Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εισιτήριο για τις διεθνείς αγορές οι γηγενείς ποικιλίες μέσα από το Peloponnese Wine Festival

O ελληνικός αμπελώνας και οι ποικιλίες του αναδύονται όλο και περισσότερο στην επιφάνεια του διεθνούς οινικού χάρτη.

Παραδοχή στην οποία συναινούν σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στο φετινό Peloponnese Wine Festival τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Intercontinental, με τη συμμετοχή 52 οινοποιείων, μελών της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου. Το στοιχείο που αναδείχθηκε κατά τη γιορτή του πελοποννησιακού αμπελώνα ήταν ή κυριαρχία των γηγενών ποικιλιών που πλέον αποτελούν οδηγό διαφοροποίησης για το ελληνικό κρασί στον τομέα των εξαγωγών, κάτι το οποίο υπερτονίζει και η Δήμητρα Παρπαρούση, επικεφαλής του φερώνυμου οινοποιείου της Πάτρας. «Αυτό που παρατηρώ είναι ότι αρκετοί οινοποιοί της Αχαΐας, περιοχή στην οποία δραστηριοποιούμαστε και εμείς, ασχολούνται με τις εγχώριες ποικιλίες. Είναι αυτές που μπορούν να μας ‘βγάλουν’ μπροστά», επισημαίνει. «Όλοι περάσαμε από την περίοδο παραγωγής του Cabernet Sauvignon και του Chardonnay. Ωστόσο αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα για να συστηθούμε στις αγορές του εξωτερικού. Πλέον όμως πρέπει να δείξουμε χαρακτηριστικά διαφοροποίησης και ταυτότητας, κάτι που μόνο οι γηγενείς ποικιλίες μπορούν να μας προσφέρουν. Ο ελληνικός αμπελώνας έχει ήδη να παρουσιάσει περισσότερες από 200 ποικιλίες που έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ πολλές ακόμα βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης».

Η Οινοποιία Παρπαρούση ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά τη σοδειά του 2023, την οποία θα παρουσιάσει στο οινόφιλο κοινό, καθότι ο τρύγος στα αμπέλια της Αχαΐας πραγματοποιείται μεταγενέστερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές, περί τα τέλη έως και μέσα Νοεμβρίου σε ό,τι αφορά την κύρια ποικιλία της οινοποιίας, τον Σιδερίτη. Έτσι, η κυκλοφορία του Σιδερίτη της περσινής εσοδείας αναμένεται στα μέσα του Φεβρουαρίου. Παρά τις απώλειες ποσοτήτων που άγγιξαν το 15% της συνολικής παραγωγής, η οινοποιός επισημαίνει ότι σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, η επίδραση των κλιματικών συνθηκών ήταν περιορισμένη.

Ένα ακόμα λευκό ξηρό κρασί εντός του 2024

Φέτος θα παρουσιάσει ένα ακόμα λευκό ξηρό κρασί, διερευνώντας και άλλες λευκές ποικιλίες που απασχολούν τόσο τη Δήμητρα Παρπαρούση, όσο και την αδερφή της, Εριφύλη, με την οποία από κοινού προβληματίζονται, σχεδιάζουν και υλοποιούν κάθε νέο βήμα. Αναλύοντας την φιλοσοφία που η ίδια και η αδερφή της πρεσβεύουν, η ίδια στέκεται στον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζουν οι ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών σε κάθε δημιουργικό βήμα. «Ο Σιδερίτης από την έναρξη λειτουργίας του οινοποιείου πριν από 50 χρόνια καθόρισε την πορεία του. Παράγουμε λευκό, ροζέ καθώς και απόσταγμα οίνου από τη συγκεκριμένη ποικιλία. Πρόκειται για μία ποικιλία που όταν την ξεκίνησε ο πατέρα μας, κανείς δεν πίστευε σε αυτή. Τα τελευταία χρόνια χαίρομαι να βλέπω όλο και περισσότερους συναδέλφους να ασχολούνται με τον Σιδερίτη στην περιοχή της Αχαΐας».

Πρεμιέρα με Αυγουστιάτη για το Κτήμα Ολύμπια Γη

Σε πειραματισμούς με ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή του πραγματοποιεί και το Κτήμα Ολύμπια Γη, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά φέτος στην έκθεση γευσιγνωσίας για τον πελοποννησιακό αμπελώνα, την εμφιάλωση ενός Αυγουστιάτη, εσοδείας του 2022. Όπως αναφέρει ο Στάθης Λιαρομμάτης, «ο Αυγουστιάτης μας έχει προσφέρει ένα κρασί με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που υπερβαίνει τους 15 βαθμούς. Επιπλέον, το κρασί αποδίδει έντονη οξύτητα. Πρόκειται για μία ποικιλία που ταιριάζει απόλυτα στο terroir της περιοχής. Για την παραγωγή του πραγματοποιείται προζυμωτική εκχύλιση για πέντε ημέρες σε οινοποιητή και στη συνέχεια το κρασί παραμένει με τα στέμφυλα για περίπου 45 ημέρες.

Το Κτήμα παράγει συνολικά οκτώ ετικέτες, οι οποίες προέρχονται από τα συνολικά 70 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων που διαθέτει. Οι ποικιλίες που εκφράζουν τον χαρακτήρα του οινοποιείου είναι το Ασύρτικο, με το οποίο ήδη έχει δώσει δείγματα γραφής τα προηγούμενα χρόνια, ενώ σύμφωνα με τον Στάθη Λιαρομμάτη και ο Αυγουστιάτης είναι πλέον μία ποικιλία που θα δώσει ταυτότητα στα κρασιά του κτήματος. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να αναβιώσουμε και ορισμένες παλιές ποικιλίες της περιοχής, καθότι πιστεύουμε και επενδύουμε στον εγχώριο αμπελώνα», αναφέρει ο ίδιος.

Το πέρασμα από το Merlot στον Αυγουστιάτη και το Μοσχοφίλερο

Ο Μενέλαος Σταυρόπουλος, δεύτερης γενιάς οινοποιός του Κτήματος Σταυρόπουλου, αναφέρει ότι τα πρώτα κλίματα του οινοποιείου φυτεύτηκαν το 1995 με πρώτη ποικιλία το Merlot στην περιοχή της νοτιοδυτικής Ηλείας κοντά στη Γαστούνη. Η φιλοσοφία μας τα πρώτα χρόνια ήταν επικεντρωμένη στην παραγωγή κρασιών με τη μορφή του «vin de garage» με τις πρώτες οινοποιήσεις να πραγματοποιούνται στο κελάρι του σπιτιού μας. Το 2001 δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο οινοποιείο. Στην πορεία εισήλθαν στη γκάμα μας πολλές ελληνικές ποικιλίες με κύριες εξ αυτών να είναι ο Αυγουστιάτης και το Μοσχοφίλερο από τη ζώνη της Μαντινείας σε λευκό και ροζέ. Με αυτόν τον τρόπο σταδιακά το Κτήμα Σπυρόπουλου έστρεψε το ενδιαφέρον του στις εγχώριες ποικιλίες. Διαθέτει 40 στρέμματα καλλιέργειας και η παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 25.000 φιάλες ετησίως.

Προσεχώς το Κτήμα θα πραγματοποιήσει οινοποιήσεις με γηγενείς ζύμες, ενώ επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο ορισμένες εγχώριες ποικιλίες σταφυλιού. Οι πρώτοι πειραματισμοί με γηγενείς ζύμες θα πραγματοποιηθούν στο Ασύρτικο, δημιουργώντας μία νέα ετικέτα.

Οινοποιία Παπαγιαννακόπουλου: Αφρώδης Κυδωνίτσα με την παραδοσιακή μέθοδο

Το πρώτη προσπάθεια σε λευκό αφρώδες κρασί από Κυδωνίτσα έφερε στα τραπέζια του Peloponnese Wine Festival ο Παναγιώτης Παπαγιαννακόπουλος, γεωπόνος-οινολόγος και επικεφαλής του της Οινοποιίας Παπαγιαννακόπουλου. «Το συγκεκριμένο κρασί παραμένει για 16 μήνες στις οινολάσπες και παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας (methode traditionnelle)».

Η στόχευση του οινοποιείου εντοπίζεται σε λευκές ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά, το Μοσχοφίλερο και η Κυδωνίτσα. Οι ρίζες του οινοποιείου βρίσκονται στη Νεμέα, επομένως από τη γκάμα του δεν λείπει και μία ετικέτα Αγιωργίτικου.

«Προσπαθούμε να παράγουμε κρασιά ήπιας παρέμβασης με σταφύλια από τους βιολογικούς μας αμπελώνες, και να αναδεικνύουμε όσο περισσότερο μπορούμε την ποιότητα του σταφυλιού που παράγουμε», αναφέρει ο οινολόγος. «Επιδίωξή μας είναι να αφήσουμε το αμπέλι να αναδείξει από μόνο του τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας που παράγει», συμπληρώνει.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

REPORTS

Το παγκόσμιο εμπόριο οίνου και γλεύκους παρέμεινε σχεδόν σταθερό το 2024, με μικρή αύξηση 0,8% σε όγκο, φθάνοντας τα 100,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, και μικρή...

REPORTS

Το 16ο Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) πραγματοποιήθηκε στο Mikulov της Νότιας Μοραβίας στις 25 και 26 Μαρτίου 2025. Η εκδήλωση συγκέντρωσε βασικούς παράγοντες του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...