Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

«Ecolog», ένα έργο που προσφέρει λύσεις βιωσιμότητας πέρα από τον αμπελώνα

Όσον αφορά στον τομέα της οινοποιίας, η βιωσιμότητα δεν πραγματοποιείται μόνο στο αμπέλι και το οινοποιείο, εφόσον το κρασί ακολουθεί πολλά βήματα για να φτάσει από το οινοποιείο στο ράφι και περικλείει έναν τομέα που δεν φαίνεται, αλλά που είναι θεμελιώδης, την Διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (logistics).

Η βιωσιμότητα και η διαχείρισή της είναι ένα περίπλοκο θέμα, καθώς έχει να κάνει με τα πρότυπα παραγωγής με στόχο ένα καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τον άνθρωπο.

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει πολλούς τομείς σήμερα και το διοξείδιο του άνθρακα έχει χτυπήσει κόκκινο. Έτσι, πολλές εταιρείες αποφάσισαν να γίνουν πιο βιώσιμες μέσω διάφορων δράσεων. Στην Ιταλία οι Consorzio del Barolo e del Barbaresco, μαζί με τον Coldiretti Cuneo, την Unione di Comuni Colline di Langa e del Barolo και την Associazione per il Patrimonio dei Paesaggi Vitivinicoli di Langhe-Roero e Monferrato, ξεκίνησαν να εφαρμόζουν τις τεχνολογίες του Ecolog, ένα έργο το οποίο στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% και της ρύπανσης στους λόφους πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το έργο αυτό ξεκίνησε με την μείωση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στη Langhe της Ιταλίας και την προώθηση του οικοτουρισμού, ενώ μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας έγινε μείωση κατά το ήμισυ στις ημερήσιες εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα, ενισχύοντας την ποιότητα του αέρα.

Χάρη στη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που αναπτύχθηκε από την Tesisquare οι εταιρείες τοποθετούν παραγγελίες και κλείνουν την συλλογή αγαθών όπου χρησιμοποιούνται μικρά οχήματα με χαμηλές εκπομπές ρύπων. Τα οχήματα αυτά κάνουν σύντομες διαδρομές και είναι πλήρως φορτωμένα, παίρνουν παραγγελίες από οινοποιεία και τις μεταφέρουν σε ένα φυσικό κόμβο από όπου ξεκινάει το ταξίδι τους για τις αγορές προορισμού. Η Ecolog προσφέρει έτσι μια λύση περιβαλλοντικά βιώσιμη και αποδοτική για τα οινοποιεία, σε μια εποχή που το περιβάλλον πλήττεται καθημερινά από ρύπους.

Επίσης, η σημερινή τάση για μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο, που χρησιμοποιείται από το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί μια ευρωπαϊκή και προσανατολισμένη προοπτική που φέρνει την λεγόμενη πράσινη οικονομία στον κόσμο της οινοποιίας.

Σήμερα το έργο αυτό της Ecolog βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική φάση. Γι’ αυτό τον λόγο συνεργάζεται με συγκεκριμένο αριθμό οινοποιείων και εταιρειών Διαχείρισης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Στόχος είναι να μειωθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον για την βελτίωση της βιωσιμότητας στην επικράτεια των Langhe, Roero και Monferrato. Η Ecolog έχει σκοπό να εξελίξει την αποστολή των φιαλών και επιθυμεί να προμηθευτεί εισερχόμενο υλικό όπως και την επέκταση του συστήματος σε οινοποιεία σε περιοχές της UNESCO. Βοηθάει επίσης στην ανάπτυξη ασφαλών δρόμων στους λόφους της UNESCO, που σήμερα είναι πολυσύχναστοι με φορτηγά σε και από οινοποιεία.

Από την άλλη πλευρά, ”επιτρέπει τη δικτύωση, την ευαισθητοποίηση και την ανθεκτικότητα μεταξύ των διαφόρων παραγόντων του προγράμματος”, ενημερώνει ο Roberto Cerrato, διευθυντής της Associazione per il Patrimonio dei Paesaggi Vitivinicoli di Langhe-Roero e Monferrato.

Το συγκεκριμένο έργο θέλει να γίνει κομμάτι μιας πιο ευρείας στρατηγικής που στοχεύει στο να γίνουν οι λόφοι αυτοί πιο βιώσιμοι προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες και την ίδια στιγμή, προσφέρει πιο πολύ χώρο για την ανάπτυξη του εξωτερικού τουρισμού, όπως και την μείωση εκπομπών στην ατμόσφαιρα διατηρώντας και προστατεύοντας ένα μοναδικό τοπίο στον κόσμο. Τελικός σκοπός βέβαια είναι η συμμετοχή όλο και μεγαλύτερου αριθμού οινοποιείων και μεταφορέων.

Αποτελεί ενθαρρυντική προσπάθεια που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη χώρα μας στον κλάδο της οινοποιίας, εφόσον η επιχειρηματική τάση για πράσινη οικονομία βρίσκει όλο και πιο πολλούς οπαδούς.

Με στοιχεία από winenews.it

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «4th ATHENS WINE AND ART FESTIVAL» θα διεξαχθεί στις 23&24 Nοεμβρίου σε ένα μοναδικό χώρο 1.500 τ.μ., όπου κρασί και τέχνη θα συνυπάρξουν...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...