Από τo Αµύνταιο Φλώρινας ως τη Βασιλάδα Μεσσηνίας, το Wine Trails δοκίµασε και έκανε µια προσεκτική επιλογή εννέα αρωµατικών και απολαυστικών Chardonnay. Οινοποιήσεις που ακολουθούν τις προτιµήσεις των οινοποιών, Chardonnay δεξαµενής και παλαιωµένα βαρελάτα «σκιτσάρουν» την ποικιλοµορφία της χώρας και έρχονται να εκπλήξουν, το καθένα µε την ιδιαιτερότητά του, το οινόφιλο κοινό.
Mε τη λάμψη της Δράμας
«Πεποίθησή μας είναι ότι η προσωπικότητα ενός κρασιού γεννιέται στο αμπέλι, και φέρει τη σφραγίδα του εδάφους όπου έχει ριζώσει το φυτό και των χαρακτηριστικών της κάθε ποικιλίας», δηλώνει το Κτήμα Παυλίδη δίνοντας στοιχεία για τη φιλοσοφία που έχει υιοθετήσει.
Το μονοποικιλιακό Chardonnay του Οινοποιείου σε Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα που φέρει την ονομασία «Emphasis Chardonnay» δεν περνάει απαρατήρητο. Ο τρύγος πραγματοποιείται τη νύχτα έτσι ώστε το σταφύλι να μην έρθει σε επαφή με τον ήλιο και η θερμοκρασία του να παραμείνει χαμηλή, για διατήρηση του δυναμικού της κάθε ποικιλίας. Στο οινοποιείο ο μούστος μετά την απολάσπωσή του, μεταφέρεται με τη βοήθεια της βαρύτητας σε βαρέλια, όπου λαμβάνει χώρα η αλκοολική (και η μηλογαλακτική) ζύμωση. Εκεί, ο ολοκληρωμένος πλέον οίνος παραμένει με τις οινολάσπες για διάρκεια 6 μηνών με στόχο το τελικό προϊόν, με το ξύλο σε αρμονική συνύπαρξη με το φρούτο, να αποκτήσει επιπλέον όγκο στο στόμα.
«Δεν είναι τυχαία μια από τις κορυφαίες διεθνώς ποικιλίες. Μια ευγενής ποικιλία που εκφράζει το terroir της Δράμας. Εγκλιματίστηκε εύκολα και έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα στα ασβεστολιθικά χώματα του Μενοικίου και σε υψόμετρο 300 περίπου μέτρων», αναφέρει με περηφάνεια ο οινολόγος Παναγιώτης Κυριακίδης.
Ένα ονομαστό κρασί
Όταν κάποιος δοκιμάζει το Emphasis, θα παρατηρήσει το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα του Chardonnay και έπειτα ένα πολυσύνθετο άρωμα τροπικών φρούτων (μάνγκο, ανανάς), μελιού και κηρού σε ένα διακριτικό φόντο ψημένου ψωμιού. Στο στόμα είναι λιπαρό και στρόγγυλο, επιβεβαιώνει τα πολυσύνθετα αρώματα της μύτης και αφήνει μία αίσθηση γλυκύτητας και μια χαρακτηριστική φρεσκάδα στην επίγευση. Ένα σύνθετο κρασί που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε ονομαστά κρασιά της ποικιλίας όπως αποδεικνύουν και οι πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Συνοδεύει αρμονικά θαλασσινά όπως μύδια, χταπόδι και οστρακοειδή, λιπαρά ψάρια και άσπρες σάλτσες.
Κύρος και δύναμη
Το φρεσκότατο Chardonnay σοδειάς 2020 του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, που κυκλοφορεί με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα, είναι κρασί δεξαμενής, κάτι που ξεφεύγει από την πεπατημένη όσον αφορά τις πρακτικές που εφαρμόζονται για τη συγκεκριμένη ποικιλία. Ανάμεσα στα λίγα Chardonnay δεξαμενής που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχει κατακτήσει πολλαπλές βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.
Ο αμπελώνας βρίσκεται σε πλαγιά με βορεινή έκθεση σε υψόμετρο 200-300 μ. και έδαφος αλκαλικό και πηλώδες. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι της τάξης των 800 κιλών/στρέμμα, κάτι που επιτρέπει στους οινοποιούς να συνδυάσουν όμορφα ποιότητα και ποσότητα. Ο μούστος παραμένει με τα στέμφυλα, ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία και ωριμάζει με τις οινολάσπες για δύο μήνες πριν ακολουθήσει τις συνήθεις διαδικασίες της σταθεροποίησης, του φιλτραρίσματος και τέλος της εμφιάλωσης.
Το κρασί της νέας σοδειάς είναι διαυγές αχυρόξανθο, με πρασινωπές αντανακλάσεις φρεσκάδας. Στη μύτη αναδύονται ζωηρά αρώματα λουλουδιών και φρούτων, με το γιασεμί, τον ανανά και την μπανάνα να πρωταγωνιστούν, σε φόντο εσπεριδοειδών. Δροσιστική οξύτητα στο στόμα, που συνδυάζεται με δύναμη, καλή δομή, φρουτώδη αρώματα στόματος και επίμονο τελείωμα.
Mοντέρνο φρούτο για όλες τις στιγµές
Το Chardonnay του boutique οινοποιείου Οίνοι Αδάμ στη Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει για την απουσία ξύλου στη μαγική διεργασία ζύμωσης και ωρίμανσης.
Στόχος ένα μοντέρνο κρασί, στο οποίο δίνεται έμφαση στον φρουτώδη χαρακτήρα της ποικιλίας αντί για τα κλασικά αρώματα βαρελιού που συνηθίζεται να αγκαλιάζουν τα κρασιά από Chardonnay.
Ο αμπελώνας είναι βιολογικός, φυτεμένος σε εδάφη από σχιστόλιθο και οι στρεμματικές αποδόσεις του δεν ξεπερνούν τα 600 κιλά ανά στρέμμα.
Το αποτέλεσμα δίνει ένα κρασί με δροσερή οξύτητα και στρογγυλό σώμα, λαμπερό κίτρινο χρώμα και πράσινες ανταύγειες ενώ στη μύτη κυριαρχούν αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων, σε στυλ Νότιου Ροδανού, σε συνδυασμό με φυτικές και ορυκτές νότες. Στο στόμα, τα ζουμερά φρουτώδη αρώματα ισορροπούν με τη δροσιστική οξύτητα και τη βουτυράτη υφή, ενώ το τελείωμα αφήνει στο στόμα αρώματα φρούτων που διαρκούν. Διαρκούν τόσο που του επιτρέπουν να παλαιώσει άνετα για 5-6 έτη.
Chardonnay «value for money» για όλες τις στιγμές, μπορεί να συνδυαστεί με εδέσματα μεσογειακής κουζίνας, από τα κλασικά λαδερά μέχρι ψητό κοτόπουλο ή ψάρι, ενώ μπορεί κάποιος να το απολαύσει άνετα και μόνο του ως απεριτίφ.
Εκλεκτή οινοποίηση µε πνεύμα καινοτομίας
Η Tsantali παρουσιάζει μια νέα σειρά κρασιών περιορισμένης κυκλοφορίας σε ένα πνεύμα καινοτομίας. Με μόνο 3.000 φιάλες διαθέσιμες, το Limited Selection είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και σπάνιο ξηρό λευκό κρασί από την ποικιλία Chardonnay. Το σταφύλι προέρχεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια που βρίσκονται στη Μακεδονία.
Η ετικέτα του 2020 διατίθεται σε Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μακεδονία και είναι κατάλληλη για χορτοφάγους. Όσον αφορά τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά, κάποιος παρατηρεί πρώτα απ’όλα το έντονο λεμονί χρώμα. Ακολουθούν κομψά και ντελικάτα αρώματα λουλουδιών, που συμπληρώνονται από ορυκτές νότες, φρυγανισμένο ψωμί και μέλι. Ξηρό, ελαφρά κρεμώδες στο στόμα με δροσιστική οξύτητα και μακρά αρωματική επίγευση.
Άριστης ποιότητας φρούτο
Τα σταφύλια συλλέγονται και παραμένουν σε ψυκτικό θάλαμο μέχρι την παραλαβή τους. Κατά την άφιξη των σταφυλιών στο οινοποιείο γίνεται αυστηρή διαλογή σε τράπεζα, για τη διασφάλιση της άριστης ποιότητας του φρούτου. Ακολουθεί κλασική λευκή οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές υπό ελεγχόμενες θερμοκρασίες και μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης, το κρασί παραμένει σε επαφή με τις λεπτές οινολάσπες για έξι μήνες.
Στο πιο κατάλληλο terroir
Ο Στέλλιος Μπουτάρης, οινοποιός και διευθύνων σύμβουλος της Κυρ-Γιάννη, έχοντας δείξει εμπιστοσύνη στη γνώση του οινολόγου Αντώνη Κιοσέογλου, δημιούργησε ένα Chardonnay με την ονομασία ΠΑΛΠΟ από το ομώνυμο αμπελοτόπι στη ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιου. Εδώ τα εν λόγω αμπέλια φυτεύτηκαν το 1990, καθώς το συγκεκριμένο terroir κρίθηκε ιδιαίτερα κατάλληλο για την καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας. Η στρεμματική απόδοση του αμπελώνα δεν ξεπερνά τα 700 κιλά ανά στρέμμα, ενώ τα φτωχά και αμμώδη εδάφη προσφέρουν τη δυνατότητα για παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, ενώ η παρουσία τεσσάρων λιμνών συντελεί σε ένα ήπιο ηπειρωτικό κλίμα που ευνοεί την καλλιέργεια λευκών ποικιλιών. Επιλέγονται σταφύλια με υψηλό βαθμό ωριμότητας. Κατά την άφιξή τους στο οινοποιείο, τα σταφύλια ψύχονται για να περάσουν από ένα στάδιο προζυμωτικής εκχύλισης, διαδικασία που βοηθά στη λήψη περισσότερων αρωματικών ουσιών από τον φλοιό της ράγας και συμβάλλει στη δημιουργία αρωματικών κρασιών. Ακολουθεί απολάσπωση και αλκοολική ζύμωση που πραγματοποιείται σε καινούρια δρύινα βαρέλια. Ο τύπος αυτός των βαρελιών που χρησιμοποιείται στη Βουργουνδία έχει επιλεγεί ως ο καταλληλότερος για να αναδείξει το χαρακτήρα του Chardonnay από το αμπελοτόπι του Πάλπο.
Μετά το τέλος της ζύμωσης, το κρασί παραμένει στα βαρέλια όπου παλαιώνει για 8 μήνες. Το τακτικό batonnage που πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βοηθά στη διαμόρφωση του τελικού πλούσιου χαρακτήρα. Στη μύτη, έντονα αρώματα δρύινου βαρελιού που συνοδεύονται από χαρακτηριστικά λευκών λουλουδιών, άνθη εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Γεμάτο στόμα με βελούδινη επίγευση.
Τέλεια ισορροπία
Στον Τύρναβο ο Χρήστος Ζαφειράκης, οινοποιός με όραμα, επικεντρώθηκε εξαρχής σε αειφόρες πρακτικές καλλιέργειας για τη δημιουργία κρασιών με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Έτσι η διαχείριση του αμπελώνα του έχει σχεδιαστεί προσεκτικά στοχεύοντας στην ελάχιστη παρέμβαση και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Ο οινοποιός αποφάσισε να φτιάξει ένα ελάχιστων παρεμβάσεων κρασί και μ ’αυτό τον τρόπο το Chardonnay βρίσκει μία από τις καλύτερες εκφράσεις του στην Ελλάδα σε Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Τύρναβος και με βιολογική πιστοποίηση από την Biohellas. Καλλιεργείται αποκλειστικά στο αργιλοαμμώδες έδαφος του Παλαιόμυλου σε υψόμετρο 150-250 μέτρα με υψηλές συγκεντρώσεις τσακμακόπετρας, ενώ οι στρεμματικές αποδόσεις παραμένουν χαμηλές, στα 600-700 κιλά το στρέμμα. Η ηλικία των πρέμνων κυμαίνεται ανάμεσα από 20 και 28 έτη και τρυγούνται με πρωιμότητα τον Αύγουστο εφόσον οι βροχοπτώσεις το καλοκαίρι στη περιοχή είναι σπάνιες και οι θερμοκρασίες υψηλές.
Όπως προαναφέρθηκε, η οινοποίηση πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση επιλεγμένων ζυμών και ενζύμων, στο πλαίσιο των κρασιών χαμηλών παρεμβάσεων. Η ζύμωση ολοκληρώνεται σε ξύλινη δεξαμενή δρυός 2.400 λίτρων και η ωρίμανση στα βαρέλια διαρκεί 12 μήνες αφήνοντας το κρασί να εξελιχθεί και να ενσωματώσει τις δυνατότητες που έχει να προσφέρει η δρυς.
Κρασί που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα στον μέτριο αρωματικό του χαρακτήρα και τη λαμπερή οξύτητά του. Αρώματα από γιασεμί, αχλάδι, κίτρινο μήλο και εσπεριδοειδή συμπληρώνουν το προφίλ του ενώ ο υφάλμυρος χαρακτήρας του από τον πυρίτη και η μακριά επίγευση προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία.
H επιτομή της κομψότητας
Το Kτήμα Κοκοτού διαθέτει στην αγορά ένα Chardonnay δεξαμενής, με σταφύλι από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του στη Σταμάτα Αττικής. Βρίσκονται σε υψόμετρο 420 μέτρων και περιβάλλουν ομοιόμορφα το οινοποιείο που συμπληρώνεται με τη θέα των τεσσάρων βουνών της Αττικής. Το έδαφος του αμπελώνα είναι αμμοπηλώδες και ελαφρά επικλινές και δίνει χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, ικανοποιώντας την επιθυμία των οινοποιών για υψηλή ποιότητα στο σταφύλι και εν συνεχεία στο κρασί.
Τρύγος τέλη Αυγούστου
Τα σταφύλια, αφού τρυγηθούν στα τέλη Αυγούστου, συλλέγονται χειρωνακτικά σε πλαστικά τελάρα και τοποθετούνται σε ψυκτικό θάλαμο για ένα βράδυ, σε θερμοκρασία 6οC περίπου. Στη συνέχεια, απορραγίζονται και πιέζονται ελαφρά σε πνευματικό πιεστήριο με σκοπό την εκχύλιση του καλύτερου μέρους των συστατικών του σταφυλιού.
Ακολουθεί στατική απολάσπωση και αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με ελεγχόμενη θερμοκρασία 16-17ºC, για 18 ημέρες περίπου. Το κρασί παραμένει σε επαφή με τις οινολάσπες για τους επόμενους 4 μήνες με συνεχείς αναδεύσεις για να σχηματίσει σιγά σιγά τη μορφή που θα έχει και στη φιάλη.
Aρώματα ώριμων φρούτων
Το Chardonnay δεξαμενής της σοδειάς 2019 έχει λαμπερό χρυσαφί χρώμα, ενώ επικρατούν αρώματα ώριμων φρούτων με κυρίαρχα το πεπόνι και το λευκόσαρκο ροδάκινο. Εμφανίζεται κομψό, φρουτώδες και ισορροπημένο στο στόμα με μακρά επίγευση. Εξαιρετικός συνοδός για ζυμαρικά με λαχανικά και λευκές σάλτσες, ψάρι και κοτόπουλο στη σχάρα και μαλακά τυριά.
πλούσιο και ζουµερό
Το Chardonnay του οινοποιείου Νέστωρ κυκλοφορεί με την πρωτότυπη ονομασία Pylόs, σε ονομασία προέλευσης Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος και πιο συγκεκριμένα από αμπελώνα στην περιοχή Χρηστιανοί – Μουζάκι – Φλώκα σε υψόμετρο 400-500 μέτρα και αμμοαργιλώδες έδαφος. Το κλίμα είναι τυπικό μεσογειακό και το σταφύλι τρυγιέται ανάμεσα από 20 και 30 Αυγούστου, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της κάθε χρονιάς. Η στρεμματική απόδοση φτάνει 800 κιλά το στρέμμα, με πυκνότητα φύτευσης 350-380 πρέμνα ανά στρέμμα. H οινοποίηση είναι κλασική λευκή, παραμονής τριών εβδομάδων σε επαφή με οινολάσπες και ωρίμανση λίγω μηνών σε δρύινα βαρέλια, για να δώσει τελικά λευκό ξηρό οίνο με λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, χαρακτηριστικό της ποικιλίας, με αρώματα τροπικών και λευκόσαρκων φρούτων που δίνουν μοντέρνες νότες στο προϊόν, εμπλουτισμένο όμως με την κλασική λιπαρότητα και τις νότες μπαχαρικών από την ωρίμανση ενός κλασικού Chardonnay σε βαρέλι. Το Chardonnay του Νέστωρ παλαιώνει και στη φιάλη.
Με τα αρώματα του βουνού
Το έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα του Chardonnay της Οινοποιίας Ψαρούλη στη Βασιλάδα της Μεσσηνίας, φέρνει αρώματα μελιού, βανίλιας, μπανάνας και ώριμων φρούτων στη μύτη. Η γεμάτη και μεστή του γεύση μεταφέρει στα ορεινά της Μεσσηνίας. Εκεί, σε υψόμετρο 550 μέτρων βρίσκεται ένας γέρικος αυτόριζος αμπελώνας, ηλικίας 45 ετών. Χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που δεν υπερβαίνουν, σε μια καλή χρονιά, τα 250 κιλά ανά στρέμμα, προσυπογράφουν τις ιδιαιτερότητες του εκλεπτυσμένου αυτού οίνου. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια, νωρίς τον Αύγουστο και η παραγωγή μεταφέρεται με φορτηγό ψυγείο στο οινοποείο του Κώστα Ψαρούλη, για να εφαρμόσει όλες τις ποιοτικές φροντίδες που επιβάλλει το πρωτόκολλο των μεγάλων οίνων. Τμήμα του μούστου που παράγεται, οδηγείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ενώ ένα μικρότερο κομμάτι περνάει από δρύινα γαλλικά βαρέλια για ζύμωση και μερική ωρίμανση, πριν ενωθεί ξανά μετά από λίγους μήνες με τον βασικό όγκο της παραγωγής για να προκύψει το τελικό blend. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό Chardonnay που έχει διακριθεί πολλές φορές στη σύντομη παρουσία του οινοποιείου, αποσπώντας δεκάδες μετάλια στους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς. Περίπου 15.000 φιάλες ετησίως καταφέρνει να δώσει αυτός ο ορεινός αμπελώνας, με τις αγορές της Αγγλίας να δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία στο κρασί αυτό, το οποίο πλέον έχει αρχίσει και αναζητά επίμονα και η ελληνική αγορά.