Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ του κρασιού χωρίς αλκοόλ για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

Στις 28 Μαρτίου, η Επιτροπή παρουσίασε ένα νέο σχέδιο δράσης με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του αμπελοοινικού τομέα. Το σχέδιο περιλαμβάνει στήριξη για την εμπορία οίνων με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καθώς και προσπάθειες για την αποσαφήνιση και την τυποποίηση της επισήμανσης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στη σταθερή μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά 20% μεταξύ 2000 και 2019. Οι ανησυχίες για την υγεία, οι αυστηρότεροι νόμοι για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των νεότερων καταναλωτών πιστεύεται ότι αποτελούν βασικούς παράγοντες πίσω από αυτή την τάση.

Στο Βέλγιο, κοντά στο Σαρλερουά, η Associated Beverage Solutions παράγει κρασιά χωρίς αλκοόλ από το 2018. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την απόσταξη υπό κενό, μια μέθοδο που αφαιρεί το αλκοόλ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες περίπου 35°C αντί των συνηθισμένων 90°C- βοηθώντας στη διατήρηση των αρχικών γεύσεων και αρωμάτων του κρασιού. Ωστόσο, η αφαίρεση του αλκοόλ αλλάζει το γευστικό προφίλ, οπότε οι παραγωγοί συχνά προσθέτουν άλλα συστατικά και αρώματα στη συνέχεια για να βελτιώσουν την ισορροπία και την πολυπλοκότητα.

Παράλληλα, ο Benoit Poisson, διευθυντής παραγωγής της Associated Beverage Solutions, δήλωσε ότι η ποιότητα των κρασιών χωρίς αλκοόλ έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε ότι περισσότεροι προμηθευτές οινολογικών προϊόντων αναπτύσσουν πλέον συστατικά ειδικά για μη αλκοολούχα κρασιά. Η εταιρεία επικεντρώνεται κυρίως σε λευκές και αφρώδεις ποικιλίες, οι οποίες είναι ευκολότερο να προσαρμοστούν από ό,τι τα κόκκινα ή ροζέ κρασιά λόγω της δομής και του γευστικού τους προφίλ.

Από το 2019, η παραγωγή της Associated Beverage Solutions έχει αυξηθεί από 1,2 εκατομμύρια λίτρα σε 5,3 εκατομμύρια λίτρα το 2024. Το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού τους προέρχεται από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, προτού αποαλκοολοποιηθεί στο Βέλγιο. Τα τελικά προϊόντα πωλούνται κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο αγορές που θεωρούνται πιο ανοιχτές στην καινοτομία στο κρασί.

Έπειτα, ο Francis Aguilar, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, τόνισε ότι η διαδικασία τους επιτυγχάνει σταθερά ένα επίπεδο αλκοόλ 0,0%. Υποστηρίζει σαφέστερα πρότυπα επισήμανσης, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, ο όρος «χωρίς αλκοόλ» θα αναφέρεται σε οίνους με αλκοόλ κατ’ όγκο (ABV) όχι περισσότερο από 0,5%, ενώ ο όρος «0,0%» θα ισχύει μόνο εάν ο ABV δεν υπερβαίνει το 0,05%. Οι οίνοι με την ένδειξη «χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη» θα έχουν ΑΒV άνω του 0,5% αλλά τουλάχιστον 30% χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο για την κατηγορία τους πριν από την αποαλκοολούχιση.

Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης οι ετικέτες αυτών των προϊόντων να περιλαμβάνουν λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά και τις μεθόδους παραγωγής που χρησιμοποιούνται κατά την αποαλκοολοποίηση.

Ο Poisson πιστεύει ότι το κρασί χωρίς αλκοόλ στηρίζει την ευρύτερη οινοβιομηχανία, επειδή το παραδοσιακό κρασί πρέπει να παραχθεί πριν από την αποαλκοολούχισή του. Αυτό διατηρεί τους αμπελώνες και τους οινοποιούς ενεργούς, ενώ παράλληλα προσθέτει αξία μέσω της καινοτομίας.

Αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από ορισμένους παραδοσιακούς οινοπαραγωγούς, το κρασί χωρίς αλκοόλη κερδίζει τώρα ευρύτερη αποδοχή στον κλάδο. Ο Aguilar εξήγησε ότι ενώ ορισμένοι παραγωγοί ήταν διστακτικοί στην αρχή, θεωρώντας τα κρασιά τους πολύ πολύτιμα για μια τέτοια επεξεργασία πολλοί έχουν αλλάξει την άποψή τους καθώς η ποιότητα έχει βελτιωθεί.

Πέρα από την προώθηση μη αλκοολούχων επιλογών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επίσης μέτρα για τη διαχείριση της υπερπαραγωγής στον τομέα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διευκόλυνση της απομάκρυνσης των ανεπιθύμητων αμπελιών ή των πράσινων σταφυλιών πριν από τη συγκομιδή και η παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στις άδειες αναφύτευσης.

Εν τω μεταξύ, οι εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν μια ανησυχία για τους Ευρωπαίους οινοπαραγωγούς. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει με δασμό 200% στα ευρωπαϊκά κρασιά, εάν η ΕΕ επέβαλε δασμούς στο αμερικανικό μπέρμπον. Παρόλο που η Ιταλία και η Γαλλία αντέδρασαν στους αντίποινα δασμούς στο αμερικανικό ουίσκι, η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.

Συνοψίζοντας, καθώς η ευρωπαϊκή οινοβιομηχανία προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών και στις πιέσεις της αγοράς, οι Βρυξέλλες στοιχηματίζουν ότι η καινοτομία, ιδίως στα προϊόντα χωρίς αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει να διασφαλίσει το μέλλον της χωρίς να εγκαταλείψει τις ρίζες της.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το κρασί χωρίς αλκοόλ δεν είναι πλέον ένα απλό υποκατάστατο αλλά γίνεται μια συνειδητή επιλογή, που καθοδηγείται από την αναζήτηση της απόλαυσης, της ποιότητας...

REPORTS

Την προηγμένη σειρά ρομπότ R4 που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αμπελώνες και οπωρώνες παρουσίασε στην κορυφαία έκθεση αγροτικών μηχανημάτων, Agritechnica, στο Ανόβερο η New...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...