Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στρεμματική ενίσχυση και απόσταξη κρίσης ζητά η MODEF

Ζητώντας στρεμματική ενίσχυση και απόσταξη κρίσης, η Mouvement de Défense des Exploitants Familiaux (MODEF – Κίνηση στη Γαλλία που υπερασπίζει τα συμφέροντα των οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων) πιστεύει ότι η εκρίζωση των αμπελιών, δεν μπορεί να είναι μια μόνιμη λύση.

Αντιμέτωπη με τα αιτήματα της Gironde για επιδότηση οριστικής εκρίζωσης των πλεοναζόντων αμπελιών, η Mouvement de Défense des Farmers Familiaux (MODEF) προτείνει έναν εναλλακτικό σχέδιο. Για τον Didier Gadea, τον πρόεδρο της επιτροπής κρασιού, η αιτία της ανισορροπίας είναι κατανοητή, αλλά όχι οι λύσεις της: «Καταλαβαίνω τους αμπελουργούς του Μπορντό, είναι με τη θηλειά στο λαιμό», αλλά για τον ίδιο «είναι ακατανόητο να ζητούν οι αμπελουργοί, εκρίζωση. Το εργαλείο παραγωγής πρέπει να διατηρηθεί. Γιατί μετά, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά: θα εκριζώσουμε άλλα 15.000 εκτάρια;»

Ο αμπελουργός από το Hérault είχε εμπειρία από τις εκριζώσεις του Languedoc. «Πρέπει να δώσουμε ενισχύσεις ανά εκτάριο για τη διατήρησή του. Δεν είναι λύση αεροπειρατείας», διευκρινίζει σε δελτίο τύπου της MODEF: «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είναι απαραίτητο να απελευθερωθεί ενίσχυση ανά εκτάριο για τους υπερχρεωμένους αμπελουργούς για να αποφευχθεί η εκρίζωση των αμπελιών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί το παραγωγικό μας εργαλείο. «Το καλύτερο στην εκρίζωση είναι ότι πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη λύση σε ζητήματα ταμειακών ροών». Ο Didier Gadea δεν πιστεύει ότι αυτό μπορεί να δώσει μόνιμες απαντήσεις.

Απόσταξη

Η MODEF υποστηρίζει την χορήγηση κρατικής βοήθειας για τη στήριξη των αμπελώνων: «Όσο η αγοραστική δύναμη των Γάλλων είναι μειωμένη, η κατανάλωση κρασιού θα συνεχίσει να μειώνεται επίσης. Τα περιθώρια κέρδους των διαφόρων παραγόντων της αγοράς πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να επιτραπεί η αύξηση της τιμής του οίνου που καταβάλλεται στους αμπελουργούς. Η οινοποιία μας χρειάζεται τα εργαλεία ρύθμισης της απόσταξης.»

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...