Κατά τον ίδιο «η κλιματική αλλαγή απαιτεί αλλαγή του τρόπου σκέψης και απαγκίστρωση από αγκιλώσεις και στερεοτυπικά αφηγήματα», ενώ τόνισε πως το κτήμα Σιγάλα «έχει επιταχύνει την επένδυση προς αυτή την κατεύθυνση, με έμφαση στην επιστημονική γνώση και την έρευνα». Σκοπός του κτήματος Σιγάλα είναι η αμπελοοινική κληρονομιά της Σαντορίνης να διαφυλαχθεί και να γίνει βιώσιμη, ώστε να επιτύχει την ανθεκτικότητα, η οποία κατά τον κ. Μπουτάρη «είναι από τα σπουδαιότερα κληροδοτήματα, καθώς και από τα ισχυρότερα κίνητρα των ντόπιων αμπελουργών να συνεχίσουν».
Ο γεωπόνος του κτήματος, Κώστας Τέλλης, ανέφερε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023-2024 ήταν μια «σύνθεση και αλληλουχία αντίξοων σεναρίων», φέρνοντας επιπλέον επιβάρυνση, αφού οι φετινές δυσκολίες έδρασαν συσσωρευτικά με την εξίσου δύσκολη περσινή χρονιά.
Οι κλιματικές συνθήκες εχθρός των Σαντορινιών παραγωγών
Ο θερμός χειμώνας με μέση θερμοκρασία στους 14 βαθμούς Κελσίου συντέλεσε στην διακοπή του λήθαργου των κλημάτων και την ανομοιόμορφη έκπτυξη των οφθαλμών που έλαβε χώρα 15 μέρες νωρίτερα από πέρσι 7 μέρες από τον μέσο όρο.
Παράλληλα, τονίζεται ότι κατά την περίοδο της βλαστικής ανάπτυξης του αμπελιού η μέση θερμοκρασία ήταν κατά 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την περσινή χρονιά, με τις παρατεταμένες περιόδους, όπου η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τους 36 βαθμούς τον Ιούνιο και τον Ιούλιο να στρεσάρουν τα φυτά προκαλώντας μερική φυλλόπτωση σε αρκετούς αμπελώνες του νησιού. Ενδεικτική της δύσκολης κατάστασης ήταν και η απουσία της χαρακτηριστικής υγρασίας του νησιού που συνήθως δροσίζει κατά τις βραδινές ώρες τα αμπέλια.
Για τρίτη συναπτή χρονιά οι βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν ήταν αρκετά κάτω από τον μέσο όρο, έχοντας σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και την βιωσιμότητα των αμπελώνων. Κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2023-Αυγούστου 2024 καταγράφηκαν 206 mm βροχής, δηλαδή κατά 80 χιλιοστά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών (2010-2024). Παράλληλα. Η πλειονότητα των βροχοπτώσεων ήταν της τάξης των 10 mm ή και μικρότερες, καθιστώντας τες μη αποδοτικές, αφού το νερό εξατμιζόταν και έφτανε στα βαθύτερα στρώματα του υπεδάφους ώστε να μπορέσει να αποθηκευτεί.
Οι αμπελουργοί της Σαντορίνης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και το χαλάζι στις περιοχές του Μεγαλοχωρίου και του Ακρωτηρίου, που παρά την χαμηλή του ένταση στο επίκεντρο του προκάλεσε ζημιές άνω του 30% στην ήδη μικρή παραγωγή.
Οι άνεμοι έπνεαν κυρίως από βόρειες διευθύνσεις που δεν ευνοούσαν την εμφάνιση της πρωινής δροσιάς, εντείνοντας το πρόβλημα της ξηρασίας και κρατώντας την υγρασία σε χαμηλά επίπεδα. Στις τελευταίες μέρες του Μαρτίου καταγράφηκε ανεμοθύελλα με ριπές ανέμου της τάξης των 90 χλμ/ώρα, προκαλώντας ζημιά της τάξεως του 5-10% στην ηρτημένη παραγωγή. Ανεμοθύελλα έπληξε το νησί και στα τέλη Μάϊου, προκαλώντας ζημιές στην τρυφερή βλάστηση της περιόδου, χωρίς να επηρεάσει, όμως, τα σταφύλια που ήταν ακόμα σε προχωρημένο στάδιο.
Ο τρύγος για το κτήμα Σιγάλα
Οι δυσμενείς κλιματικές συνήθειες που επικράτησαν στην Σαντορίνη δεν επηρέασαν την ποιότητα των αμπελιών του Κτήματος Σιγάλα, αφού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του προέρχεται από την περιοχή της Οίας, η οποία αντιμετώπισε το μικρότερο θερμικό στρες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σε σχέση με τα ενδότερα του νησιού. Σε αυτό συνέβαλε το μεσο-κλίμα της περιοχής που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού και η εγγύτητα των αμπελώνων με την θάλασσα.
Ακόμα, η φυτουγεία ήταν άριστη σε όλες της περιοχές του νησιού, ελέω του ξερού καιρού, των συνεχόμενων ανέμων και της περιορισμένης βλαστικής ανάπτυξης των φυτών. Φυσικά, οι κλιματικές συνθήκες οδήγησαν σε έναν από τους πρωιμότερους τρύγους των τελευταίων ετών, ξεκινώντας, ήδη, από τις 29 Ιουλίου με την ποικιλία Μαυροτράγανο, ενώ η συλλογή της Μανδηλαριάς ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα, με την πιο όψιμη ποικιλία της ζώνης, Αηδάνι να έρχεται στις 16 Αυγούστου.
Η οινοποιός του κτήματος, Σάρα Ιακωβίδου, εκτιμά ότι το 2024 θα είναι μια εξαιρετική ποιοτικά χρονιά, όπως φαίνεται και από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζύμωσης για τους περισσότερους μούστους. Όπως αναφέρει, ο φετινός τρύγος περιλαμβάνει «Ασύρτικα με σώμα και δομή, οξύτητες που κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα και έντονο φρούτο. Ιδιαίτερα αρωματικά Μαυροτράγανα με καλές οξύτητες και πλούσιο χρώμα» σε χαμηλές, όμως, ποσότητες.
Αναλυτικά το δελτίο τρύγου του κτήματος Σιγάλα μπορείτε να το βρείτε εδώ.