Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Αν και δεν είναι έκτακτη είδηση ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει συνδεθεί για άλλη μια φορά με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απώλεια μνήμης, ερευνητές από το γερμανικό Πανεπιστήμιο του Giessen και το Πανεπιστήμιο της Λειψίας έριξαν πρόσφατα μια ματιά στον καφέ, τσάι και κρασί, και βρήκαν παρόμοια οφέλη στον εγκέφαλο για το κρασί και το τσάι.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

«Δεδομένου ότι η άνοια είναι ένα θέμα του οποίου η συνάφεια αυξάνεται κάθε χρόνο και πολλοί είχαν προσωπικές εμπειρίες με την ασθένεια, η αποσαφήνιση πολύτιμων διατροφικών μέσων για την πρόληψη της ταλαιπωρίας από αυτήν ήταν σημαντική για εμάς», ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση της η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Sylva Mareike Schaefer.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Brain Sciences, συνέλεξε δεδομένα από 350.000 συμμετέχοντες στην κοόρτη του U.K. Biobank, μια μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων με πληροφορίες υγείας από περισσότερους από μισό εκατομμύριο κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, ηλικίας 38 έως 73 ετών. Οι ερευνητές εντόπισαν 4.270 περιπτώσεις άνοιας η ομάδα που ρωτήθηκε.

Οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες. Το κόκκινο κρασί, το λευκό κρασί και η κατανάλωση σαμπάνιας ομαδοποιήθηκαν υπό την έννοια «κρασί», ενώ η μπύρα, τα οινοπνευματώδη ποτά και το ενισχυμένο κρασί ονομάστηκαν «όχι κρασί». Μια μερίδα κρασιού ορίστηκε ως 10 γραμμάρια αλκοόλ, ενώ η κατανάλωση κρασιού ομαδοποιήθηκε σε τέσσερις κατηγορίες: κανένα, ελαφρύ (λιγότερο ή ίσο με 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα), μέτρια (πάνω από 12 έως 24 γραμμάρια την ημέρα) και βαριά (πάνω από 24 γραμμάρια την ημέρα).

Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού τεκμηριώθηκε σε φλιτζάνια την ημέρα. Η μέτρια κατανάλωση καφέ ορίστηκε από τρία έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, ενώ το τσάι ομαδοποιήθηκε σε τέσσερις κατηγορίες όπως το κρασί: καθόλου, ελαφρύ (μηδέν έως δύο φλιτζάνια την ημέρα), μέτρια (τρία έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα) και βαρύ (πάνω από πέντε φλιτζάνια την ημέρα).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, οι μέτριοι πότες κρασιού είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας από όσους δεν πίνουν κρασί. Συμπληρωματικά, όταν τα δεδομένα χωρίστηκαν ανά φύλο, οι άντρες που έπιναν κρασί εμφάνιζαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο, αλλά οι γυναίκες που έπιναν κρασί δεν εμφάνισαν στατιστικά σημαντική διαφορά σε σύγκριση με τους μη οινοπότες.

«Μας εξέπληξε πράγματι το γεγονός ότι τα θετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης κρασιού ήταν στους άνδρες και σε όλους τους συμμετέχοντες αλλά όχι στις γυναίκες», είπε η Δρ. Schaefer. «Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα υποστηρίζονται από μια άλλη ερευνητική ομάδα, που βρήκε επίσης μείωση της άνοιας Alzheimer μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, η οποία υποδηλώνει ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στην επιβλαβή επίδραση του αλκοόλ». Προσθέτει ότι οι γυναίκες είναι επίσης πιο επιρρεπείς στην άνοια λόγω του υψηλότερου προσδόκιμου ζωής τους.

Δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στον κίνδυνο με βάση τα επίπεδα κατανάλωσης καφέ, κάτι που η Δρ. Schaefer αποδίδει στην πιθανότητα οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις του καφέ και της καφεΐνης να αλληλοεξουδετερώνονται. Αλλά, το τσάι έδειξε παρόμοια επίδραση με το κρασί, ειδικά σε άτομα που έπιναν τρία έως έξι φλιτζάνια την ημέρα και είχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Δεδομένου ότι η μελέτη βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενα δεδομένα, τα αποτελέσματα είναι ευάλωτα σε σφάλματα μέτρησης και προκαταλήψεις, όπως οι άνθρωποι που δίνουν απαντήσεις, που πιστεύουν ότι είναι πιο κοινωνικά αποδεκτές. Η Δρ. Schaefer προσθέτει ότι η βάση δεδομένων του UK Biobank περιλαμβάνει μια προκατάληψη επιλογής «υγιούς εθελοντή», που σημαίνει ότι τα άτομα που συμμετέχουν εθελοντικά σε ερευνητικές μελέτες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση ​​της υγείας από τα άτομα που δεν συμμετέχουν.

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....

REPORTS

Στο ύψος των 1.705.581 hl καταγράφηκαν με 31/7/2025 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...