Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ελάχιστη ωρίμανση των σταφυλιών δυσκόλεψε τον τρύγο στην νομαρχία Gironde του Μπορντό

Η νομαρχία Gironde έδωσε το πράσινο φως σε ορισμένους αμπελοκαλλιεργητές του Μπορντό να χαλιναγωγήσουν τα κρασιά τους, αφού ο βροχερός καιρός του Σεπτεμβρίου είδε ορισμένα αμπέλια σε ολόκληρη την περιοχή να δυσκολεύονται να επιτύχουν πλήρη ωρίμανση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Sud Ouest, η νομαρχία Gironde υπέγραψε μια σειρά διαταγμάτων μεταξύ 5 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου, επιτρέποντας τη χαλκομανία των οίνων προκειμένου να ενισχυθεί η ζύμωση των κρασιών.

Παρόλο που η τσαπαλοποίηση, η προσθήκη ζάχαρης στο μη ζυμωμένο γλεύκος σταφυλιών για την αύξηση της περιεκτικότητας σε αλκοόλ μετά τη ζύμωση επιτρέπεται από τη γαλλική νομοθεσία, οι οινοποιοί πρέπει να λάβουν επίσημη άδεια από τη γαλλική κυβέρνηση για να προσθέσουν ζάχαρη στο χυμό. Στο Μπορντό, αυτό προϋποθέτει ότι οι αμπελουργοί υποβάλλουν αίτηση στο INAO, το οποίο αξιολογεί το αίτημα και το εγκρίνει (ή όχι!) στην τοπική κυβέρνηση.

Προφανώς, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ του χυμού σε ορισμένες δεξαμενές οινοποιών μετά τον τρύγο ήταν μόνο 12 βαθμοί ή και λιγότερο, γεγονός που οδήγησε σε φόβους ότι θα υπήρχε «έλλειμμα σώματος» σε ορισμένα από τα κρασιά.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί, ότι η τοπική εφημερίδα ανέφερε ότι ένας ανώνυμος Saint-Émilion Grand Cru είχε παραγγείλει σακιά με ζάχαρη πριν από τον τρύγο, προκειμένου να αυξήσει την περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα.

Ο υπεύθυνος κελαριού του κτήματος δήλωσε στην εφημερίδα ότι το δυνητικό επίπεδο αλκοόλης ήταν μόνο 11 βαθμοί και ότι για να «έχουμε μια ποιοτική εσοδεία, πρέπει να κερδίσουμε μερικούς βαθμούς».

Τέλος, ο François Despagne, πρώην επικεφαλής της οργάνωσης Saint-Émilion Grands Crus Classés, δήλωσε στο δημοσίευμα ότι παρόλο που τα επίπεδα σακχάρων ορισμένων παρτίδων ήταν «στα όρια», ο τρύγος δεν ήταν «καταστροφικός» και σηματοδότησε την επιστροφή στα «κλασικά» στυλ του Μπορντό, δηλαδή λιγότερη ηλιοφάνεια και μεγαλύτερη φρεσκάδα και οξύτητα.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Την αποχώρηση του από την Καταλονία λόγω της κλιματικής αλλαγής εντός της επόμενης 30ετιας εξετάζει το ιστορικό οινοποιείο Familia Torres, όπως ανέφερε με δηλώσεις...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 12η συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ “Οινοξένεια”, ένας αγαπημένος και εδραιωμένος θεσμός για την περιοχή της Αιγιάλειας και της ευρύτερης περιοχής έως τα Καλάβρυτα,...

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

REPORTS

Η Κυδωνίτσα του Κτήματος Νικολάου παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο βιολογικό αµπελώνα των 140 στρεµµάτων του νεμεάτικου οινοποιείου µε τον αέρα που...

REPORTS

Διπλή διάκριση απέσπασαν τα κρασιά της Οινοποιίας Ψαρούλη στον 14ο διεθνή διαγωνισμό Balcan International Wine Competition, με την εταιρεία να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις...