Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Αυστραλία δημιουργεί ένα συλλογικό κέντρο αποαλκοoλοποίησης οίνου

Χάρη στις νέες εγκαταστάσεις στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, οι Αυστραλοί παραγωγοί θα μπορούν πλέον να παράγουν κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα ή χωρίς αλκοόλ, σε πολύ μικρή κλίμακα.

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ του νέου κέντρου αφαίρεσης αλκοόλ στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και της επιβολής προσαυξήσεων στα αυστραλιανά κρασιά στην Κίνα; Απάντηση: μια έντονη επιθυμία στην αυστραλιανή βιομηχανία να διαφοροποιήσει τόσο την προσφορά όσο και τις αγορές της. Για να βοηθήσει τους καλλιεργητές να ανακάμψουν από τις συνέπειες που υπέστη στην Κίνα, η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας, μαζί με το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, το Τμήμα Γεωργίας και το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Έρευνας Οίνου, επένδυσαν σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια AUD (περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ) σε εγκαταστάσεις αποαλκοόλωσης οίνων.

Με μια περιστρεφόμενη κωνική στήλη FlavorTech ως κεντρικό στοιχείο, το νέο κέντρο θα επιτρέπει στους παραγωγούς να πραγματοποιούν δοκιμές σε μικρές ποσότητες. «Η κλίμακα του εξοπλισμού είναι απαραίτητη καθώς θα επιτρέψει τη διεξαγωγή δοκιμών έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων από 150 λίτρα κρασιού και άνω ποσότητα, που είναι πολύ λιγότερη από τον εξοπλισμό εμπορικής κλίμακας του οποίου η ελάχιστη απόδοση είναι 10.000 λίτρα», εξηγεί ο καθηγητής Paul Grbin. επικεφαλής οινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. Επιπλέον, παρέχονται εγκαταστάσεις συσκευασίας και εμφιάλωσης, «ώστε τα προϊόντα δοκιμής να συσκευάζονται και να χρησιμοποιούνται ως δείγματα, είτε για καταναλωτές είτε για επαγγελματίες, για σκοπούς έρευνας αγοράς ή εξαγωγής». Και στις δύο περιπτώσεις, ο στόχος είναι να επιτραπεί στους Αυστραλούς επαγγελματίες να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος ανάπτυξης αυτών των οίνων και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο, προκειμένου να επωφεληθούν από αυτήν την ακμάζουσα αγορά.

 

Αντιμετώπιση της ποιοτικής και ποσοτικής πρόκλησης

Πράγματι, η παγκόσμια αγορά “Non alcohol” (ΝΑ) – όλων των κατηγοριών – αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό άνω του 25%, για μια αξία που εκτιμάται από το The IWSR σε περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 (δηλαδή 10 δισεκατομμύρια ευρώ). Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο του Ηνωμένου Βασιλείου, «η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η κατηγορία NΑ είναι αυτή της διαθεσιμότητας προϊόντων». Πέρα από την περιορισμένη προσφορά, το επίπεδο ποιότητας συχνά αποτελεί πρόκληση, ειδικά για τα κρασιά. Σε αυτές τις δύο μεγάλες προκλήσεις σκοπεύει να ανταποκριθεί η νέα μονάδα της Αυστραλίας. Το αυστραλιανό κρασί αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το 5% της παγκόσμιας αγοράς NΑ, αλλά μόνο το 3% της αξίας. Για τα ενδιαφερόμενα μέρη του έργου, αυτή η απόκλιση «υπογραμμίζει τη σημασία της ενίσχυσης της παγκόσμιας θέσης μας βελτιώνοντας την αισθητηριακή αντίληψη της γεύσης, της υφής και του αρώματος των κρασιών χωρίς ή με μειωμένο αλκοόλ».

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπήκε απλώς στον κόσμο του κρασιού· τον αναδιαμόρφωσε αθόρυβα, όπως η ζύμωση που δουλεύει στο σκοτάδι και αλλάζει τον χαρακτήρα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...