Opici λαμβάνει ο Cutter Smith, επικεφαλής της Eder Bros., με προτεραιότητα την ευελιξία και τη στήριξη των μελών.