Η πρόοδος είναι ολοφάνερη, χρόνο με το χρόνο, κάτι που πιστοποιείται, τόσο από τους ειδικούς του οίνου που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας, όσο και από τη διείσδυση του επώνυμου ελληνικού οίνου στις μεγάλες διεθνείς αγορές.
Μ’ αυτή την έννοια, αυτήν τη φορά, η διαδικασία επιλογής των προτάσεων του Wine Trails – The Top 50 υπήρξε ακόμη δυσκολότερη. Ειδικά στην ευρεία γκάμα των μικρών οινοποιείων, όπου ο ανταγωνισμός αποβαίνει όλο και εντονότερος.
Μια ευχάριστη βέβαια δυσκολία, που σου δίνει τη χαρά να γεύεσαι από πρώτο χέρι, τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα, το δυναμικό των εγχώριων αλλά και διεθνών ποικιλιών και το ταλέντο των ντόπιων οινοποιών. Τις αναζητήσεις που από τη μια χρονιά στην άλλη συνθέτουν τη νέα ταυτότητα του κάθε παραγωγού και το ισχυρό πρόσωπο της οινικής Ελλάδας.
Αναφερόμενοι ειδικότερα σε ποικιλίες, αξίζει να υπογραμμίσουμε, τη στιβαρότητα που αποκτούν πλέον σε αρκετές περιπτώσεις οι τέσσερις πρέσβειρες του ελληνικού κρασιού, δηλαδή, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο, ακόμα και έξω από τις ζώνες ΠΟΠ στις οποίες αναμφίβολα διαπρέπουν. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον βρίσκει κανείς στο χαρακτήρα που διαμορφώνουν σε πολλές από τις εκδοχές τους, κάποιες από τις «επανασυστάσεις» των τελευταίων ετών, όπως π.χ. η Λημνιώνα, η Κυδωνίτσα, η Ρομπόλα και το Μαυρούδι.
Όπως και να ‘χει, ο δρόμος που έχει ανοίξει για την εγχώρια αμπελουργία και το ελληνικό κρασί τα τελευταία χρόνια, μοιάζει να είναι μακρύς και με μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό που οφείλουν να κατανοήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι του κλάδου είναι πως η «πίστα» στην οποία διαγωνίζεται πλέον το ελληνικό κρασί είναι αυτή της υψηλής υπεραξίας και η «μάχη» την οποία καλούνται να δώσουν οι Έλληνες παραγωγοί θα κριθεί στα σημεία.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
(Ρ)αμπελιά 2021
Είναι λίγες οι περιπτώσεις των οινοποιών που έχουν σηµαδέψει τόσο έντονα την περιοχή τους. Ένας από αυτούς όµως σίγουρα ήταν ο Χαρίδηµος Χατζηδάκης. Από το «καναβάκι» του 1997, στα µεγαλειώδη cuvées της δεκαετίας του 2010 κύλησε µπόλικο κρασί, οι φανατικοί οπαδοί του όµως ήταν πάντα εκεί. Η Ραµπελιά σηµατοδοτεί τη νέα εποχή, είναι το κρασί που φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου από την νέα οµάδα. Είναι ένα single vineyard Ασύρτικο από τη περιοχή Πύργου – Μεγαλοχωρίου.
Η (Ρ)αμπελιά σηματοδοτεί τη νέα εποχή του Οινοποιείου Χατζηδάκη
Το κρασί ωρίµασε µε τις φίνες λάσπες του για 12 µήνες σε ανοξείδωτη δεξαµενή, ενώ το 30% σε δρύινο γαλλικό βαρέλι. Εµφιαλώθηκε αφιλτράριστο για να µην χάσει από τη δύναµή του. Υψηλές εντάσεις στη µύτη, λευκά φρούτα µε Κυκλαδίτικη αλµύρα, πληθωρικό στόµα, οξύτητα που δεν σε αφήνει σε ησυχία και επίγευση µακριά όσο το ταξίδι για τη Σαντορίνη.
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΠΟΣΙΝΑΚΗ
Pet Nat 2023
Τα Pet-Nat αποτελούν µια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατηγορία κρασιών τόσο για το παρών όσο και για το ενδεχοµένως πιο θερµό µέλλον. Εδώ έχουµε µια από τις πλέον αξιοσηµείωτες προσπάθειες των τελευταίων δέκα ετών για ελληνική ετικέτα, καθώς το αποτέλεσµα στα ποτήρια είναι άκρως ενδιαφέρον. Πολλοί λανθασµένα εκτιµούν πως τα Pet-Nat είναι µια εύκολη περίπτωση κρασιού, αγνοώντας έστω κι ένας λάθος υπολογισµός µπορεί να διαταράξει τη συνολική ισορροπία του αποτελέσµατος.
Στην πρώτη γραµµή εκφραστικότητας βρίσκονται ανθικά και πυρηνόκαρπα στοιχεία, µε τα στοιχεία µπαχαρικών και αυτόλυσης να ακολουθούν. Ισορροπηµένο, δροσιστικό, τυπικό ποικιλιακά, άµεσο αλλά και µε βάθος που αποδεικνύει πως υπάρχει ποιότητα και χαρακτήρας και πέρα από την παραδοσιακή µέθοδο. Επικεφαλής του Οινοποιείου τα τρία αδέρφια Μποσινάκη παραµένουν πιστοί στην ποικιλία του Μοσχοφίλερου και κάνουν ό,τι καλύτερο µπορούν για να την αναδείξουν.
ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
Thema Λευκό 2023
Όποιος το δοκιµάσει αποκτά Τhema… Ασύρτικο και Sauvignon Blanc συνδυάζονται µε αριστοτεχνικό τρόπο παρέχοντας, χρόνο µε το χρόνο, ένα σταθερά νόστιµο, άµεσο και δροσιστικό κρασί. Το µοναδικό οινοπέδιο της ∆ράµας µε τις ψυχρές επιδράσεις που δέχεται εφοδιάζει τα σταφύλια µε πηγαία αρωµατική και γευστική φρεσκάδα. Για τη διαφύλαξη αυτού του χαρακτήρα, η συγκοµιδή πραγµατοποιείται όταν τα σταφύλια βρίσκονται στη βέλτιστη στιγµή της ωριµότητας τους και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο νυχτερινός τρύγος αποτελεί µια σύγχρονη, καινοτόµο πρακτική, την οποία το Κτήµα Παυλίδη ξεκίνησε το 2005 και η οποία διασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για την οινοποίηση, εξασφαλίζοντας εξαιρετική ποιότητα στο τελικό προϊόν. Οι χαµηλότερες θερµοκρασίες βοηθούν στη διατήρηση των λεπτών αρωµάτων και γεύσεων των σταφυλιών, τα οποία είναι ζωτικής σηµασίας για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Παράλληλα, η συγκοµιδή τη νύχτα µπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα σταφύλια µαζεύονται στη βέλτιστη ωρίµανση, καθώς οι χαµηλότερες θερµοκρασίες σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου των σταφυλιών.
Στην οινοποιητική διαδικασία για το πολυβραβευµένο Thema Λευκό 2023, ακολουθείται προσεκτική διαλογή, προζυµωτική εκχύλιση σε χαµηλή θερµοκρασία, απαλές πιέσεις και ζύµωσεις σε ένα εύρος χαµηλών και µέσων θερµοκρασιών. Το φρέσκο κρασί έπειτα παραµένει για τρεις µήνες µε τις λεπτές του λάσπες, θωρακίζοντας έτσι επιπλέον τον έντονο φρουτώδη και φυτικό χαρακτήρα του.
ANATOLIKOS VINEYARDS
Μαυρούδι 2021
Το Μαυρούδι προέρχεται από ξερικά αµπέλια στην περιοχή του Χοιρόδασους µε την πίστη των ανθρώπων του Κτήµατος στην βιολογική καλλιέργεια να είναι είναι αδιαπραγµάτευτη. Μετά τη χειρωνακτική και ιδιαίτερα προσεκτική συγκοµιδή πραγµατοποιείται προζυµωτική εκχύλιση σε χαµηλές θερµοκρασίες. Ακολουθεί η ζύµωση σε ανοιχτά δρύινα βαρέλια 225lt µε τη συµβολή µόνο της γηγενούς ζυµοχλωρίδας. Έπειτα από 18µηνη επιπλέον διάπλαση µε τις οινολάσπες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και χωρίς καµιά παρέµβαση, εµφιαλώθηκε χωρίς φιλτράρισµα κλείνοντας συµπυκνωµένα αρώµατα και βαθύ χαρακτήρα στη φιάλη.
ΚΤΗΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Κυδωνίτσα 2023
Το Κτήµα Νικολάου αποτελεί, από το 1984, δηµιούργηµα του Γιάννη Νικολάου που συνεχίζει την οικογενειακή αµπελουργική παράδοση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930. Η Κυδωνίτσα του Κτήµατος παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο αµπελώνα των 14 και πλέον εκταρίων. Είναι ένα σύγχρονο κι εκφραστικό κρασί που δείχνει το δυναµικό και το µέλλον της ποικιλίας όταν βρεθεί στα κατάλληλα χέρια. Βροντοφωνάζει κυδώνι και µεσογειακά βότανα. ∆ιαθέτει γευστική ισορροπία αλλά και το απαραίτητο νεύρο που της δίνει µια επιπλέον δυναµική στην έκφραση καθιστώντας την εξαιρετικά γοητευτική.
Οι βιολογικοί αμπελώνες του Κτήματος Νικολάου με την ήπια καλλιέργεια αποτελούν τον κατάλληλο καμβά για τη δημιουργία των κρασιών του.
ZOINOS WINERY
Vlachiko Sparkling
Το 1974 η ΕΑΣ Ιωαννίνων και ίδρυσε το πρώτο σύγχρονο οινοποιείο της Β.∆. Ελλάδος, κι ενώ ήδη από το 1972 οι οίνοι της αµπελουργικής ζώνης της Ζίτσας από την λευκή ποικιλία Ντεµπίνα αναγνωρίζονται και νοµοθετικά ως οίνοι ΠΟΠ Ζίτσα. Τον Ιούνιο του 2006 το Οινοποιείο αποσπάται από την ΕΑΣ και δηµιουργείται η Zoinos Winery.
Στις πιο πρόσφατες δηµιουργίες της ανήκει το ερυθρό αφρώδες Βλάχικο. Το κρασί έχει κρεµώδη υφή στο στόµα, έντονα φρέσκο χαρακτήρα, ήπιες τανίνες ροδιού και επίγευση µέσης διάρκειας. Ένα κρασί τόσο µακριά από την πεπατηµένη που αν γυρίσεις το κεφάλι, δεν βλέπεις από πού ξεκίνησες.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ
Santorini 2023
Το σπάνιας αρχιτεκτονικής και οµορφιάς οινοποιείο ιδρύθηκε το µακρινό 1947 και ήταν το πρώτο «βιοµηχανικό οινοποιείο» της εποχής στο νησί της Σαντορίνης. Έχοντας ξεπεράσει τα 70 χρόνια ύπαρξης, παραµένει ένα µνηµείο αναφοράς στην ανθρώπινη προσπάθεια να ξεπεράσει το ακατόρθωτο και να αγγίξει την υπέρβαση. ∆ιέθετε πρωτοποριακό σχεδιασµό, µιας και η διαρρύθµιση σε επίπεδα του επέτρεπε να χρησιµοποιεί τη βαρύτητα για τη µεταφορά του κρασιού, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια «σπάνιζε» εκείνες τις εποχές.
Ανυπέρβλητη θέα στο απέραντο γαλάζιο από το Οινοποιείο Βενετσάνου
Η Σαντορίνη του 2023 προέρχεται κυρίως από επιλεγµένα ιδιόκτητα αµπελοτόπια στην περιοχή του Μεγαλοχωρίου. Ακολουθήθηκε κλασική λευκή οινοποίηση µε ελαφρά προζυµωτική εκχύλιση σε χαµηλές θερµοκρασίες. Την αλκοολική ζύµωση σε δεξαµενές ανοξειδωτου χάλυβα ακολούθησε περιοδική ανάδευση των λεπτών οινολασπών. Έτσι προέκυψε ένα τυπικό και κοφτερό κρασί µε αρώµατα εσπεριδοειδών, ύξεις λευκών ανθών και χαρακτηριστική καπνιστή ορυκτότητα. ∆ιαθέτει αυστηρή δοµή γευστική αµεσότητα και χαρακτηριστική αρµύρα στην επίµονη επίγευση, που το καθιστά ιδιαίτερα προσεγγίσιµο.
ΚΤΗΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΗ
Assyrtiko 2022
Η νεοφώτιστη σχετικά οινοποιία βρίσκεται στο χωριό Κοσκινά που εντάσσεται ουσιαστικά, ως συνέχεια, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυµπίας. Αποτελεί δε τη µετατροπή της επί δεκαετίες ενασχόλησης της φιλόξενης οικογένειας Λιαροµµάτη µε το κρασί σε οργανωµένο οινοποιείο. Το Ασσύρτικο του 2022 από το Κτήµα Ολύµπια Γη είναι ένα από εκείνα τα κρασιά που κλείνουν το µάτι στον οινικό κόσµο καλώντας τον να κοιτάξει πέρα από τη Σαντορίνη στη δυτική της µεριά της Πελοποννήσου. Κακά τα ψέµατα, όσο η ζήτηση για ποιοτικό ελληνικό Ασύρτικο αυξάνεται, το µέλλον θα πρέπει να αυτό-προσανατολίζεται εκτός νησιού καθώς έτσι απλά, γύρω γύρω υπάρχει θάλασσα. Πρόκειται για ένα κρασί που καταφέρνει και συνδυάζει την ποικιλιακή αρωµατική έκφραση µε τα αυστηρά δοµικά στοιχεία αλλά και συµπύκνωση που πολλοί επίδοξοι δαµαστές της ποικιλίας θα ζήλευαν. Συµπαγές, έντονο κι εξωστρεφές, εντυπωσιάζει µε την επίµονη επίγευσή του. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το Κτήµα Ολύµπια Γη παρουσιάζει υψηλές επιδόσεις και στον τοµέα του οινοτουρισµού. Τοποθετηµένο δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυµπίας, έναν τόπο µε τεράστια επισκεψιµότητα, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, προσελκύοντας επισκέπτες απ’ όλη την υφήλιο ενώ πρόσφατα απέκτησε και το σήµα Επισκέψιµου Οινοποιείου που απλώς επιβεβαίωσε τη δέσµευσή τους για την παροχή υψηλού επιπέδου φιλοξενίας.
LA TOUR MELAS
Παλιές Ρίζες 2021
Το 2000 άρχισαν να φυτεύονται οι αµπελώνες του La Tour Melas που βρίσκονται στην περιοχή του Αχινού στην Φθιώτιδα. Το 2006 χτίστηκε ένα µοντέρνο οινοποιείο για να καλύψει τις ανάγκες της απαιτητικής οινολογικής οµάδας. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και αµπελώνες από την Νεµέα µέσα στους οποίους βρίσκεται και ένα αιωνόβιο τεµάχιο. Μάλιστα όπως αναφέρει ο επικεφαλής Κύρος Μελάς στη συνέντευξή του The Top50 by Wine Trails, «αυτή η στροφή, αποτέλεσε την αφετηρία για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του οινοποιείου µας».
Ο επικεφαλής του La Tour Melas Κύρος Μελάς
Οι Παλιές Ρίζες είναι 100% Αγιωργίτικο από αυτόριζους αµπελώνες µε απόδοση 15 hl/ha. Τα εδάφη αποτελούνται από άµµο, πηλό, ασβεστόλιθο µε βότσαλα. Ακολουθείται µια παραδοσιακή οινοποίηση µε γηγενείς ζύµες, το 80% σε ανοξείδωτες δεξαµενές και το 20% σε βαρέλια ενώ ακολουθεί και µηλογαλακτική. Η ωρίµανση γίνεται σε αυστριακά βαρέλια 400lt για 15 µήνες. Ένα εξαιρετικά αρωµατικό κρασί, µε φρέσκο ζουµερό κόκκινο φρούτο, ανθικές νότες και γλυκά µπαχαρικά. Πληθωρικό στο στόµα, µε µπόλικες αλλά βελούδινες τανίνες, αφήστε το για ώρες σε καράφα αν είστε ανυπόµονοι, αλλιώς αφήστε το για κάποια χρόνια ακόµα σε κάποιο σκοτεινό ράφι.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΡΟΥΒΑΛΗ
Riesling 2021
Η Θεοδώρα Ρούβαλη και π Antonio Ruiz Panego δείχνουν µε ξεκάθαρο τρόπο πως όχι µόνο δεν είναι απαγορευτικό για την Ελλάδα το Riesling αλλά µε τη σωστή φροντίδα κι επιµέλεια , σε κάθε στάδιο, µπορεί να δώσει τυπικά κι εκφραστικά κρασιά και στην Ελλάδα. Κηροζίνη και ώριµο γλυκολέµονο κυριαρχούν σε αυτό το κοφτερό κι άµεσο κρασί.ύρα του Ασύρτικου.
ΚΤΗΜΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ
Prologue Sparkling Rose
Ακολουθώντας το σκηνοθετικό δαιµόνιο του Quentin Tarantino, ο Πρόλογος είναι το τελευταίο πόνηµα του Κτήµατος Ζαφειράκη µε έδρα τον Παλαιόµυλο. Ένα αφρώδες ροζέ, µε την παραδοσιακή µέθοδο, όπου τη θέση του Jules και του Vincent, έχουν πάρει οι Ληµνιώνα και το Ασύρτικο σε ίσες αναλογίες.
Το κρασί δίνει λευκά και κόκκινα φρούτα, ανθικές νότες, νότες ζύµης και ξηρών καρπών, αφρισµός που προσδίδει φρεσκάδα, κρεµώδη υφή και µακρύ τελείωµα.
ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ
Lenga 2023
Το Kτήµα Αβαντίς είναι µια κλασική περίπτωση «παιδικός έρωτας µε την πρώτη µατιά». Ο Απόστολος Μούντριχας ήταν φοιτητής στο Oικονοµικό τµήµα της Νοµικής αλλά ένα φοιτητικό ταξίδι στο Bordeaux, του ξύπνησε τις παιδικές µνήµες από τα αµπέλια στο χωριό που µεγάλωσε και έτσι άλλαξε ρότα άρδην. Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινά τυπικά το 1994 µε την πρώτη εµφιάλωση της σοδειάς του 1993. Το οινοποιείο βρίσκεται στο χωριό Μύτικας, 4 χλµ. νοτιοανατολικά της Χαλκίδας και τα 200 στρέµµατα ιδιόκτητων αµπελώνων στην περιοχή Αφράτι και σε υψόµετρο 250-500 µ.
Στο Κτήµα Avantis ήταν οι πρώτοι που φύτεψαν S. Blanc στην Εύβοια αλλά και έδωσαν τόση έµφαση στο Syrah δηµιουργώντας δύο διαφορετικές ετικέτες. Το µεγάλο στοίχηµα όµως ήταν µε το Gewurztraminer. Εδώ έχουµε ένα ηµίξηρο κρασί µε την ποικιλία να δίνει τα διαπιστευτήριά της από νωρίς µε τον έντονα ανθικό της χαρακτήρα και το τροπικό φρούτο. Πλούσιο και λιπαρό στο στόµα, η Lenga προσφέρει απλόχερα πικάντικα στοιχεία µπαχαρικών και ginger µε βελούδινη επίγευση.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΡΤΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ
Vinsanto 2010
Το Vinsanto αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιµα γλυκά κρασιά στον κόσµο. Σε αυτό το κρασί η προσεκτική δουλειά χρόνων δηµιουργεί µια αρωµατική και γευστική έκρηξη που από τη µία δεν χρειάζεται επιπλέον συστάσεις κι από την άλλη είναι ικανό να ξεδιπλώσει έναν εξαιρετικό πλούτο ωριµάζοντας. Παράγεται από υπερώριµα, λιαστά σταφύλια, Ασύρτικο και Αηδάνι, που οινοποιούνται έτσι ώστε να διατηρούν την τυπικότητα της έκφρασης του τόπου και να θωρακίζονται µε τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν βαθιά στο χρόνο. Η θωράκιση ενδυναµώνεται µε επιπλέον +8 χρόνια σε παλιά δρύινα γαλλικά βαρέλια 225 και 500 λίτρων. Τυπικό, βαθύ, πλούσιο κι εκρηκτικό κερδίζει µε τη Μεσογειακή εκφραστικότητα τις υψηλές εντάσεις και τον πλούτο του. Tο οινοποιείο Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελεί τη συνέχεια της οικογενειακής παράδοσης του Αρτέµη που ξεκίνησε πριν σχεδόν έναν αιώνα µε την καλλιέργεια των τοπικών προϊόντων στη Σαντορίνη.
ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΑΦΑΚΑ
1ος Άθλος 2018
Στο Κτήµα Μπαραφάκα, η ιστορία του κρασιού είναι µια οικογενειακή παράδοση, που περνάει από γενιά σε γενιά. Έχει εξελιχθεί και αναπτυχθεί σε ένα αναγνωρίσιµο όνοµα στην ελληνική οινοποίηση, προσφέροντας τόσο διαχρονικά κλασικά κρασιά, όσο και τολµηρές νέες γεύσεις. Χαρακτηριστικές ετικέτες του είναι η Apocalypsis, οι Τρεις Μάγισσες καθώς και τα νέα Magic Van που έχουν φανατικούς θαυµαστές σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Χρήστος Μπαραφάκας είναι ένας οινοποιός παθιασμένος με τον τόπο του.
Με σταθερή πίστη στη βιώσιµη γεωργία και σεβασµό στη φύση, ο Χρήστος Μπαραφάκας συνεχίζει να καλλιεργεί τους ίδιους αµπελώνες που ευδοκιµούν στην περιοχή εδώ και αιώνες, στα αµπέλια που είχε ξεκινήσει να οινοποιεί ο παππούς Μπαραφάκας µε την ίδια αγάπη για τη γη, που έχει και ο πατέρας Βαγγέλης Μπαραφάκας. Ο πάντα χαµογελαστός Χρήστος Μπαραφάκας είναι λάτρης του ωραίου και παθιασµένος µε τον τόπο του. Έτσι , δηµιούργησε την κορυφαία έκφραση του κτήµατος στο Αγιωργίτικο, τον 1ο Άθλο. Ένα σύγχρονο και στιβαρό κρασί που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα και το όραµα του οινοποιού. Αρωµατικά διαθέτει γλυκά κόκκινα φρούτα όπως το κεράσι και η φράουλα να συνοδεύονται από νότες γλυκών µπαχαρικών και δέρµατος. Η γεύση του είναι πληθωρική και ταυτόχρονα στιβαρή, µε την χαρακτηριστική οξύτητα να βρίσκεται σε αρµονία µε το αλκοόλ και τις παρούσες δωρικές τανίνες.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ
∆ιαµαντόπετρα Λευκός 2023
Το οικογενειακό οινοποιείο ∆ιαµαντάκης ιδρύθηκε το 2007 από τα µέλη της οικογένειας Νικολάου Γ. ∆ιαµαντάκη, τον Ιωάννη, τον Μιχαήλ, και τον Ζαχαρία. Το Οινοποιείο βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου, στην καρδιά της επαρχίας Μαλεβιζίου, έξω από το χωριό Κάτω Ασίτες στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη και σε υψόµετρο 450 µέτρων. Ο ιδιόκτητος αµπελώνας εκτείνεται σε 150 στρέµµατα. Για την ετικέτα ∆ιαµαντόπετρα χρησιµοποιούνται ίσες ποσότητες Ασύρτικου και Βιδιανού από τα αµπέλια Κούµι και Σπαρτιάς σε υψόµετρο 400-670 µέτρων. Το κρασί ωριµάζει για τρεις µήνες σε 80% γαλλικά βαρέλια και 20% αµερικανικά µε το 50% αυτών να είναι καινούργια. Το κρασί παρουσιάζει ένα φυτικό στοιχείο που προσδίδει φρεσκάδα δίπλα στο πράσινο φρούτο και τις νότες καπνού από το βαρέλι, σφιχτό ακόµα στο στόµα, ζητάει λίγη υποµονή όταν το ανοίξετε. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η ετικέτα έλαβε βαθµολογία 91 πόντων και βραβεύτηκε µε Ασηµένιο µετάλλιο στα Decanter Awards 2024.
MILIA RIZA
Tatille Brut Nature 2021
Πρόκειται για ένα γοητευτικό αφρώδες κρασί (Chardonnay x Pinot Noir) που παράγεται µε την παραδοσιακή µέθοδο της περιοχής της Καµπανίας και κατατάσσεται στην κατηγορία Βrut Nature. Όπως απαιτεί η µέθοδος, η συγκοµιδή των σταφυλιών γίνεται χειρωνακτικά. Έπειτα, τα σταφύλια ψύχονται στους 5ºC για +24 ώρες. Ακολουθεί η απαλή πίεση ολόκληρων τσαµπιών και στατική απολάσπωση του µούστου σε ψυχόµενες δεξαµενές ανοξείδωτου χάλυβα. Η αλκοολική ζύµωση γίνεται σε ελεγχόµενη θερµοκρασία και λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, το 40% της ποσότητας µεταφέρεται σε δεύτερης χρήσης δρύινα γαλλικά βαρέλια, για την ολοκλήρωσή της. Ακολουθεί ωρίµαση µε τις λεπτές οινολάσπες τόσο σε ανοξείδωτες δεξαµενές όσο και στα βαρέλια, µε περιοδική ανάδευση. Έτσι αφού διαπλαστεί ο οίνος βάσης, εµβολιάζεται ξανά για τη δεύτερη ζύµωση. Μετά το πέραν αυτής, το κρασί έµεινε για + 24 µήνες σε επαφή µε τις οινολάσπες στη φιάλη και εκπωµατίστηκε τον Ιανουάριο του 2024. Άµεσο, δροσερό και σπινθηροβόλο µε χαρακτήρα συνδυάζει τα ώριµα κόκκινα και πυρηνόκαρπα φρούτα µε στιβαρές νότες Brioche.
NESTOR WINES
Pylos Cab. Sauvignon 2023
Ένα τυπικό κι εκφραστικό κρασί. Από τη µία η πρώτιστη, για τους περισσότερους ανα τον κόσµο οινόφιλους, διεθνής ερυθρή ποικιλία, το Cabernet Sauvignon, κι από την άλλη πλευρά του ζυγού ισορροπίας η πυκνή και ώριµη έκφραση της ποικιλίας στην περιοχή της ∆υτικής Πελοποννήσου και συγκεκριµένα της Μεσσηνίας.
Τρίτη γενιά της οικογένειας Λαφαζάνη, η Αθηνά Λαφαζάνη
Έτσι µε τη φροντίδα και την επιµέλεια του οινοποιείου του Σπύρου Λαφαζάνη που φέρει το όνοµα του αρχαίου Βασιλιά της Πύλου φτάνει στα ποτήρια µας το σύγχρονο και προσιτό, ισορροπηµένο και φρουτώδες αυτό κρασί που αξίζει την προσοχή όλων.
LIAPPIS BOUTIQUE WINERY
Cuvee Blanc 2023
Στο νοτιότερο άκρο της Θεσσαλίας, σε υψόµετρο 380 µ. από τη θάλασσα, εκτείνεται ο ιδιόκτητος αµπελώνας βιολογικής καλλιέργειας του οινοποιείου. Κάθε φιάλη του κτήµατος προκύπτει από τα 100% άνυδρα αµπελοτεµάχια του ιδιόκτητου αµπελώνα. Το Cuvée Blanc είναι ένα χαρµάνι από 60% Ασύρτικο και 40% Μοσχάτο µικρόρωγο. Παρουσιάζει µια εξαιρετικά εκφραστική µύτη, γεµάτη λευκά φρούτα, πικάντικες αλλά και -προσφορά του Μοσχάτου- ανθικές νότες, ισορροπηµένο στο στόµα λόγω της οξύτητας από το Ασύρτικο, νευρώδες σε στιγµές και πιο δωρικό, µε µια ελαφρώς πικρή αίσθηση στη µακρά επίγευση.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΡΓΑΤΙΑ
Ξινόµαυρο SV 2020
Το οινοποιείο της Αργατίας ιδρύθηκε από τον Παναγιώτη Γεωργιάδη και τη Χαρούλα Σπινθηροπούλου το 2000, βρίσκεται στο Ροδοχώρι, σε υψόµετρο 540 µ. και σε απόσταση 12 χιλιοµέτρων από τη Νάουσα. Οι αµπελώνες του Οινοποιείου βρίσκονται στην Κράσνα Ροδοχωρίου και στη Λάκκα Γιαννακοχωρίου. Η περιοχή της Κράσνας βρίσκεται σε υψόµετρο 270 µ., σε µια περιοχή µε ήπιο ανάγλυφο χωρίς απότοµες κλίσεις, µε εδάφη αµµοαργιλώδη και αργιλοπηλώδη.
Η περιοχή της Λάκκας είναι σε υψόµετρο 260 µ., µε εδάφη ελαφρύτερα και σύσταση κυρίως αµµώδη και αµµοπηλώδη. Μια από τις φιάλες της συγκεκριµένης ετικέτας βρέθηκε δύο φορές στο τραπέζι δοκιµών χαρίζοντάς µας το ζωντανό φρούτο της, όπου κυριαρχούν τα φρέσκα κεράσια και οι φράουλες, ανθικές νότες, µια ελαφρώς βοτανική απόλυτα φρέσκια αίσθηση, ντελικάτες αλλά παρούσες τανίνες, µέτριο σώµα και δροσερό τελείωµα.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΝΤΟΥΓΚΟΥ
Old Vines 2022
Στην Ελλάδα είναι λίγες οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που ασχολούνται µε τις δύο όψεις του κρασιού και στον Ντούγκο έχουµε αυτή ακριβώς την περίπτωση. Με τον γεωπόνο Θάνο και την οινολόγο Λουίζα, το οινοποιείο µετρά κάµποσα χρόνια χρόνια οινικής παρουσίας στα Τέµπη, στους πρόποδες του Ολύµπου. Οι αµπελώνες υψώνονται στα 550-700 µέτρα υψόµετρο ενώ η καλλιέργεια είναι βιολογική. Η ετικέτα Old Vines ακολουθεί την κλασική τριπλέτα Ξινόµαυρο – Κρασάτο – Σταυρωτό, µε τυπική ερυθρή οινοποίηση, ωρίµανση σε γαλλικά και αµερικανικά βαρέλια και περαιτέρω παλαίωση για έξι µήνες στη φιάλη. Το κρασί προσφέρει βάθος, πυκνό αρωµατικά, γεµάτο γλυκές νότες βαρελιού, µπαχαρικών, ώριµο κόκκινο φρούτο και βότανα. Βελούδινο στο στόµα αλλά µε µπόλικες τανίνες, το Ξινόµαυρο χαρίζει απλόχερα την οξύτητά του, πικάντικο, µακρά επίγευση.
ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ
Assyrtiko 2022
Το γνωστό οινοποιείο από το Μαλανδρένι του Άργους έχει δηµιουργήσει, στο βάθος τεσσάρων δεκαετιών, ορισµένα από τα πιο νόστιµα µα και πρωτοποριακά κρασιά της χώρας.
Το Ασσύρτικο του 2022 είναι ένα από εκείνα τα κρασιά που κλείνουν το µάτι στον οινικό κόσµο καλώντας τον να κοιτάξει δυτικά, προς την Πελοπόννησο, για να οραµατιστεί το µέλλον της ποικιλίας. Εδώ, η πρώτη ύλη προέρχεται από αµπέλια στο χωριό Γυµνό της Νεµέας στα 600 µ. υψόµετρο, αµπέλια που φύονται σε αργιλώδη εδάφη.
Οι εγκαταστάσεις του Κτήματος Σκούρα στο Μαλανδρένι Άργους
Η συγκοµιδή πραγµατοποιείται βαθιά µέσα στο Σεπτέµβριο και οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 54 εκατόλιτρα στο εκτάριο. Απόλυτα υγιές και ώριµο φρούτο, αρχική πίεση σε ολόκληρα τσαµπιά, αλκοολική ζύµωση αποκλειστικά σε δεξαµενές ανοξείδωτου χάλυβα σε χαµηλές και µέσες θερµοκρασίες, παραµονή µε τις λεπτές οινολάσπες για τέσσερις µήνες διαπλάθουν τον εξωστρεφή, σφιχτό δοµικά λόγω υψοµέτρου, ποικιλιακό χαρακτήρα του νόστιµου αυτού κρασιού.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ
Mourvedre 2018
Αν σκεφτεί κάποιος πως λόγω των επιπτώσεων της κλιµατικής αλλαγής το Mourvedre θεωρείται µέσα στις κορυφαίες επτά ερυθρές ποικιλίες που θα απασχολήσουν την Ευρώπη τα επόµενα 10 χρόνια εύκολα καταλήγει στο συµπέρασµα πως στο Κτήµα Μανουσάκη κάνουν πράγµατα µόνο ύστερα από βαθιά µελέτη. Τα σταφύλια για το συγκεκριµένο κρασί προέρχονται από έναν σχετικά χαµηλού ύψους αµπελώνα στα 320 µε 380 µ. υψόµετρο. Η οινοποίηση λαµβάνει χώρα σε δρύινες, γαλλικές, ανοικτές δεξαµενές και αφού ολοκληρωθεί το φρέσκο κρασί µεταφέρεται σε γαλλικά βαρέλια. Ένα πλούσιο, τυπικό και σύγχρονο κρασί.
OENOPS WINES
Apla Rose 2023
Ο Νίκος Καρατζάς ξεκίνησε το 2016 το solo οινικό του ταξίδι µε την Oenops Wines, µετά από µια επιτυχηµένη διαδροµή στο Κτήµα Παυλίδη. Σκοπός του να βρίσκει αµπελουργούς και αµπελώνες σε κάθε µεριά της Ελλάδας που τον εµπνέουν και να δίνει τη δική του οπτική στις ποικιλίες, χωρίς φιοριτούρες, Apla και όµορφα.
Σύγχρονος εξοπλισμός για την Oenops Wines
Για το ροζέ, χρησιµοποιείται ένα χαρµάνι από τρεις ποικιλίες, Ξινόµαυρο, Ληµνιώνα και Μαυρούδι, οινοποιηµένο έτσι ώστε να εκφράζονται όλες ισόποσα. Ένα απόλυτα µεσογειακό κρασί, µε χρώµα Προβηγκίας αλλά αρώµατα Ελλάδας. Πλούσιο στο στόµα, µε τανίνες που ξαφνιάζουν για ροζέ κρασί, τραγανή οξύτητα.
ΚΤΗΜΑ ΑΙΒΑΛΗ
Αρμακάς 2020
Ο Αρμακάς είναι οι συστοιχίες από πέτρες στις οποίες ξεκουράζονταν παραδοσιακά οι εργάτες στο αμπέλι, συγκρατούσε πολλές φορές το έδαφος και σε άλλες περιπτώσεις όριζε και τα σύνορα. Από εκεί παίρνει το όνομά του το κορυφαίο κρασί του Κτήματος Αϊβαλή. Ο Χρήστος Αϊβαλής πάντα διαλαλούσε την αγάπη του για τα στιβαρά και υπερ-συμπυκνωμένα κρασιά όπως το θρυλικό Grange των Penfolds της Αυστραλίας! Με αυτό στο μυαλό βρήκε ένα άνυδρο αμπέλι με παραδοσιακούς αρμακάδες διακρίνοντας παράλληλα τη δυναμική του σε θέματα ωριμότητας και συμπύκνωσης φρούτου.
Χρώματα στους αμπελώνες του Κτήματος Αϊβαλή στη Νεμέα
Έτσι, Syrah, Merlot και Malbec, πλαισιωμένα από Αγιωργίτικο από τα κορυφαία αμπελοτόπια του κτήματος συνθέτουν την ποικιλιακή σύσταση του Αρμακά. Τα σταφύλια συλλέγονται υπερώριμα και οι αποδόσεις είναι κάτω από 3.000 κιλά ανά εκτάριο. Έντονες και μακρές εκχυλίσεις ακολουθούνται από παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 40 μήνες. Έτσι, όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα κορυφαίο κρασί που βροντοφωνάζει πλούτο και συμπύκνωση.
Χρήστος Αϊβαλής, ένας δημιουργικός οινοποιός με όραμα
Σημειώνεται ότι το Κτήμα Αϊβαλή έχει την αφετηρία του το 1997. Ο Χρήστος Αϊβαλής είναι κληρονόμος μιας οικογενειακής αμπελουργικής παράδοσης, την οποία συνεχίζει μαζί με τον γιο του Σωτήρη. Πατέρας και γιος λατρεύουν τη γη τους και τα αμπέλια τους ακολουθώντας ένα αυστηρό πρωτόκολλο καλλιεργητικής μεθοδολογίας.
ΕΡΙΒΩΛΟΣ ΦΘΙΑ
Όμηρος 2021
Η Ερίβωλος Φθία είναι ένα σύγχρονο μικροοινοποιείο που ενσαρκώνει την ουσία ενός boutique οινοποιείου. Τοποθετημένο στην οροσειρά του Καλλιδρόμου, στην αρχαία γη του Αχιλλέα και των Μυρμιδόνων, αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσης των ιδρυτών του, του Γιάννη Τσαπάρα και της Ελεάνας Παρλαβάντζα. Ο αμπελώνας, που εκτείνεται σε 42 στρέμματα, είναι μια απόδειξη της εύφορης γης της Φθίας, όπως την εξήρε ο Όμηρος. Τα αμπέλια, κυρίως Μαλαγουζιά και Syrah, ευδοκιμούν σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 240 έως 370 μ., επωφελούμενα από τις δροσιστικές θαλάσσιες αύρες του Μαλιακού το πρωί και τις δροσερές ορεινές αύρες του Παρνασσού το απόγευμα.
Ένα σύγχρονο boutique οινοποιείο τοποθετημένο στην οροσειρά του Καλλίδρομου όρους
Το κρασί Όμηρος είναι ένα μονοποικιλιακό Syrah που ζυμώνει σε ανοιχτά δρύινα βαρέλια και ωριμάζει σε αμερικανικά για 12 μήνες.
ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
Amethystos Fume Blanc 2023
Έµφαση στην ποιοτική αναβάθµιση των εγκαταστάσεων και στη δηµιουργία νέων προϊόντων ή τον επαναπροσδιορισµό των υπαρχόντων δίνει διαχρονικά το Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη. Σε αυτήν τη λογική βρίσκουµε και το Fumé Blanc της ιστορικής σειράς Amethystos. Πρόκειται για να ένα SB που ζυµώνει σε δρύινα βαρέλια (30%), δρύινες δεξαµενές (60%) αµφορέα (10%) και παραµένει στις λεπτές οινολάσπες του για έξι µήνες. Λαµπερό χρώµα, µε όµορφη ισορροπία µεταξύ του ώριµου φρούτου και της παρουσίας του βαρελιού που χαρίζει νότες βανίλιας και γλυκών µπαχαρικών. Με µπόλικο όγκο στο στόµα, ελαφρώς θερµό, αλλά και µε αρκετό τροπικό χαρακτήρα.
ACRA WINERY
Rose Μalbec 2023
Το Acra Winery δηµιουργήθηκε από δύο αδέρφια µε βαθιές οικογενειακές ρίζες στη Νεµέα. Έχει 40 στρέµµατα ιδιόκτητους αµπελώνες. Ο οινολόγος Σπύρος Παπανδρέου έδωσε τα πρώτα του δείγµατα στη Σαντορίνη αλλά, ως γνωστόν, «το πεπρωµένο φυγείν αδύνατον». Οι αµπελώνες καλλιεργούνται βιολογικά, τα σταφύλια οινοποιούνται ήπια και τα κρασιά πίνονται ένοχα εύκολα. Το ροζέ του Κτήµατος είναι µια τρανταχτή απόδειξη. Μια ποικιλία µε ισχνή παρουσία στη χώρα µας, αν και θα είχε ενδιαφέρον, µιας και το Malbec τα πάει καλά µε τον ήλιο και την ξηρασία. Το χρώµα παραπέµπει µεν στην Προβηγκία, αρωµατικά όµως δίνει έναν πιο πλούσιο χαρακτήρα, µε κόκκινα φρούτα. Ανέλπιστα τραγανή οξύτητα φέρνει φρεσκάδα στο κρασί, ωραίες τανίνες και ελαφρύ σώµα.
ALEXAKIS WINES
Mare de Candia 2023
Το Οινοποιείο Αλεξάκη ιδρύθηκε από τον Στέλιο Αλεξάκη και τη Σοφία Αλεξάκη, κατά τη δεκαετία του 1970. Συνεχίζεται από τα παιδιά τους, Λάζαρο, Οινολόγο από το Πανεπιστήµιο της Φλωρεντίας, και Απόστολο Αλεξάκη, Οινολόγο από το Πανεπιστήµιο του Φρέσνο της Καλιφόρνια. Είναι από τα µεγαλύτερα οινοποιεία της Κρήτης µε συνεργασίες σε όλο το νησί, γεγονός που δίνει πρόσβαση σε πολλούς ιδιαίτερους αµπελώνες. Το Mare de Candia, είναι ένα λευκό κρασί που στηρίζεται στη Βηλάνα, που προσδίδει ένα έντονο βοτανικό και πικάντικο στοιχείο. Αρωµατικά κινείται προς το κίτρο, το κυδώνι και το περγαµόντο, προσφέροντας µια ελαφρώς πικρή αίσθηση που δίνει όµως φρεσκάδα σε συνδυασµό µε την ωραία του οξύτητα. Ένα κρασί για τα µισά πιάτα της Κρήτης.
ΚΤΗΜΑ ΣΕΜΕΛΗ
Mantinia Thea 2023
Με ιστορία που ξεκινάει από το 1979, το Κτήµα Σεµέλη αποτελεί σήµερα µια από τις σηµαντικότερες ελληνικές – και εξαγωγικές- οινοποιητικές µονάδες. Από το 2003, το Κτήµα Σεµέλη διαθέτει ένα σύγχρονο οινοποιείο 4.000 τ.µ. στην καρδιά του ιδιόκτητου αµπελώνα της στο Κούτσι Κορινθίας.
Ένα από τα πρώτα εγχώρια οινοποιεία που επένδυσαν σοβαρά στον οινοτουρισμό είναι το Κτήμα Σεμέλη.
Ο αµπελώνας βρίσκεται σε υψόµετρο 600 µ. στις πλαγιές των λόφων που από παλιά φηµίζεται ως ο ποιοτικότερος αµπελώνας της Νεµέας. Καλύπτει έκταση 250 στρεµµάτων και συµπληρώνεται από άλλους, που βρίσκονται στην ίδια κοινότητα και ανήκουν σε αµπελουργούς που έχουν συνάψει µακροχρόνιες συµβάσεις συνεργασίας µε το Κτήµα. Τα σταφύλια για το Thea Mantinia προέρχονται από έναν ενιαίο αµπελώνα ηλικίας 25 ετών, στα 650 µ. υψόµετρο.
Το κρασί παραµένει µε τις οινολάσπες για έξι µήνες και χαρίζει απλόχερα έντονα βοτανικά στοιχεία αλλά και ώριµων τροπικών φρούτων. Είναι πλούσιο όγκο στο στόµα, έντονη οξύτητα και µακρά επίγευση.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΑΛΑΜΑΡΑ
Παλιοκαλιάς 2020
Στην έωλη αλλά και αέναη διαµάχη για το πού βρίσκεται η Νάουσα, µεταξύ Βουργουνδίας και Piemonte, τα κρασιά του Κωστή ∆αλαµάρα είναι τα µόνα που έχουν κερδίσει το δικαίωµα να φωνάζουν «ανήκοµεν εις την Βουργουνδίαν»! Από την απλή του Νάουσα ως τις ακριβοθώρητες µικροεµφιαλώσεις του, τα κρασιά είναι γεµάτα ζωντάνια, καθαρό φρούτο και καλοδουλεµένες τανίνες που πίνονται ηδονικά ακόµα και σε αµαρτωλά νεαρή ηλικία. Αυτό που περιµένουν µε αγωνία όλοι οι φίλοι του Ξινόµαυρου, όµως, είναι αν οι συνθήκες της σοδειάς θα επιτρέψουν την κυκλοφορία του Παλιοκαλιά. Ένας πολύ ξεχωριστός αµπελώνας που δίνει ένα αιθέριο κρασί, γεµάτο κόκκινο φρούτο, ανθικές νότες που αναµειγνύονται µε τα µπαχαρικά και την ελιά.
Ένας πολύ ξεχωριστός αμπελώνας δίνει ένα αιθέριο κρασί.
Μέτριο σώµα, µε την ποικιλία να εκφράζεται πιο παραδοσιακά, η πόρπη ντύνεται µε κράνα, δένεται µε την οξύτητα και ζώνεται τις τανίνες, όλα έτοιµα για ένα χορό που θα µας πάει µακριά. Το κρασί είναι ακόµα επικίνδυνα φρέσκο, οπότε οπλιστείτε µε καράφες, µεγάλα ποτήρια και αφήστε το 1-2 ώρες να πάρει πέντε-έξι ανάσες πρώτα. Το Οινοποιείο ∆αλαµάρα βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Νάουσας µε τον ταλαντούχο οινολόγο και οινοποιό Κωστή ∆αλαµάρα να έχει πάρει τη θέση του πατέρα του, Γιάννη, παντρεύοντας την παράδοση µε τις πλέον σύγχρονες διεθνείς οινοποιητικές τεχνικές και δίνοντας νέα πνοή στο ιστορικό οινοποιείο.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ GENTILINI
Wild Paths 2023
Η Ροµπόλα είναι ένα από τα δυνατά όπλα της οινικής µας βιοµηχανίας και ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος στοχεύει πάντα µακριά. Τα σταφύλια για το Wild Paths φυτεύτηκαν το 1956 και είναι αυτόρριζα. Σφιχτό κρασί µε ντροπαλή ακόµα µύτη, στο στόµα όµως είναι πιο εκφραστικό, µε κίτρο, πράσινο µήλο αλλά και νότες αχλαδιού που προσφέρουν έναν πιο γλυκό χαρακτήρα, αυστηρή δοµή, υψηλή οξύτητα και µακρύ τελείωµα. Για τους έχοντες υποµονή, το Wild Paths παλαιώνει εξαιρετικά, ειδικότερα αν το βρείτε σε magnum φιάλη.
ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ
Amalia Vintage 2021
Ο Γιάννης Τσέλεπος αγάπησε την Αρκαδία και ξεκίνησε εκεί τα οινικά του όνειρα ακολουθώντας όµως το δικό του δρόµο. «Η σχέση µου µε το αµπέλι και το κρασί είναι βιωµατική, ολοκληρωτική και πιστεύω πως µε έχει κάνει σοφότερο και καλύτερο σαν άνθρωπο» θα πει ο ίδιος. Έψαξε λοιπόν και βρήκε τα καλύτερα εδάφη, έβαλε Μοσχοφίλερο και διέδωσε την ποικιλία αλλά και τη Μαντίνεια σε όλο τον κόσµο. Το Κτήµα αποτελείται από 650 στρέµµατα ιδιόκτητων αµπελώνων, τα οποία σε µεγάλο βαθµό τροφοδοτούν τα -κατά κύριο λόγο- µονοποικιλιακά του κρασιά. Τόλµησε και κυκλοφόρησε το Amalia Brut, έναν αφρώδη σταθµό για τα ελληνικά δεδοµένα. Και µετά κυκλοφόρησε και την Amalia Vintage κατά τα πρότυπα και τις πρακτικές της Καµπανίας. Πρώιµος τρύγος, παραδοσιακή µέθοδος µε δεύτερη ζύµωση στη φιάλη, ωρίµανση για δύο χρόνια σε επαφή µε τις οινολάσπες.
Ανδριανή Τσέλεπου
Έντονη ανθράκωση, αυστηρό ύφος, νότες εσπεριδοειδών και brioche, έντονη οξύτητα που ισορροπεί κάποιες γλυκές νότες µελιού και µακρά επίγευση. «Με την εµπειρία που απέκτησα µε το Μοσχοφίλερο, αποφάσισα να συνεχίσω τις οινικές µου εξερευνήσεις µε δύο ποικιλίες που αγαπώ εξίσου, το Αγιωργίτικο και το Ασύρτικο, στους κατεξοχήν τόπους καταγωγής τους, καταθέτοντας έτσι την δική µου πρόταση για την απόλυτη έκφραση του terroir τους» συµπληρώνει ο Γιάννης Τσέλεπος.
ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ
Οπούς ιβ 2018
Ας ξεκινήσουµε από το όνοµά του. Στην αρχαιότητα η περιοχή που σήµερα βρίσκεται η Αταλάντη ονοµάζονταν Οπουντία Λοκρίδα, ή Οπούς. Ακολούθως, ιβ είναι ο αριθµός δώδεκα δηλαδή ο αριθµός των µηνών όπου το συγκεκριµένο Cabernet Franc διαπλάθει το χαρακτήρα του συνυπάρχοντας µε τη γαλλική δρύ, πριν περάσει επιπλέον τριάντα έξι µήνες στη φιάλη. Όσοι δεν έχετε πειστεί για τις δυνατότητες της συγκεκριµένης ποικιλίας στον Ελλαδικό χώρο καλά θα κάνετε να το δοκιµάσετε ξανά.
ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ
Pinot Noir 2023
Η γοητεία της διεθνούς ποικιλίας είναι τόσο σαγηνευτική που οδήγησε στη δηµιουργία ενός αµπελώνα στα 1.100 µ. υψόµετρο. Τα σταφύλια συλλέγονται µε ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα και οδηγούνται ελαφρά ραγισµένα σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια για την αλκοολική ζύµωση. Ο οίνος εκροής συλλέγεται και µεταφέρεται για τη µηλογαλακτική µετατροπή και 18µηνη διάπλαση ξανά σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Ένα τυπικό ποικιλιακά κι αέρινο κρασί µε βελούδινη υφή, έντονο χαρακτήρα φρέσκων κόκκινων φρούτων και γλυκών µπαχαρικών.
ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ
Blanc de Rose 2009
Αν είναι ένας οινοποιός που δεν σε αφήνει ποτέ να βαρεθείς, αυτός είναι ο Απόστολος Θυµιόπουλος. Μετά τα single vineyard Ξινόµαυρα, τα παλαιωµένα βαρελάτα ροζέ, το λευκό από αµφορέα, σειρά πήρε το Blanc de Rose. Μια οινική διαστροφή που ξεκίνησε την πορεία της το 2009 σαν ροζέ Ξινόµαυρο µε σταφύλια από τη Φυτιά. Ένα κοµµάτι αυτού παρέµεινε σε φίλες οινολάσπες για 6 χρόνια σε βαρέλια. Το 2015 προστέθηκαν σταφύλια Μαλαγουζιάς οπότε και ξαναζύµωσε. Παρέµεινε ξανά σε οινολάσπες για δύο ακόµα χρόνια. Εµφιαλώθηκε το 2020 και κυκλοφόρησε τέλη Σεπτεµβρίου 2024. Αν κάπου το χάσατε, είστε δικαιολογηµένοι. Ανακεφαλαίωση λοιπόν, 85% Ξινόµαυρο 15% Μαλαγουζιά, 15% βαρέλι. Και αν αναρωτιέστε πως είναι αυτό το κρασί, τότε κρατηθείτε.
Το κρασί παρουσιάζει ένα χρυσό χρώµα, το άρωµά του είναι µεθυστικό µε πολύ γλυκές νότες µελιού, γύρης, µπαχαρικών και υπερώριµα πυρηνόκαρπα φρούτα. Το στόµα είναι εντελώς ανάποδο, µε το βαρέλι να κυριαρχεί, µια οξύτητα που προσφέρει φρεσκάδα και µακρά επίγευση µε νότες ψητής ντοµάτας για να µην ξεχνιόµαστε. Θερµός υποστηρικτής της αειφόρου αµπελοκαλλιέργειας, ο Απόστολος Θυµιόπουλος παρεµβαίνει ελάχιστα στο αµπέλι και στη διαδικασία της οινοποίησης. Η φιλοσοφία αυτή τον βοηθά να παράγει δέκα διαφορετικές εκφάνσεις της ποικιλίας του Ξινόµαυρου.
MIKRA THIRA
Νυχτέρι 2022
Το Οινοποιείο Μικρά Θήρα είναι το πρώτο για τη Θηρασιά και είναι αποτέλεσµα συζητήσεων πολλών ετών ανάµεσα στους Βαγγέλη Γεροβασιλείου, Βασίλη Τσακτσαρλή και Ιωάννας Βαµβακούρη. Η Θηρασία αποτελούσε κοµµάτι της Σαντορίνης µέχρι και τη µεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη το 1600 π.Χ. Το οινοποιείο, χτισµένο στην περιοχή Ποταµός, περιτριγυρίζεται από αµπελώνες και γειτνιάζει µε τη θάλασσα. Το κτίριο εναρµονίζεται πλήρως µε το φυσικό περιβάλλον, καθώς έχει ως αναφορά την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και τα τοπικά υλικά. Περιλαµβάνει σύγχρονους χώρους οινοποίησης και παλαίωσης, όπως και ειδικές αίθουσες γευσιγνωσίας.
Η Ιωάννα Βαμβακούρη με τον Βασίλη Τσακτσαρλή
Οι αµπελώνες του µικρού νησιού µοιράζονται τις ίδιες ποικιλίες και συνθήκες µε αυτούς της Σαντορίνης, φαίνονται να κρατούν όµως και κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Από την πρώτη στιγµή οι επικεφαλής του νέου οινοποιείου ξεκίνησαν να αγοράζουν παλιά αµπέλια, τα οποία τώρα φτάνουν τα 80 στρέµµατα αλλά και να φυτεύουν καινούργια. Το 2018 εµφιαλώθηκαν τα πρώτα κρασιά και το 2019 βγήκε το Νυχτέρι. Εδώ χρησιµοποιούνται υπερώριµα σταφύλια από Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι, τα οποία συνοινοποιούνται σε δεξαµενές. Ακολουθεί ζύµωση και ωρίµανση για τέσσερις µήνες σε βαρέλια. Πληθωρικό και στιβαρό σαν τα κρασιά της διάσηµης γειτόνισσας, µε ώριµο λευκό φρούτο, δυνατή οξύτητα και µακρά επίγευση.
WINERY MONSIEUR NICOLAS
Paradise can wait 2021
Το Οινοποιείο Καραµήτρου ιδρύεται το 2000 ακριβώς µέσα στη ζώνη ΠΟΠ Μεσενικόλα αν και είναι η τέταρτη γενιά που ασχολείται µε την αµπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Έχει 70 στρέµµατα ιδιόκτητων αµπελώνων αλλά και 100 συνεργαζόµενους καλλιεργητές. Χρησιµοποιούνται µόνο γαλλικά δρύινα βαρέλια 225lt και 300lt που αλλάζονται µετά την τρίτη χρήση.
Το Paradise Can Wait είναι καθαρόαιµο και ασυγκράτητο Syrah, γεµάτο µπαχαρικά, καπνό και γήινες νότες κάστανου, µαύρο φρούτο, πλούσιο σώµα, στιβαρές ταννίνες και µακρά επίγευση.
ΚΑΝΑΒΑ ΡΟΥΣΣΟΣ
Mavrathiro 2017
Η Κάναβα Ρούσσος είναι η παλαιότερη της Σαντορίνης, ιδρύθηκε το 1836, µε στόχο την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας που εκφράζουν µε µοναδικό τρόπο τους χαρακτήρες των πολυάριθµων ποικιλιών της Θηραϊκής αµπέλου. Η εµπειρία δεκαετιών µεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να εκφραστεί µε συνέπεια, συνέχεια και απόλυτο σεβασµό η τέχνη της οινοποίησης του νησιού. Για το κρασί τα σταφύλια µαζεύονται όταν είναι απόλυτα ώριµα και µετά απλώνονται προς λιάσιµο για 20 ηµέρες. Χρησιµοποιούνται οι ποικιλίες Μαυράθηρο, Μανδηλαριά και Ασύρτικο.
Το κρασί παλαιώνει σε γαλλικά βαρέλια από δύο έως τρία χρόνια. Το αρωµατικό προφίλ του δίνει άλλη διάσταση στη λέξη πολυπλοκότητα, µε ένα τεράστιο εύρος και βάθος ώριµου µαύρου φρούτου, βύσσινου και βατόµουρου, έντονη παρουσία από πικάντικες νότες βαρελιού, ξηρών καρπών και µελάσας. Ένα κρασί που κοιτάει στα µάτια όλα τα Pedro Ximenez του κόσµου!
ΚΤΗΜΑ ΛΑΝΤΙΔΗ
Cuvee 2019
Το Kτήµα Λαντίδη είναι µία οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1993 από τον Πανίκο Λαντίδη µε έµφαση στην ανάδειξη του ποιοτικού ελληνικού κρασιού. Το έδαφος και το κλίµα της Νεµέας ήταν αυτό που τον ώθησε να καλλιεργήσει στα εδάφη της ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Στα πρώτα 20 στρέµµατα τού ιδιόκτητου αµπελώνα, καλλιεργήθηκε Chardonnay και ένα χρόνο µετά ακολούθησε το Αγιωργίτικο που έµελλε να γίνει και η βάση του Κτήµατος στα επόµενα χρόνια.
Το Οινοποιείο Λαντίδη δεσπόζει στην επονομαζόμενη πύλη της Νεμέας, τον Ξερόκαμπο.
Σήµερα ο αµπελώνας των ερυθρών ποικιλιών του Κτήµατος ευδοκιµεί τόσο στον Ασπρόκαµπο όσο και στο Κούτσι εξασφαλίζοντας απόλυτα τις υψηλές απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισµού, ενώ οι λευκές µεγαλώνουν υποµονετικά σε µία πανέµορφη ορεινή κοιλάδα µε αρκετό νερό στην περιοχή της Σκοτεινής στην Αργολίδα. ∆ιαθέτει 400 στρέµµατα αµπελώνων, ενώ συνεργάζεται και µε παραγωγούς της Νεµέας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Το Cuvée είναι ένα χαρµάνι από 40% Αγιωργίτικο, 30% Cabernet Sauvignon 30% Merlot από την περιοχή του Ασπρόκαµπου στα 600 µέτρα υψόµετρο. Ακολουθείται κλασική ερυθρή οινοποίηση µε ωρίµανση για 24 µήνες σε δρύινα βαρέλια και άλλους 12 µήνες στην φιάλη. Το κρασί προσφέρει απλόχερα ώριµα κόκκινα και µαύρα φρούτα, ζωηρές τανίνες, γλυκά µπαχαρικά και µακρά επίγευση. Σηµειώνεται ότι το 40% της παραγωγής του Κτήµατος σε χώρες οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία, η Σκωτία και η Κίνα.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Mantinia Late Release 2020
Η οικογένεια Μορόπουλου έχει παράδοση στην αµπελοκαλλιέργεια στη ζώνη της Μαντίνειας. Τα αδέλφια Γεωργία και Κώστας Μορόπουλου αποφάσισαν να συνεχίσουν την κληρονοµιά της οικογένειας προχωρώντας ένα βήµα παραπέρα, δηµιουργώντας το δικό τους οινοποιείο στο Νεοχώρι. Τα 120 στρέµµατα καλλιεργούµενων αµπέλων βρίσκονται σε υψηλό υψόµετρο (680-700 µ.) και πάνω σε καλά στραγγιζόµενα αργιλοπετρώδη εδάφη. Στόχος του Κτήµατος είναι η παραγωγή µικρής ποσότητας από κάθε τρύγο, µε προσεκτική επιλογή βάσει κριτηρίων ποιότητας, προκειµένου να δηµιουργηθεί µια σταθερή βάση και να εκτιµηθεί η δυναµική κάθε αγροτεµαχίου.
Το Οινοποιείο Μορόπουλου καλλιεργεί 120 στρέμματα αμπελώνων.
Η Mantinia Late Release 2020 πέρασε δύο χρόνια στη δεξαµενή και ένα ακόµα στη φιάλη. Λίγο ντροπαλή όταν την δοκιµάσαµε αλλά µε µπόλικη φρεσκάδα και πιο συγκρατηµένο φρούτο. Στο στόµα η χαρακτηριστική της οξύτητα σε δροσίζει, εδώ το φρούτο είναι πιο µπροστά µε το ανθικό στοιχείο να κρύβεται. Μια διαφορετική εκδοχή της Μαντινείας, που αν µην τι άλλο δείχνει ότι έχουµε πολλά ακόµα να δούµε και να µάθουµε για αυτήν την ποικιλία.
ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ
Ammos Terra Leone 2021
Τα σταφύλια του Αγιωργίτικου προέρχονται από έναν ιδιόκτητο αµπελώνα 32 στρεµµάτων του Κτήµατος Παλυβού στη θέση Κοκκινιές και Στεφάνι Κολοκοτρώνη. Τα στέµφυλα παραµένουν µε το χυµό σχεδόν για ένα µήνα. Το κρασί παλαιώνει για 18 µήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια (80% γαλλικά και 20% αµερικανικά) και περαιτέρω έξι µήνες στη φιάλη. Το Ammos Terra Leone παρουσιάζει έντονο µαύρο φρούτο, πυκνή αίσθηση βαρελιού και µπαχαρικών, πλούσιες και ζουµερές ταννίνες και µακρά επίγευση.
ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ
∆ιάπορος 2019
Η ∆ιάπορος αποτελεί µια χειροπιαστή απόδειξη της πολυετούς αφοσίωσης του Κτήµατος Κυρ Γιάννη στο Ξινόµαυρο. Τα σταφύλια προέρχονται από το αµπελοτόπι #5 (φυτεµένο το 1972) στο Κτήµα της Νάουσας, που ξεχωρίζει για την µορφολογία και την τοποθεσία του, ενώ συγκαταλέγεται στα ποιοτικότερα blocks της ποικιλίας. Σηµειώνεται ότι, µε µια συνολική επιφάνεια που καλύπτει 560 στρέµµατα και εκτείνεται σε υψόµετρο µεταξύ 120 και 280 µέτρων -το υψηλότερο σηµείο της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα- το Κτήµα Κυρ-Γιάννη είναι φυτεµένο µε Ξινόµαυρο (50%), Syrah (15%), Merlot (20%) και Cabernet Sauvignon (10%), ενώ η υπόλοιπη έκταση καλύπτεται από διάφορες πειραµατικές ποικιλίες. Το σύνολο του αµπελώνα είναι γραµµικό.
Ο οινολόγος του Κτήματος Κυρ Γιάννη Φώτης Κοντίδης μπροστά από το αμπελοτόπι #5 που δίνει την πρώτη ύλη για την ετικέτα Διάπορος.
Στην ετικέτα ∆ιάπορος η διακριτική συµβολή (13%) του Syrah (φυτεµένο το 1987) προέρχεται από τα παλαιότερα κλήµατα της ποικιλίας του Κτήµατος στη Νάουσα. Οι δύο ποικιλίες οινοποιούνται ξεχωριστά και µε διαφορετικό πρωτόκολλο, µε το Ξινόµαυρο να παραµένει για 18 µήνες σε γαλλικά βαρέλια 228lt, το Syrah για 14 µήνες σε βαρέλια 225lt και κατόπιν γίνεται το τελικό blend. Πρόκειται για ένα πληθωρικό ερυθρό κρασί µε έντονη παρουσία κόκκινου φρούτου και βιολέτας από το Syrah, ανάµεσα στα γλυκά µπαχαρικά και την σοκολάτα, στιβαρές ταννίνες και µακρά διάρκεια. Το 2019 έχει προικίσει την ∆ιάπορο µε µια δυναµική να µας συντροφεύσει για πολλά χρόνια ακόµα. Στις πιο πρόσφατες βραβεύσεις της ετικέτας το Χρυσό Βραβείο στα Decanter World Wine Awards 2024.
CHATEAU NICO LAZARIDI
Μαγικό Βουνό 2017
Το Μαγικό Βουνό αποτελεί ένα µεγάλο κεφάλαιο στην οινική ιστορία της χώρας, όντας µια από τις πρώτες πραγµατικά επιτυχηµένες προσπάθειες για τη δηµιουργία αξιόλογων Bordeaux blends αλλά και γενικότερα premium ερυθρών κρασιών, ενώ σίγουρα για αρκετά χρόνια κρατούσε τα σκήπτρα του βασιλείου της ∆ράµας. Μυστηριακό ως προς το όνοµά του παραπέµπει στο χρυσοφόρο Παγγαίο όρος που υψώνεται επιβλητικό απέναντι από το Οινοποιείο Château Νico Lazaridi ενώ κάθε χρονιά, το εµβληµατικό Μαγικό Βουνό έχει και διαφορετική ετικέτα φιλοτεχνηµένη από κάποιον ζωγράφο.
Φεντερίκα Λαζαρίδη: Οινολόγος, υπεύθυνη παραγωγής και διευθύντρια marketing της ομώνυμης οινοποιίας
Τα σταφύλια προέρχονται από τη ∆ράµα και είναι ίσες ποσότητες από Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc. Ένα τέτοιο κρασί φυσικά δεν θα µπορούσε να µην ακολουθεί κλασικό πρωτόκολλο ερυθρής οινοποίησης µε µακρές εκχυλίσεις και χρήση γαλλικής αλλά και ουγγρικής δρυός για 18 µε 20 µήνες, ενώ παρέµεινε για άλλους 18 µήνες στη φιάλη. Κλασικός ευρωπαϊκός αέρας αναδύεται από το κρασί µε έντονη παρουσία των στοιχείων του βαρελιού µε γλυκά µπαχαρικά, κέδρο, καφέ και σοκολάτα, δίπλα στο ώριµο κόκκινο και µαύρο φρούτο. Στόµα µε πλούσιο σώµα, στιβαρές ταννίνες που ζητούν να τις αφήσετε ήσυχες για κάποια χρόνια ακόµα και µακρά επίγευση.
ΚΤΗΜΑ ΜΑΝΩΛΕΣΑΚΗ
Exis Red 2023
Η ενασχόληση της οικογένειας Μανωλεσάκη µε την αµπελουργία και την οινοποίηση ξεκινά το 1989 στην περιοχή της Αδριανής στη ∆ράµα. Τα σταφύλια για το ερυθρό Exis προέρχονται από δύο εκτάρια σε υψόµετρο 200-300 µέτρων. Οι ποικιλίες συµµετέχουν σχεδόν ισόποσα (60% Μοσχόµαυρο, 40% Ληµνιό) ενώ ακολουθείται ένα πρωτόκολλο κλασικής ερυθρής οινοποίησης. Ελαφρύ και δροσερό κρασί, µε έντονα φρέσκα αρώµατα κόκκινων και µαύρων φρούτων, βελούδινη υφή και µαλακές ταννίνες.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΙΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Χρυσόβουλον 2021
Τo Χρυσόβουλον αποτελεί την κορωνίδα της γκάµας των κρασιών του οικογενειακού οινοποιείου. Παράγεται αποκλειστικά από τα σταφύλια Αγιωργίτικου από το κεντρικό σηµείο του ιδιόκτητου αµπελώνα στην Ντούρµπιζα της Νεµέας. Εικοσιτέσσερεις και πλέον µήνες συµβίωσης µε τη Γαλλική δρυ διαπλάθουν και ωριµάζουν τον πηγαίο και πληθωρικό χαρακτήρα του σπάνιου αυτού κρασιού που παράγεται σε περίπου επτακόσιες φιάλες το χρόνο. Μεγαλοπρεπές, βαθύ και πολύπλοκο τόσο αρωµατικά, όσο και γευστικά.
ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ
Μαλαγουζιά Χελώνες 2023
Από την πρώτη στιγµή οι Μάκης Μαυρίδης και Άγγελος Ιατρίδης έχουν τοποθετήσει τον πήχη των κρασιών τους ψηλά. Εδώ έχουµε µια εξαιρετικά εκφραστική και τυπική Μαλαγουζιά µε σταφύλια που προέρχονται από ένα και µόνο αµπελοτόπι που ονοµάζεται Χελώνες.
Οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του Κτήματος Άλφα στο Αμύνταιο
Πραγµατοποιήθηκε προζυµωτική εκχύλιση και ζύµωση σε χαµηλές θερµοκρασίες. Έπειτα, το κρασί έµεινε µε τις λεπτές του οινολάσπες για να ενισχυθεί ο έντονος πυρηνόκαρπος, ανθικός και φυτικός χαρακτήρας του. ∆ιαθέτει κοµψότητα και πηγαία εκφραστική φρεσκάδα.
ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΙΠΙΔΗ
Petasos Syrah 2019
Το Κτήµα Καριπίδη ιδρύθηκε το 1985, είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο που βρίσκεται στα Βούναινα Θεσσαλίας στην Κεντρική Ελλάδα και διαχειρίζεται 300 στρέµµατα ιδιόκτητο αµπελώνα. Στα τέλη του 2011, η οικογένεια Καριπίδη προχώρησε σε ένα ακόµα αποφασιστικό βήµα και επένδυσε σε ένα καινούριο οινοποιείο, αντάξιο των κρασιών της. Ο Petasos είναι ένα καθαρόαιµο Syrah, που έχει ωριµάσει για 16 µήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.
Ένα καθαρόαιμο Syrah που έχει ωριμάσει για 16 μήνες σε γαλλικά βαρέλια
Έχει βαθύ κόκκινο χρώµα, φρέσκο στη µύτη µε µπόλικα µικρά κόκκινα φρούτα, τις κλασικές πικάντικες νότες της ποικιλίας αλλά και αποξηραµένα βότανα. Πληθωρικές αλλά όχι άγριες τανίνες, πλούσιο σώµα, που πλαισιώνεται από γλυκά µπαχαρικά και βανίλια από την χρήση του βαρελιού. Πέρα από τις εδραιωµένες και γνώριµες στο ελληνικό κοινό ποικιλίες, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc και Chardonnay που εδώ και χρόνια εξελίσσει και παράγει, η οικογένεια Καριπίδη πρωτοπορεί και ξεχωρίζει και µε τις ποικιλίες Sangiovese και Nebbiolo.
AKRATHOS WINERY
Xinomavro 2018
Οι αµπελώνες και το οινοποιείο Akrathos βρίσκονται στη γενέτειρα του Αριστοτέλη στις ανατολικές πλαγιές του Χoλοµώντα απέναντι απο το Αγ. Όρος και τον Σιγγιτικό κόλπο. Έτσι, η µεσηµεριανή θαλάσσια αύρα και οι νυχτερινοί υγροί αέρηδες από τα γύρω βουνά δηµιουργούν ένα µοναδικό οινοπέδιο για το απαιτητικό Ξινόµαυρο. Την αυστηρή συγκοµιδή και διαλογή ακολούθησε η ζύµωση σε δεξαµενές ανοξείδωτου χάλυβα. ∆ιαπλάστηκε για επιπλέον 12 µήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Έτσι, προέκυψε ένα τυπικό κι εκφραστικά σύγχρονο κρασί που καταφέρνει και συνδυάζει αρώµατα ώριµων κόκκινων φρούτων και γλυκών επίµονων µπαχαρικών.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΡΟΥΠΗ
Route Gris 2023
Ένα ροζέ κρασί από Μοσχοφίλερο, από το επιτυχηµένο οινοποιείο που βρίσκεται στη Φτέρη Αρκαδίας. ∆ιαθέτει σπάνιο χαρακτήρα που ακροβατεί µεταξύ κρασιού ελαχίστων επεµβάσεων και ενός αρωµατικού ανθικού ροζέ. Tα σταφύλια από Μοσχοφίλερο προέρχονται από τον αµπελώνα Καταράχι που βρίσκεται στα 640 µέτρα, και αποδίδει εξαιρετικά χαµηλές στρεµµατικές αποδόσεις.
O Γιάννης Τρουπής
Η ζύµωση έλαβε χώρα µερικώς σε ανοξείδωτη δεξαµενή και µερικώς χρησιµοποιηµένα βαρέλια ψευδο-ακακίας. Αφού ολοκληρώθηκε η ζύµωση το κρασί ωρίµασε µε τα στέµφυλα, σε τσιµεντένια δεξαµενή για επιπλέον πέντε µήνες αποδίδοντας έτσι ένα τυπικό, έντονο κι άµεσο αρωµατικό και δροσιστικό κρασί.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
Σαββατιανό Naturally 2022
Η διαµόρφωση του κρασιού ξεκινά από το αµπέλι και στην Αττική ο χειµώνας στη συγκεκριµένη σοδειά ήταν ήπιος και το καλοκαίρι θερµό. Έτσι διαµορφώθηκαν ιδανικές συνθήκες για να παραχθούν υγιή σταφύλια µε χαµηλή απόδοση και µε πηγαία δυναµική. Το Σαββατιανό Naturally του Οινοποιείου Παπαγιαννάκου προέρχεται από έναν ξερικό αµπελώνα 70 ετών µε κυπελλοειδή διαµόρφωση που ακµάζει πάνω στο ασβεστολιθικό του έδαφος.
To Οινοποιείο Παπαγιαννάκου στο Μαρκόπουλο Αττικής είναι το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο στην Ελλάδα.
Ακολουθήθηκε κλασική λευκή οινοποίηση µε την αποκλειστική δράση της γηγενούς ζυµοχλωρίδας. Εµφιαλώθηκε αφιλτράριστο και όπως µαρτυρά και το όνοµά του δίχως την παραµικρή σχέση µε τα θειώδη. Στο κρασί κυριαρχούν τα αρώµατα εσπεριδοειδών µε νύξεις βοτάνων ενώ στο σύνολο είναι χαρακτηριστικά τραγανό.