Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η βιωσιμότητα στο κρασί, βλέποντας από τη θεωρία τη πράξη

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της οινοπαραγωγής είναι περισσότερες απ’ όσες  μπορεί να φανταστεί κάποιος, ενώ στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής που είναι παρούσα σήμερα σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας, αποτελεί αιτία για ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα. Η γνώση της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει αυτή στην αμπελοκαλλιέργεια εξαπλώθηκε πρώτα από τον Γάλλο μικροβιολόγο εδάφους, Claude Bourguignon.

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Αναφερόμενοι στη βιωσιμότητα ως ορισμό, παρότι δεν είναι σαφής στον κόσμο του κρασιού, σήμερα θεωρείται ότι σχετίζεται με ένα σύνολο πρακτικών στο αμπέλι και το οινοποιείο που δεν αφορά μόνο στην οικολογική συνείδηση, αλλά και στην οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική και ηθική υπευθυνότητα από μέρους παραγωγού. Αποτελεί μια διαδικασία αλλαγής, μια ολιστική προσέγγιση όσον αφορά την καλλιέργεια.

Πηγή φωτογραφίας: https://wine.appstate.edu/

Η βιωσιμότητα και η διαχείρισή της είναι ένα περίπλοκο θέμα, καθώς έχει να κάνει με τα πρότυπα παραγωγής με στόχο ένα καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τον άνθρωπο.

Επίσης, η σημερινή τάση για μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο αποτελεί μια ευρωπαϊκή και προσανατολισμένη προοπτική που φέρνει την λεγόμενη πράσινη οικονομία στον κόσμο της οινοποιίας.

Σήμερα, το 80% της συνολικής παραγωγής κρασιού στην Καλιφόρνια φέρει πια το σήμα “Certified California Sustainable Winegrowing”, που συμπεριλαμβάνει πρακτικές από το αμπέλι στον καταναλωτή. Αυτές συμπεριλαμβάνουν διαχείριση του εδάφους, του νερού στον αμπελώνα, της ενέργειας, διατήρηση του νερού στον αμπελώνα, μείωση των ρύπων και άλλα. Οι υπόλοιπες Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν τα δικά τους προγράμματα πιστοποίησης όσον αφορά τη βιωσιμότητα.

Σύμφωνα με το Forbes, η Suzanne Hunt σε οινοποιείο στη περιοχή Finger Lakes τονίζει τη σημασία της χρήσης υψηλής ποιότητας υβριδίων αμπέλου σε ένα ψυχρό κλίμα σαν της Finger Lakes. «Η χρήση υβριδίων αποτελεί μέρος της προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή.» Θα έπρεπε να προσαρμοστούμε και να μην καλλιεργούμε Vitis vinifera σε μέρη που δε θέλει να μεγαλώσει.

Η επιλογή της ποικιλίας σταφυλιού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον παραγωγό έτσι ώστε να καταφέρει να παραμείνει η επιχείρησή του βιώσιμη. Για παράδειγμα ένα αμπέλι που είναι ξερικό ή ανθεκτικό σε κάποιες ασθένειες χρειάζεται λιγότερο νερό και λιγότερους ψεκασμούς. Δεν είναι απαραίτητο βέβαια να χρησιμοποιηθούν υβρίδια, καθώς κάποιες ποικιλίες Vitis vinifera έχουν τις απαραίτητες ιδιότητες.

Από μεριάς καταναλωτή, το Wine Intelligence ενημερώνει περί του θέματος ότι στις ΗΠΑ, μόλις πάνω από το μισό (58%) των τακτικών καταναλωτών κρασιού αναφέρουν ότι ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και αναλαμβάνουν δράση για να μειώσουν το προσωπικό τους αντίκτυπο, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό τακτικών καταναλωτών (56%) προσπαθούν πλέον ενεργά να αγοράζουν τοπικά προϊόντα. Η Αυστραλία και ο Καναδάς επίσης φαίνεται να ακολουθούν το πρότυπο αυτό.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γεωργία της Καλιφόρνια βρίσκεται σε ένα διαρκές μεταβατικό στάδιο, πιεζόμενη από την κλιματική αστάθεια, την αυξανόμενη έλλειψη υδατικών πόρων και ένα ολοένα πιο...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.