Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εξαιρετικά χαμηλός ο τελικός όγκος της φετινής οινοπαραγωγής

Σε επίπεδα παρόμοια με τα ιστορικά χαμηλά του 2023 αναμένεται να κυμανθεί η εγχώρια οινοπαραγωγή με περίοδο αναφοράς από την 1η Αυγούστου 2024 έως και την 31η Ιουλίου 2025. Σε σχέση με το περασμένο έτος η φετινή οινοπαραγωγή ανήλθε στα 1,378 εκατ. hl (+0,15%) έναντι των 1,376 εκατ. hl της περασμένης περιόδου, όπως δείχνουν τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Commission.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, τα στοιχεία βασίζονται σε εκτιμήσεις των κατά τόπων ΔΑΟΚ είναι αρκετά πιθανό να μεταβληθούν αφού ο τρύγος ακόμα συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές και ο τελικός όγκος παραγωγής είναι σχεδόν πάντα κατώτερος των εκτιμήσεων.

Άξιο αναφοράς είναι ότι την περίοδο 2023-2024, η οινοπαραγωγή κατέγραψε την εκκωφαντική πτώση του 35,27% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ όλες οι Περιφέρειες της χώρας είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με τα προ τριετίας επίπεδα, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από την οριστική δήλωση παραγωγής κατά την ΚΕΟΣΟΕ.

Η πρόβλεψη του υπουργείου ανά κατηγορία εμφανίζει επίσης μεγάλο όγκο παραγωγής γλευκών και χυμών σταφυλής (450.710 hl), που εφόσον πρόκειται για γλεύκη (σ.σ. χυμός σταφυλής δεν παράγεται συνήθως), θα μεταποιηθεί πιθανότατα σε οίνο σε επόμενο χρονικό διάστημα.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπ’ όψιν, η εικόνα και οι μεταβολές της πρόβλεψης 2024 σε σύγκριση με την οριστική οινοπαραγωγή 2023 είναι η ακόλουθη:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΝΩΝ α΄ εκτίμηση 2024-2025 Οριστική Παραγωγή 2023 % ποσοστό μεταβολής
Οίνοι ΠΟΠ 159.577 137.504 +16,05
Οίνοι ΠΓΕ 331.059 372.859 -11,21
Ποικιλιακοί οίνοι χωρίς ΠΟΠ/ΠΓΕ 137.234 241.112 -43,08
Άλλοι οίνοι 750.836 625.288 +20,08
Γλεύκη και χυμός σταφυλής 450.710 12.144 +3711
Σύνολο 1.378.706 1.376.763 +0,15

Ακολουθεί πίνακας με την εξέλιξη της ελληνικής οινοπαραγωγής από το 1990 μέχρι σήμερα, στον οποίο αποτυπώνεται η διαχρονική μείωση της παραγωγής οίνου στη χώρα μας, που όμως δεν οφείλεται στην κλιματική κρίση μόνο, αλλά και στην εγκατάλειψη εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας. Οι εγκαταλελειμμένες εκτάσεις σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ είναι πολύ μεγαλύτερες από τις επίσημα εμφανιζόμενες, δεδομένου ότι πολλοί αμπελουργοί έχουν αλλάξει ήδη καλλιέργεια, λόγω του ασύμφορου της αμπελοκαλλιέργειας (π.χ. σε καλλιέργεια φράουλας στην Αχαΐα), την οποία δεν έχουν δηλώσει στο Αμπελουργικό Μητρώο.

Αποτέλεσμα επίσης του χαμηλού όγκου οινοπαραγωγής είναι και η αύξηση, που παρατηρείται στις εισαγωγές οίνων, κυρίως από Ιταλία, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.