Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Wine Economics, επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των αξιολογήσεων από το πλήθος ως ένα χρήσιμο εργαλείο για τους λάτρεις του κρασιού και τους παραγωγούς, ενώ προσφέρουν επίσης πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ποιότητα του κρασιού.
Ο εκδημοκρατισμός της κριτικής κρασιού
Το κρασί, ένα κατεξοχήν «αγαθό εμπειρίας», συχνά αφήνει τους καταναλωτές σε αμηχανία όταν το αγοράζουν χωρίς να το δοκιμάσουν. Παραδοσιακά, οι επαγγελματίες κριτικοί, όπως ο Robert Parker και η Jancis Robinson MW, λειτουργούσαν ως φύλακες της ποιότητας. Ωστόσο, πλατφόρμες όπως η Vivino, όπου ερασιτέχνες μοιράζονται κριτικές, έχουν αλλάξει αυτή τη δυναμική. Η μελέτη εξέτασε κατά πόσον οι αξιολογήσεις του Vivino από το πλήθος ευθυγραμμίζονται με εκείνες των επαγγελματιών κριτικών, εστιάζοντας σε κόκκινα κρασιά του Μπορντό από τις εσοδείες 2004 έως 2016.
Ποια είναι λοιπόν η ετυμηγορία;
Οι χρήστες της Vivino, ενώ συνήθως βαθμολογούν κρασιά για άμεση κατανάλωση, παρουσίασαν σημαντική συσχέτιση με τους επαγγελματίες κριτικούς. Η μέση συσχέτιση 40% μεταξύ του Vivino και κριτικών όπως ο Jeff Leve και ο The Wine Advocate ήταν αξιοσημείωτη, αν και οι βαθμολογίες των επαγγελματιών κριτικών συσχετίστηκαν ακόμη πιο έντονα μεταξύ τους, με μέσο όρο 63%. Οι εκτιμήσεις του Jeff Leve παρουσίασαν την υψηλότερη ευθυγράμμιση με τις αξιολογήσεις της Vivino, 48%, ενώ το Decanter παρουσίασε τη μικρότερη (16%).
Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως ο επικεφαλής ερευνητής Ορέστης Κοψαχείλης δήλωσε: «Οι αξιολογήσεις των ερασιτεχνών δίνουν έμφαση στην άμεση απόλαυση ενός κρασιού, ενώ οι κριτικοί επικεντρώνονται στις δυνατότητές του μετά την παλαίωση. Αυτή η διαφορά στο πεδίο εφαρμογής εξηγεί εν μέρει την ασυμφωνία».
Παγκόσμια υπερθέρμανση
Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο καιρός επηρεάζει τις βαθμολογίες. Εμπνεύστηκαν από την «εξίσωση του Μπορντό» του Ashenfelter, η οποία συνδέει την ποιότητα του τρύγου με μετεωρολογικούς παράγοντες. Οι αξιολογήσεις της Vivino, όπως και εκείνες των επαγγελματιών, επηρεάστηκαν θετικά από τις θερμές καλλιεργητικές περιόδους και τις μέτριες βροχοπτώσεις στην αρχή της σεζόν. Αντίθετα, η υπερβολική βροχή τον Αύγουστο και οι υψηλές θερμοκρασίες του Σεπτεμβρίου ήταν επιζήμιες.
Ειδικότερα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η σχέση μεταξύ των υψηλότερων θερμοκρασιών και της ποιότητας των κρασιών στο βόρειο ημισφαίριο εξασθενεί. Οι μέσες θερμοκρασίες του Σεπτεμβρίου στο Μπορντό έχουν αυξηθεί κατά 1,6°C από τη δεκαετία του 1950, μια αλλαγή που, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί ήδη να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των σταφυλιών. «Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο καμπής», προειδοποίησαν οι συγγραφείς, «υποδεικνύοντας ότι τα οφέλη των θερμότερων κλιμάτων αρχίζουν να αντιστρέφονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη».
Επιπτώσεις για τον αμπελοοινικό κλάδο
Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς οίνου. Για τους περιστασιακούς καταναλωτές, οι συγκεντρωτικές αξιολογήσεις του Vivino παρέχουν έναν αξιόπιστο οδηγό, ιδίως για τα κρασιά που προορίζονται να καταναλωθούν σε νεαρή ηλικία. Για τους σοβαρούς συλλέκτες ή όσους αναζητούν φιάλες που αξίζουν επένδυση, οι επαγγελματικές αξιολογήσεις παραμένουν απαραίτητες.
Συνοψίζοντας, όπως δήλωσε η συν-συγγραφέας, Ophelia Deroy, «Αν κινούμαστε προς ένα παράδειγμα όπου οι ερασιτεχνικές κριτικές συμπληρώνουν ή και προκαλούν την παραδοσιακή κριτική, το μέλλον της εκτίμησης του κρασιού είναι σε καλά χέρια».
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com