Όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΟ, Γιάννη Βογιατζή και τον νομικό σύμβουλο του Συνδέσμου, Θόδωρο Γεωργόπουλο, οι διεργασίες που γίνονται κινούνται σε δύο κατευθύνσεις.
- Να βρεθεί τρόπος ώστε να αξιοποιηθούν παραγωγικά οι αδρανείς άδειες για καλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών.
- Να λαμβάνεται κατ’ ελάχιστον ως βάση για τις νέες αδειοδοτήσεις (1% κάθε χρόνο) η έκταση των 630.000 στρεμμάτων που είχε δηλωθεί το 2015 (άρα 6.300 στρέμματα στις νέες άδειες).
Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από την πλευρά του ΣΕΟ στις αρμόδιες αρχές είναι ο εμπλουτισμός του κληρονομικού δικαίου έτσι ώστε να αποφεύγεται η πολυδιάσπαση του κλήρου, ειδικά όταν πρόκειται για αμπελώνες και η προώθηση πολιτικών αναδασμού, ειδικά σε ενδιαφέρουσες αμπελουργικές ζώνες, με στόχο να προκύπτουν μεγαλύτερα κτήματα, ικανά να δώσουν ένα καλύτερο παραγωγικό αποτέλεσμα και να ενισχύσουν τη θέση των αμπελουργών.
Με fast track διαδικασίες οι αλλαγές και οι εγκρίσεις στους φακέλους γεωγραφικής ένδεικης
Στα κυρίαρχα θεσμικά ζητήματα στα οποία εστιάζει την περίοδο αυτή ο ΣΕΟ, περιλαμβάνεται και η «Νομική επανάσταση» όπως την χαρακτήρισε ο κ. Γεωργόπουλος, η οποία εστιάζει στην συνθήκη του ΠΟΠ/ΠΓΕ, που φαίνεται ότι επιταχύνει τη διαδικασία απόκτησης του σήματος.
Εν προκειμένω, πρόσφατα αποφασίστηκε η μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης από την υπηρεσία της DG Agri της Κομισιόν η οποία μέχρι σήμερα επεξεργαζόταν και ενέκρινε τους φακέλους, στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) στο Αλικάντε της Ισπανίας. Η εξέλιξη αυτή, από την μια ευνοεί την ελληνική περίπτωση, αφού πολλοί από τους 150 φακέλους ΠΟΠ/ΠΓΕ που ισχύουν σήμερα στον κλάδο του οίνου, «βρίθουν από προβλήματα» και επείγει η αναθεώρησή τους. Στο Αλικάντε οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι ευέλικτες και τρέχουν πιο γρήγορα. Από την άλλη όμως υπάρχει η ανησυχία ότι «αποκηρυσσόμενη» η Κομισιόν τις ευθύνες της για το ΠΟΠ, τα σήματα γεωγραφικής ένδειξης, υποβαθμίζονται σε μια εμπορική ετικέτα. Είναι κάτι το οποίο θα το κρίνει ο χρόνος, σύμφωνα με τον νομικό Θόδωρο Γεωργόπουλο.
Domaine ίσον Κτήμα
Ένα ακόμα νομικό θέμα που βρίσκεται κοντά στην επίλυσή του έχει να κάνει με την δυνατότητα από ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου να αξιοποιούν το σημαίνον «Domaine» στις ετικέτες τους, ειδικά τις διεθνείς, αντί του σημαίνοντος «Κτήμα». Πρόκειται για μια διαδικασία που αιφνιδίασε στο παρελθόν την Ελλάδα, με τη Γαλλία να εκκινεί διαδικασίες απαγόρευσης χρήσης του όρου όταν δεν πρόκειται για γαλλικές επιχειρήσεις. Στην πορεία, νομικές διαδικασίες ξεκλείδωσαν τη δυνατότητα εξίσωσης του γαλλικού όρου domaine με τον ελληνικό όρο Κτήμα και τον αγγλικό Estate. Είναι κάτι που θα επισημοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο
Μια ακόμα διάσταση που φιλοδοξεί να ρυθμίσει ο ΣΕΟ, έχει να κάνει με τον κλήρο και τα προβλήματα κατακερματισμού του. Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, σε συνεργασία με τον νομικό σύμβουλο του Συνδέσμου, γίνεται η επεξεργασία πρότασης για τον αναδασμό καθώς και εξετάζονται πιθανά κίνητρα τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο κληρονομικό δίκαιο, προκειμένου να αποτρέπεται ο κατακερματισμός και το σπάσιμο των αμπελοτεμαχίων.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή