Πολλοί οινοποιοί περιφρονούν την ιδέα της χρήσης γενετικής προόδου για να φέρουν επανάσταση στην αμπελοκαλλιέργεια τους.
Ο εκφυλισμός του αμπέλου και οι ασθένειες του αμπέλου όπως η ίσκα, προκαλούν, σε ορισμένες περιοχές, έως και 20 % μείωση παραγωγής . Δεδομένου ότι η μόνη θεραπεία που έχουμε επί του παρόντος κατά ίσκας- το αρσενικό νάτριο – απαγορεύτηκε για προφανείς λόγους, η βιομηχανία ζορίζεται. Οι νέες ποικιλίες σταφυλιού συμπεριλαμβανομένων των υβριδίων είναι μία από τις απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Στιβαρές και ανθεκτικές στις ασθένειες, αυτές οι εργαστηριακές δημιουργίες είναι σίγουρα το μέλλον.
Ορισμένα μεγάλα οινοποιεία αναζητούν για σωτηρία τη ρομποτική . Το 2020, μια ομάδα επιστημόνων και κατασκευαστών παρουσίασε το Thorvald στον κόσμο. Αναπτύχθηκε από την Cornell AgriTech στη Νέα Υόρκη, το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και τη νορβηγική εταιρεία SAGA Robotics. Το μηχάνημα είναι εξοπλισμένο με λαμπτήρες υπεριώδους (UV) που έχουν σχεδιαστεί για να ωθούν τις μυκητολογικές ασθένειες στη λήθη. Τα σχέδια για την κατασκευή των ρομπότ ευρύτερης κλίμακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γίνει αυτό το τεχνολογικό θαύμα ένα εφόδιο σε πολλούς αμπελώνες. Η αμπελοκαλλιέργεια χαμηλής παρέμβασης και η αφθονία των αγριολούλουδων σώζουν ελάχιστες καταστροφές όταν το ωίδιο «χτυπά».
«Ένας διδάκτορας που ονομάζεται Aruppillai Suthparan έδειξε ότι η θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία έπρεπε να εφαρμοστεί τη νύχτα», εξήγησε ο επικεφαλής του προγράμματος David Gadoury. “Οι παθογόνοι μύκητες έχουν έναν αμυντικό μηχανισμό ενάντια στο φυσικό υπεριώδες φως – χρησιμοποιούν το μπλε φως που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας για να επιδιορθώσουν τη βλάβη των κυττάρων τους. Αλλά τη νύχτα αυτή η άμυνα καταρρέει. Επομένως, χρειάζεται μόνο μια μικρή δόση υπεριώδους φωτός, η οποία είναι αποτελεσματικό στη θανάτωση μονοκύτταρων οργανισμών, αλλά δεν βλάπτει τις καλλιέργειες. Ο Thorvald χρησιμοποιεί ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα GPS και είναι σχεδόν αυτόνομο.”
Υπάρχουν πλέον παραδείγματα γεωργικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σε κάθε μεγάλη περιοχή. Στο Chianti Classico, η Ricasoli έχει εμπιστευτεί τα συστήματα πρόβλεψης καιρού και τον λαμπερό νέο εξοπλισμό. Τα αναγκαία αμπελουργικά εργαλεία απαιτούν εργοστάσια, ενέργεια ακόμη και ορυκτά καύσιμα.
“Το 2020 αγοράσαμε ένα μηχάνημα ικανό να διαχειριστεί την εφαρμογή λίπανσης μεταβλητού ρυθμού, που σημαίνει εξορθολογισμό αυτής της διαδικασίας χρησιμοποιώντας μόνο λιπάσματα όπου χρειάζεται. Το μηχάνημα διαθέτει ένα σύστημα που μπορεί να διαβάσει «χάρτες ευρωστίας», φτιαγμένοι από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από drones», εξηγεί ο τεχνικός διευθυντής της Ricasoli, Massimiliano Biagi.
Φυσικά, η καινοτομία που δοκιμάζεται δεν αφορά μόνο τα ρομπότ και τα τρακτέρ. Η μάρκα Siepi της Τοσκάνης αποφάσισε να συνδυάσει τους φυσικούς πόρους με την ανθρώπινη εφευρετικότητα στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Χρησιμοποιούμε καολίνη (λεπτή, λευκή σκόνη βράχου) που, διαλυμένη στο νερό, κατανέμεται στα φύλλα και τα σταφύλια για να τα «ασπρίσει» τελείως και να δημιουργήσει ένα φαινόμενο καθρέφτη ενάντια στο άμεσο ηλιακό φως, με στόχο τη μείωση της επιφάνειας. θερμοκρασία και στις δύο περιοχές», λέει η Gionata Pulignani, τεχνικός διευθυντής και οινοποιός της Siepi.
Άλλοι εμπιστεύονται το λατέξ. Ίσως θυμάστε ότι αρκετές ευρωπαϊκές περιοχές έχουν καταστραφεί από χαλαζοπτώσεις τα τελευταία χρόνια. Ευτυχώς, υπάρχει μια λύση – ένα έργο που χρηματοδοτείται από το συμβούλιο ονομασιών του Saint-Émilion περιλαμβάνει τη χρήση ραντάρ και μπαλονιών ηλίου για την προστασία των αμπελώνων από την απειλή της χαλαζόπτωσης. Το ραντάρ χρησιμεύει ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, σχεδιασμένο να ενεργοποιεί τα μπαλόνια σε περίπτωση αντιληπτής απειλής. Τα μπαλόνια θα διασκορπίσουν στη συνέχεια αλάτι στην ατμόσφαιρα, μειώνοντας το σημείο πήξης του νερού και έτσι μετατρέποντας το χαλάζι σε αβλαβή βροχή.
Σίγουρα, η ενθάρρυνση μεγαλύτερης βιοποικιλότητας είναι ένα σχέδιο με λίγα μειονεκτήματα. Η αφαίρεση (ορισμένων) συνθετικών εισροών είναι ευεργετική για την υγεία του αμπελιού και την ποιότητα του κρασιού, αλλά δεν είναι όλα όπως φαίνονται σε αυτόν τον θολό κόσμο. Τα μηνύματα βιωσιμότητας στο front-end συχνά στερούνται λεπτομέρειας, αποφεύγοντας σκόπιμα οποιαδήποτε από τις δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με τις ενεργειακές συμβάσεις και τη μέτρηση που χρησιμοποιείται για την ανάλυση της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα. Ο Dominique Tourneix, γενικός διευθυντής της εταιρείας κλεισίματος Diam Bouchage, παρατήρησε κάποτε ότι ο εντατικός έλεγχος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ανακύκλωσης εκλείπει – οι μονάδες ανακύκλωσης απαιτούν σημαντικούς ενεργειακούς πόρους, παράγοντας έτσι ένα σχετικά υψηλό αποτύπωμα άνθρακα.
ΠΗΓΗ: wine-searvher.com