Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το κενό που αφήνει στην αγορά οίνου η Γαλλία θέλει να εκμεταλλευτεί η Ισπανία

Το κενό που άφησε στον οινικό κλάδο η Γαλλία λόγω των μεγάλων απωλειών που επέφεραν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της φετινής χρονιάς στην απόδοση των οινοστάφυλλών της, πάει να εκμεταλλευτεί η Ισπανία.

Η πορεία του τρύγου στην Ιβηρική χερσόνησο προχωράει κανονικά και όλα δείχνουν ότι η φετινές ποσότητες θα βρίσκονται στον ισπανικό μέσο όρο, ενώ μικρή αύξηση παρουσιάζει η απόδοση σε αρκετές περιοχές της Πορτογαλίας ανεβάζοντας τον ανταγωνισμό με την «λαβωμένη» από τον παγετό Γαλλία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των συνεταιρισμών της Castilla-La Mancha, η Ισπανία αναμένεται να συγκομίσει περίπου 43 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού και γλεύκους φέτος. Προβλέψεις που τοποθετούν την παραγωγή του 2021 στον ισπανικό μέσο όρο, αλλά σημαντικά υψηλότερη από τη γαλλική συγκομιδή.

Η συγκομιδή άρχισε, ως συνήθως, στην περιοχή Montilla-Moriles στα τέλη Ιουλίου, για να ξεκινήσει στη συνέχεια σε άλλες παραγωγικές περιοχές, όπως αυτή της Castilla-La Mancha κατά το πρώτο μισό του Αυγούστου με πρώτες ποικιλίες σταφυλιών, το Chardonnay και το Muscat. Εκτός από μερικά προβλήματα περονόσπορου, η συγκομιδή θεωρείται γενικά υγιής και οι όγκοι συνήθεις, αν και μειώθηκαν περίπου 10% από πέρυσι. Η κατάσταση ευχαριστεί τις επαγγελματικές οργανώσεις, οι οποίες δηλώνουν ανοιχτά, έτοιμες να επωφεληθούν από τη σημαντική πτώση της παραγωγής που προβλέπεται αλλού, ειδικά στη Γαλλία. Ακόμη και αν οι πρώτες ποσοτικές εκτιμήσεις δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί στην Ιταλία – θα γίνουν κατά το πρώτο εξάμηνο του Σεπτεμβρίου – οι Ιταλοί παραγωγοί αναμένουν σήμερα μια μικρή μείωση περίπου 5 έως 10 % της συγκομιδής του 2021, παρά τα επεισόδια παγετού και άλλα φαινόμενα φέτος. Η La Coldiretti εκτίμησε πρόσφατα ότι η παραγωγή θα μπορούσε να είναι μεταξύ 44 και 47 εκατομμυρίων εκατόλιτρων. Στην Ισπανία, οι αναμενόμενοι όγκοι είναι στο μέσο όρο, αλλά τα αποθέματα είναι αρκετά. Στο τέλος Ιουλίου, υπολογίστηκαν σε περίπου 37 εκατομμύρια εκατόλιτρα, εκ των οποίων λίγο περισσότερο από 11 εκατομμύρια μόνο στην Castilla-La Mancha, στα οποία πρέπει να προστεθούν σχεδόν 2 εκατομμύρια hlμούστου. Αν και τα στοιχεία αυτά παραμείνουν υψηλά, εντούτοις αντικατοπτρίζουν την καλή απόδοση των εξαγωγών (σχεδόν 22 Mhl για ένα έτος) και τη σταδιακή ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ισπανικά αγροτικά σωματεία απαιτούν τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα, σύμφωνα με την ένωση των νέων αγροτών Asaja. Να αναφερθεί ως παράδειγμα, η πανταχού παρούσα ποικιλία λευκού σταφυλιού Airen, η οποία κοστίζει 0,2085 ευρώ ανά κιλό για να παραχθεί σε αρδευόμενη ζώνη εντός της DO La Mancha, έναντι μέσης τιμής αγοράς που συχνά δεν υπερβαίνει τα 0,165 ευρώ, σύμφωνα πάντα με την Asaja. Το Tempranillo, του οποίου το κόστος παραγωγής ανερχόταν σε 0,228 ευρώ, πληρώθηκε 0,21 ευρώ. Η οργάνωση, η εκτίμηση της συγκομιδής της οποίας είναι πιο προσεκτική (39-40 Mhl) από αυτήν των συνεταιρισμών, εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με την αξιολόγηση του κόστους παραγωγής, μια μελέτη υπό την αιγίδα του εθνικού OIVE, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Η Asaja Castilla-La Mancha ζητά οι τιμές που καταβάλλονται στους παραγωγούς να μην είναι 20% χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής φέτος, επικαλούμενη τη συμμόρφωση με τον νόμο για την αλυσίδα γεωργικών τροφίμων, ο οποίος απαγορεύει την πώληση με ζημία στον γεωργικό τομέα.

Μικρή αύξηση της παραγωγής στην Πορτογαλία

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν από το Instituto da Vinha e do Vinho, η πορτογαλική συγκομιδή αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς φέτος με συνολικό όγκο 6.472.000 εκατόλιτρα (+ 1% / 2020). Παρά τη συνολική αυτή σταθερότητα, εμφανίζονται μεγάλες ανισότητες μεταξύ των περιοχών. Έτσι, στην βόρεια περιοχή του Minho προβλέπεται μείωση των όγκων κατά 15% φέτος (721 mhl), ενώ στο γειτονικό Douro-Porto αναμένεται αύξηση 20% (1,52 mhl). Το ίδιο ισχύει και στα νότια της χώρας, όπου στην περιοχή της Λισαβόνας προβλέπεται πτώση 15%, σε 1,07 Mhl, ενώ στο Alentejo θα μπορούσε ο όγκος του να αυξηθεί κατά 5% (1,2 Mhl).

Πηγή:keosoe

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πλησιάζει η πρώτη έκθεση κρασιού της χρονιάς που φιλοξενεί εκτός από λαχταριστές ετικέτες και συναρπαστική σύγχρονη τέχνη από διακεκριμένους και νέους Έλληνες εικαστικούς.

REPORTS

Έπιασε τόπο η έκκληση των ηγετών του οίνου, διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης στο νέο ψήφισμα του ΠΟΥ.

REPORTS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα.

REPORTS

Καθώς η κρίση του οίνου επιδεινώνεται στη Γερμανία, η κυβέρνησή της ζήτησε την τελευταία στιγμή, την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, να συζητηθούν τα εργαλεία στήριξης...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, πρώτη παραλαβή στο οινοποιείο. Οικοδεσπότης εδώ, ο οινολόγος, Αλέξανδρος Τζαχρήστας. Το παλιό σπίτι του Ανδρέα Καμπά, ένα μικρό μουσείο. Ο εξοπλισμός...

REPORTS

Ένα νέο κεφάλαιο για τον αμπελοοινικό τομέα ανοίγει με τη δημιουργία του «House of Clauss», στην Αχαΐα. Πρόκειται για μια νέα ομπρέλα που ενώνει...

REPORTS

Ένα ισχυρό πλήγμα για τον ισπανικό αμπελώνα: η σοδειά του 2025 δεν θα φτάσει τους αναμενόμενους όγκους. Η ξηρασία, οι καύσωνες και ο περονόσπορος...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...