Το αίμα ανέβηκε στο κεφάλι όταν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες [ενόψει των δασμών Trump 20% που ισχύουν από τις 9 Απριλίου]. Έχουμε προτείνει μηδενικούς δασμούς για βιομηχανικά προϊόντα. Είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε μια καλή συμφωνία.» Για τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων οινοποιών Jean-Marie Fabre, αυτό είναι ένα νέο σημάδι του οράματος των Βρυξελλών για τους στρατηγικούς τομείς: η βιομηχανία μόνη μπροστά, όλοι οι άλλοι πίσω. Αυτό εκθέτει ολόκληρο τον λιγότερο προστατευμένο αγροτικό τομέα σε αμερικανικές ανατροπές, ενώ ο Λευκός Οίκος δείχνει την ικανότητά του για ισχυρές και βάναυσες ανατροπές (ανακοινώνοντας στις 9 Απριλίου μείωση στο 10% για 90 ημέρες των φόρων που αποφασίστηκαν πρόσφατα).
Ενώ, οι Βρυξέλλες έχουν αφαιρέσει τα ουίσκι, τα μπέρμπον και τα κρασιά από τη λίστα των αμερικανικών προϊόντων που στοχεύουν σε αντίποινα με τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο* (που είχαν προκαλέσει την απειλή τιμωρίας 200% στα γαλλικά κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά), ο Jean-Marie Fabre εκφράζει τη λύπη του για το ευρωπαϊκό λογισμικό που δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς:
Είναι η ίδια θέση όπως το 2019-2020 όταν ήμασταν θύματα των φόρων Τραμπ και η Επιτροπή δεν συγκινήθηκε από αυτό και δεν παρενέβη. Σε μια στιγμή περίπλοκου Bras de fer, η Επιτροπή αντιδρά προτείνοντας μια βελτίωση για έναν τομέα και αφήνοντας άλλους στην άκρη. Πρέπει να λάβουμε υπόψη όλους τους βασικούς τομείς. Τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη αποτελούν μέρος αυτού και απαιτούν μηδέν – μηδέν» στους τελωνειακούς δασμούς.
Ζεματισμένη γάτα
Νιώθοντας για άλλη μια φορά αμελητέα από τις Βρυξέλλες, η βιομηχανία κρασιού απαιτεί να της δοθεί η ίδια προσοχή με άλλες ευρωπαϊκές οικονομικές δραστηριότητες. «Σήμερα, δεν μπορούμε να έχουμε έναν τομέα που θυσιάζεται ή θεωρείται διαφορετικός από άλλους», υποστηρίζει ο Jean-Marie Fabre, ο οποίος θεωρεί ότι «η ελαχιστοποίηση της οινοποιίας δίνοντας προτεραιότητα σε πολιτικές ενέργειες έναντι των λεγόμενων βιομηχανικών τομέων είναι πρόκληση». Εν ολίγοις, «ενόψει των φόρων του Τrump, η Ευρώπη δεν πρέπει να ελαχιστοποιήσει τη σημασία του κρασιού δίνοντας προτεραιότητα στους βιομηχανικούς τομείς».
Συγκεκριμένα, ο οινοποιός από το Fitou (Aude) ζητά από την Επιτροπή να προχωρήσει επιτέλους στο αίτημα για τη δημιουργία ενιαίου παραθύρου για τη δήλωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για την πώληση οίνου σε ιδιώτες στην κοινοτική αγορά. Και αν υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις στον κλάδο, η κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με εργαλεία και χρηματοδότηση. «Θα πρέπει να απελευθερώσουμε το αποθεματικό κρίσης, το οποίο μας αρνήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid», υπενθυμίζει ο Jean-Marie Fabre.
*: Ερωτηθείσα αυτή την Τρίτη, 8 Απριλίου στην Εθνοσυνέλευση, η υπουργός Γεωργίας, Annie Genevard, ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν επιλέγουμε τα αμερικανικά προϊόντα που θα φορολογηθούν, να μην εισέλθουμε σε μια μορφή κλιμάκωσης. Το Bourbon είναι ένα καλό παράδειγμα και χαίρομαι, από αυτή την άποψη, που αποκλείστηκε από την πρώτη δέσμη μέτρων». Προσθέτοντας αυτό «Η γεωργία δεν πρέπει να είναι η μεταβλητή προσαρμογής, για την τελωνειακή απάντηση.»
