Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

«Δύο κοφίνια», ο τρύγος φέτος στην Σαντορίνη, που δεν υστερεί σε ποιότητα

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο βρέθηκε ο τρύγος στην Σαντορίνη, με τον Διευθύνων Σύμβουλο του Κτήματος Σιγάλα, Στέλλιο Μπουτάρη να χαρακτηρίζει την φετινή παραγωγή ως «δύο κοφίνια τρύγο.

Κατά τον ίδιο «η κλιματική αλλαγή απαιτεί αλλαγή του τρόπου σκέψης και απαγκίστρωση από αγκιλώσεις και στερεοτυπικά αφηγήματα», ενώ τόνισε πως το κτήμα Σιγάλα «έχει επιταχύνει την επένδυση προς αυτή την κατεύθυνση, με έμφαση στην επιστημονική γνώση και την έρευνα». Σκοπός του κτήματος Σιγάλα είναι η αμπελοοινική κληρονομιά της Σαντορίνης να διαφυλαχθεί και να γίνει βιώσιμη, ώστε να επιτύχει την ανθεκτικότητα, η οποία κατά τον κ. Μπουτάρη «είναι από τα σπουδαιότερα κληροδοτήματα, καθώς και από τα ισχυρότερα κίνητρα των ντόπιων αμπελουργών να συνεχίσουν».

Ο γεωπόνος του κτήματος, Κώστας Τέλλης, ανέφερε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023-2024 ήταν μια «σύνθεση και αλληλουχία αντίξοων σεναρίων», φέρνοντας επιπλέον επιβάρυνση, αφού οι φετινές δυσκολίες έδρασαν συσσωρευτικά με την εξίσου δύσκολη περσινή χρονιά.

Οι κλιματικές συνθήκες εχθρός των Σαντορινιών παραγωγών

Ο θερμός χειμώνας με μέση θερμοκρασία στους 14 βαθμούς Κελσίου συντέλεσε στην διακοπή του λήθαργου των κλημάτων και την ανομοιόμορφη έκπτυξη των οφθαλμών που έλαβε χώρα 15 μέρες νωρίτερα από πέρσι 7 μέρες από τον μέσο όρο.

Παράλληλα, τονίζεται ότι κατά την περίοδο της βλαστικής ανάπτυξης του αμπελιού η μέση θερμοκρασία ήταν κατά 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την περσινή χρονιά, με τις παρατεταμένες περιόδους, όπου η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τους 36 βαθμούς τον Ιούνιο και τον Ιούλιο να στρεσάρουν τα φυτά προκαλώντας μερική φυλλόπτωση σε αρκετούς αμπελώνες του νησιού. Ενδεικτική της δύσκολης κατάστασης ήταν και η απουσία της χαρακτηριστικής υγρασίας του νησιού που συνήθως δροσίζει κατά τις βραδινές ώρες τα αμπέλια.

Για τρίτη συναπτή χρονιά οι βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν ήταν αρκετά κάτω από τον μέσο όρο, έχοντας σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και την βιωσιμότητα των αμπελώνων. Κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2023-Αυγούστου 2024 καταγράφηκαν 206 mm βροχής, δηλαδή κατά 80 χιλιοστά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών (2010-2024). Παράλληλα. Η πλειονότητα των βροχοπτώσεων ήταν της τάξης των 10 mm ή και μικρότερες, καθιστώντας τες μη αποδοτικές, αφού το νερό εξατμιζόταν και έφτανε στα βαθύτερα στρώματα του υπεδάφους ώστε να μπορέσει να αποθηκευτεί.

Οι αμπελουργοί της Σαντορίνης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και το χαλάζι στις περιοχές του Μεγαλοχωρίου και του Ακρωτηρίου, που παρά την χαμηλή του ένταση στο επίκεντρο του προκάλεσε ζημιές άνω του 30% στην ήδη μικρή παραγωγή.

Οι άνεμοι έπνεαν κυρίως από βόρειες διευθύνσεις που δεν ευνοούσαν την εμφάνιση της πρωινής δροσιάς, εντείνοντας το πρόβλημα της ξηρασίας και κρατώντας την υγρασία σε χαμηλά επίπεδα. Στις τελευταίες μέρες του Μαρτίου καταγράφηκε ανεμοθύελλα με ριπές ανέμου της τάξης των 90 χλμ/ώρα, προκαλώντας ζημιά της τάξεως του 5-10% στην ηρτημένη παραγωγή. Ανεμοθύελλα έπληξε το νησί και στα τέλη Μάϊου, προκαλώντας ζημιές στην τρυφερή βλάστηση της περιόδου, χωρίς να επηρεάσει, όμως, τα σταφύλια που ήταν ακόμα σε προχωρημένο στάδιο.

Ο τρύγος για το κτήμα Σιγάλα

Οι δυσμενείς κλιματικές συνήθειες που επικράτησαν στην Σαντορίνη δεν επηρέασαν την ποιότητα των αμπελιών του Κτήματος Σιγάλα, αφού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του προέρχεται από την περιοχή της Οίας, η οποία αντιμετώπισε το μικρότερο θερμικό στρες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σε σχέση με τα ενδότερα του νησιού. Σε αυτό συνέβαλε το μεσο-κλίμα της περιοχής που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού και η εγγύτητα των αμπελώνων με την θάλασσα.

Ακόμα, η φυτουγεία ήταν άριστη σε όλες της περιοχές του νησιού, ελέω του ξερού καιρού, των συνεχόμενων ανέμων και της περιορισμένης βλαστικής ανάπτυξης των φυτών. Φυσικά, οι κλιματικές συνθήκες οδήγησαν σε έναν από τους πρωιμότερους τρύγους των τελευταίων ετών, ξεκινώντας, ήδη, από τις 29 Ιουλίου με την ποικιλία Μαυροτράγανο, ενώ η συλλογή της Μανδηλαριάς ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα, με την πιο όψιμη ποικιλία της ζώνης, Αηδάνι να έρχεται στις 16 Αυγούστου.

Η οινοποιός του κτήματος, Σάρα Ιακωβίδου, εκτιμά ότι το 2024 θα είναι μια εξαιρετική ποιοτικά χρονιά, όπως φαίνεται και από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζύμωσης για τους περισσότερους μούστους. Όπως αναφέρει, ο φετινός τρύγος περιλαμβάνει «Ασύρτικα με σώμα και δομή, οξύτητες που κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα και έντονο φρούτο. Ιδιαίτερα αρωματικά Μαυροτράγανα με καλές οξύτητες και πλούσιο χρώμα» σε χαμηλές, όμως, ποσότητες.

Αναλυτικά το δελτίο τρύγου του κτήματος Σιγάλα μπορείτε να το βρείτε εδώ.  

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη σύναψη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνία με τις ΗΠΑ προσβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον δασμολογικό συντελεστή 10% μετά...

REPORTS

Η Οινοποιία Μαλαματίνα συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στις διεθνείς αγορές, προβάλλοντας δυναμικά τα ελληνικά κρασιά στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, με δύο σημαντικές...

REPORTS

Η Βουργουνδία γιορτάζει τη δέκατη επέτειο από την καταχώριση των «Climats» της στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ένας όρος που δεν αναφέρεται στον καιρό,...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου στις Πλαταιές Βοιωτίας είναι πλέον επισκέψιμο καθημερινά και προσκαλεί τους φίλους του κρασιού για μια αυθεντική εμπειρία οινογνωσίας, στον τόπο όπου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...