Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η βιομηχανία οίνου αντιμετωπίζει πρόκληση στην προσέλκυση καταναλωτών της γενιάς Z

Η οινική βιομηχανία αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση όσον αφορά την προσέλκυση καταναλωτών της γενιάς Z, μιας ομάδας που είναι γνωστή για την εκτίμηση του τρόπου ζωής, της εικόνας και της αυθεντικότητας.

Αυτή η γενιά, που γεννήθηκε μεταξύ 1997 και 2012, είναι ηλικίας 12 έως 27 ετών και αναδιαμορφώνει τις καταναλωτικές συνήθειες σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του IWSR, πολλές αγορές οίνου εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τους ηλικιωμένους καταναλωτές, ιδίως εκείνους που είναι ηλικίας 55 ετών και άνω.

Εν τω μεταξύ, η συχνότητα κατανάλωσης κρασιού μεταξύ των νεότερων καταναλωτών σε νόμιμη ηλικία κατανάλωσης (LDA) μειώνεται σε αρκετές περιοχές. Για παράδειγμα, στην Αυστραλία, ο αριθμός των καταναλωτών LDA έως 24 ετών που ανέφεραν ότι πίνουν κρασί τουλάχιστον μηνιαίως μειώθηκε στο μισό από το 2010 έως το 2023.

Αυτή η τάση αποτελεί πρόκληση για τους οινοπαραγωγούς που στοχεύουν να προσελκύσουν τη γενιά Ζ. Αυτή η γενιά έχει συνείδηση της υγείας και είναι νηφάλια, αφού μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της ανόδου των μη αλκοολούχων ποτών. Είναι εκτεθειμένη σε ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών ποτών από ό,τι οι προηγούμενες γενιές.

Η Gen Z είναι λιγότερο εξοικειωμένη με τις παραδοσιακές περιοχές και ποικιλίες κρασιού και ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για το μέτρο. Είναι επίσης ευαίσθητοι στις αυξήσεις των τιμών, γεγονός που επηρεάζει τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Ως αποτέλεσμα, απομακρύνονται από τις παραδοσιακές περιστάσεις κατανάλωσης κρασιού, προτρέποντας την οινική βιομηχανία να επανεξετάσει τις στρατηγικές της για να παραμείνει σχετική με αυτή τη δημογραφική ομάδα.

Για να προσελκύσουν τη γενιά Z, οι μάρκες οίνου καινοτομούν με τρόπους που βρίσκουν απήχηση στις αξίες και την κουλτούρα αυτής της γενιάς. Οι παραδοσιακές κατηγορίες και η ορολογία του κρασιού έχουν λιγότερη σημασία για τη Gen Z από ό,τι για τις παλαιότερες γενιές. Αντ’ αυτού, ενδιαφέρονται για μη παραδοσιακές οινικές περιοχές, βιώσιμες πρακτικές και πειραματικά στυλ, όπως το πορτοκαλί κρασί, οι συμπαραγωγές και τα παγωμένα κόκκινα κρασιά. Επιπλέον, αγκαλιάζουν επιλογές με χαμηλό και μηδενικό αλκοόλ για μια πιο προσεκτική εμπειρία κατανάλωσης.

Παράλληλα, οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες της γενιάς Z οδήγησαν επίσης στην προτίμηση για ευέλικτες συσκευασίες. Προτιμούν τις έτοιμες προς κατανάλωση (RTD) επιλογές, το Bag-in-Box και τις επανασφραγιζόμενες φιάλες αλουμινίου, οι οποίες καθιστούν το κρασί πιο προσιτό και βιώσιμο για διάφορες περιστάσεις. Η αυθεντικότητα είναι ζωτικής σημασίας για αυτή τη γενιά και οι μάρκες που αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πολιτιστικές τάσεις προσελκύουν με επιτυχία τους νεότερους καταναλωτές. Παραδείγματα αποτελούν η viral meme στιγμή της Josh Cellars και το branding της Whiny Baby που βασίζεται στη διάθεση, τα οποία έχουν απήχηση στη Gen Z.

Οι συνεργασίες με καλλιτέχνες, διασημότητες και σχεδιαστές είναι μια άλλη στρατηγική που χρησιμοποιούν οι μάρκες κρασιού για να παραμείνουν επίκαιρες. Τα πακέτα τέχνης περιορισμένης έκδοσης, τα τολμηρά χρώματα και τα σχέδια εμπνευσμένα από την κουλτούρα του δρόμου καθιστούν το κρασί οπτικά ελκυστικό και διαμοιραζόμενο στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι προσπάθειες αποσκοπούν στη δημιουργία γνήσιων συνδέσεων με τη γενιά Z, η οποία εκτιμά την αυθεντικότητα και την πολιτιστική συνάφεια.

Συνοψίζοντας, η βιομηχανία οίνου προσαρμόζεται στις προτιμήσεις της Gen Z, αγκαλιάζοντας την καινοτομία και την αυθεντικότητα. Εστιάζοντας σε βιώσιμες πρακτικές, πειραματικά στυλ και ελκυστικές συσκευασίες, οι μάρκες κρασιού εργάζονται για να προσελκύσουν την προσοχή αυτής της σημαίνουσας γενιάς. Καθώς η Gen Z συνεχίζει να διαμορφώνει τις καταναλωτικές τάσεις, η βιομηχανία οίνου πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες προτιμήσεις τους.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια πρωτοποριακή μελέτη από πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας αποκαλύπτει πως ο εμποτισμός τυριών με κρασί μπορεί να μεταμορφώσει όχι μόνο τη γεύση τους αλλά και...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

REPORTS

Στην περιοχή Charente της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ένας αμπελουργός πήρε τη δύσκολη απόφαση να ξεριζώσει μέρος του αμπελώνα του, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.