Ο Jim Bernau, ιδρυτής της Willamette Valley Vineyards, εγκαθιστούσε ένα εξάρτημα υπεριώδους φωτός στο σύστημα HVAC στο οινοποιείο του, στα γραφεία και στις αίθουσες γευσιγνωσίας για την προστασία τόσο του προσωπικού όσο και των πελατών από το COVID-19. Τότε ήταν η στιγμή που συνέλαβε αυτή την ιδέα. “Η λάμπα έσβησε όταν ξεκινήσαμε να ερευνούμε το υπεριώδες φως για να σκοτώσουμε το COVID”, δήλωσε ο Bernau. “Μου θύμισε την έρευνα που είχα διαβάσει εδώ και χρόνια σχετικά με τη χρήση υπεριώδους φωτός για την εξολόθρευση παθογόνων στον αμπελώνα.”
Ο Bernau, χρησιμοποιεί βιολογικό θείο για τον έλεγχο του ωιδίου στους αμπελώνες του στο Όρεγκον. Πολλοί άλλοι οινοποιοί χρησιμοποιούν χημικά μυκητοκτόνα. Σύμφωνα με το Κέντρο Ινστιτούτου Robert Mondavi για την οικονομία του κρασιού στο U.C Davis, περίπου το 74 τοις εκατό των συνολικών εφαρμογών φυτοφαρμάκων στην Καλιφόρνια αφορούν την καταπολέμηση του ωιδίου. Τα μυκητοκτόνα είναι δαπανηρά και βλάπτουν το περιβάλλον, καθώς ο μύκητας προσαρμόζεται συνήθως στα μυκητοκτόνα, απαιτώντας βαρύτερες εφαρμογές.
Μια διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων γνωστή ως «Light and Plant Health Project», με επικεφαλής τον David Gadoury, έναν φυτοπαθολόγο του Cornell AgriTech της Γενεύη της Νέας Υόρκης, ανέπτυξε οικονομική απάντηση. Ο Gadoury σε όλη του την καριέρα αναζητούσε τρόπους για να διατηρήσει τα φυτά υγιή. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι το υπεριώδες φως μπορεί να σκοτώσει βακτήρια, ιούς και μύκητες, όμως το πως να εφαρμόσουν τα ευρήματά τους σε έναν εργασιακό χώρο ή έναν αμπελώνα ήταν μια πρόκληση.
“Η έρευνα για τη χρήση υπεριώδους φωτός για τη θανάτωση των παθογόνων οργανισμών όπως το ωίδιο δεν είναι νέα”, δήλωσε ο Gadoury. “Αλλά έχει κερδίσει έδαφος με την ανακάλυψη ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πολύ πιο αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται τη νύχτα.”
Ο Gadoury και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι η τοποθέτηση φώτων υπεριώδους ακτινοβολίας σε τρακτέρ ή η αποστολή αυτοματοποιημένων ρομπότ στους αμπελώνες τη νύχτα μπορεί να αποδομήσει το DNA του ωιδίου και να το σκοτώσει γρηγορότερα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα από ότι τα δαπανηρά μυκητοκτόνα.
Το υπεριώδες φως βλάπτει το DNA πολλών οργανισμών, αλλά το ωίδιο έχει αναπτύξει βιοχημικές άμυνες ενάντια σε αυτή τη ζημιά, δημιουργώντας μια διαδικασία αναδόμησης όπου χρησιμοποιεί το μπλε στοιχείο από το ηλιακό φως. “Αυτό που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε την υπεριώδη ακτινοβολία για τον έλεγχο αυτών των παθογόνων φυτών είναι ότι το εφαρμόζουμε τη νύχτα”, δήλωσε ο Gadoury. «Τη νύχτα, τα παθογόνα δεν λαμβάνουν μπλε φως και ο μηχανισμός επισκευής του DNA δεν λειτουργεί».
Ο Gadoury είπε ότι η θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία απαιτεί περίπου τέσσερις ώρες σκοτάδι μετά την εφαρμογή για μέγιστη αποτελεσματικότητα. Προσθέτει για περισσότερα από τρία χρόνια δοκιμών, οι εφαρμογές υπεριώδους ακτινοβολίας λειτούργησαν το ίδιο καλά ή και καλύτερα από τα εμπορικά μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά του ωιδίου. “Για τα σταφύλια Chardonnay, έχουμε αποτελεσματική καταστολή του ωιδίου για μια περίοδο τριών ετών, με θεραπείες μία φορά την εβδομάδα”, δήλωσε ο Gadoury.
Η ομάδα συνεργάστηκε με τη SAGA Robotics στη Νορβηγία για την ανάπτυξη του πρώτου εμπορικού ρομπότ εξοπλισμένου με φώτα UV. Τα νορβηγικά ρομπότ είναι αυτόνομα οχήματα εφοδιασμένα με συστοιχίες λαμπτήρων 8 επί 4 ποδιών και αναμένεται να βγουν στην αγορά αργότερα φέτος.
Ενώ οι ερευνητές στο Cornell AgriTech δοκιμάζουν εφαρμογές υπεριώδους ακτινοβολίας στους πειραματικούς αμπελώνες τους στην Ανατολική Ακτή, ο Bernau πήρε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα φώτα UV στους Pinot Noir και Chardonnay αμπελώνες του στο Όρεγκον. Πλησίασε τον Walt Mahaffee, έναν φυτοπαθολόγο του USDA στο Όρεγκον που είχε συνεργαστεί με τον Gadoury, για να δοκιμάσουν τα φώτα. Αυτός και ο Mahaffee αποφάσισαν να τοποθετήσουν στο πίσω μέρος ενός τρακτέρ μια τριπλή συσκευή που θα μπορούσε εύκολα να τραβηχτεί στους αμπελώνες τη νύχτα.
“Η αρχική μας εκτίμηση είναι ότι ένα αυτόνομο όχημα για την εφαρμογή υπεριώδους ακτινοβολίας θα μειώσει σημαντικά τις δαπάνες σε σχέση με την εφαρμογή οργανικού θείου που χρειάζεται 7 με 10 εφαρμογές ψεκασμού με τρακτέρ και ψεκαστήρες”, δήλωσε ο Bernau. “Υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα. Οι εφαρμογές ψεκασμού εξαρτώνται από τον καιρό και κυρίως από τις βροχοπτώσεις και τους δυνατούς ανέμους, ενώ η εφαρμογή υπεριώδους φωτός δεν περιορίζεται από τον καιρό.”
Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου η υγρασία είναι υψηλότερη και η δράση του ωιδίου είναι ανησυχητική, το οινοποιείο Finger Lakes θα δοκιμάσει αυτή την τεχνική. Ο Greg Taylor, διευθυντής πωλήσεων του Bully Hill Vineyards στο Hammondsport της Νέας Υόρκης, συνεργάζεται με τον Gadoury για να δει εάν το φως UV μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο και για τη διαχείριση του περονόσπορου στον αμπελώνα. Ο Taylor λέει ότι τα προγραμματισμένα πειράματα στους αμπελώνες παραμελήθηκαν από την πανδημία COVID, αλλά έχουν προγραμματιστεί εκ νέου για το φθινόπωρο.
Πηγή: winespectator