Η Kristen Goceljak, διευθύντρια οίνου στο Kent Hospitality Group, αναφέρει ότι η βιώσιμη καλλιέργεια είναι τόσο διαδεδομένη πλέον που δεν αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις οινοποιίες. Αν και η ηθική κατανάλωση εξακολουθεί να έχει ισχυρή παρουσία στα μηνύματα πολλών οινοποιείων, οι επαγγελματίες του κλάδου αναρωτιούνται κατά πόσο επηρεάζει πραγματικά τις καταναλωτικές αποφάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα της CGA by NIQ αποκαλύπτει ότι περισσότερο από το 70% των καταναλωτών δηλώνει πως η βιωσιμότητα είναι σημαντική, όμως λίγοι την ενσωματώνουν πραγματικά στις αγοραστικές επιλογές τους, ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα όπως το κρασί, όπου η τιμή παίζει πρωταρχικό ρόλο. Ο Rupert Pritchett της Taurus Wines στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει πως οι πελάτες του ενδιαφέρονται κυρίως για την τιμή και συχνά αντιδρούν αρνητικά σε μηνύματα που μοιάζουν υπερβολικά ηθικολογικά.
Μερικοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι η προβολή της βιωσιμότητας, μαζί με θέματα όπως η ποικιλομορφία και η ισότητα, θα μπορούσαν να προσελκύσουν νέους καταναλωτές. Ωστόσο, δεδομένα από την IWSR δείχνουν ότι οι νέοι καταναλωτές εστιάζουν κυρίως στην τιμή, τις γευστικές προτιμήσεις και τα θέματα υγείας, παρά στις περιβαλλοντικές πρακτικές των οινοποιείων.
Παράλληλα, ο Stuart Skea, sommelier στο Aizle Restaurant στο Εδιμβούργο, υποστηρίζει ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τη διαδικασία παραγωγής κρασιού είναι γενικά χαμηλό. Αντίθετα, η Ren Neuman από το Printemps της Νέας Υόρκης βλέπει αξία στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε ευρύτερες αφηγήσεις, ώστε να τραβήξει την προσοχή των καταναλωτών χωρίς να τους επιβαρύνει.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ένα ακόμα ζήτημα είναι η πολυπλοκότητα των πιστοποιήσεων βιωσιμότητας, οι οποίες δημιουργούν σύγχυση στους καταναλωτές. Η Andrea Cardenas της Viña Seña προτείνει τη δημιουργία κοινών και σαφών προτύπων που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να κατανοούν και να συγκρίνουν τις πρακτικές διαφορετικών οινοποιείων.
Παρά τις προκλήσεις, ορισμένοι παραγωγοί, όπως ο Anselmo Guerrieri Gonzaga του San Leonardo, εξακολουθούν να πιστεύουν στην αυθεντική δέσμευση προς τη βιωσιμότητα, θεωρώντας ότι αυτό προσδίδει ποιότητα και βάθος στα κρασιά τους.
Συμπερασματικά, αν και η βιωσιμότητα παραμένει σημαντική αξία στον οινικό κλάδο, φαίνεται ότι δεν επαρκεί πλέον από μόνη της ως καθοριστικό εργαλείο μάρκετινγκ. Η ποιότητα και η παράδοση παραμένουν κυρίαρχες αξίες για τους περισσότερους καταναλωτές, σε μια αγορά που συνεχώς εξελίσσεται.
