Σε λιγότερο από 800 μέτρα χωματόδρομου που οδηγούν στην άκρη της χαράδρας, πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού, εκτείνεται σε μόλις 100 στρέμματα ένα από τα επιβλητικότερα αμπελοτόπια της Ελλάδας που από εδώ και στο εξής, μαζί με το άλλοτε Μετόχι του Αγίου Αθανασίου, στο οποίο κάποτε βρισκόταν το πατητήρι των μοναχών, θα ανοιχτό προς το κοινό.
Η ημέρα ήταν ιδανική για αυτό που είχαν στο μυαλό τους οι άνθρωποι του Κτήματος «Μέγα Σπήλαιο», δηλαδή μια καλά μελετημένη εκδήλωση στο πλαίσιο του φεστιβάλ Οινοξένεια, εν είδη εγκαινίων της οινοτουριστικής δραστηριότητας που ξεκινά στο σημείο.
«Μια φιάλη ανά φυτό»
Ο Στέλιος Τσίρης, ο επικεφαλής οινολόγος του Κτήματος, υποδεχόταν τους επισκέπτες στην άκρη του δρόμου για μια πρώτη γνωριμία με το αμπέλι. «Το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν ευνοϊκές για τα σταφύλια, ακόμα και το καλοκαίρι, κάνει τη διαφορά στην ποιότητα κρασιού. Το θερμόμετρο στην περιοχή είναι συνήθως 10 βαθμούς πιο κάτω από ό,τι στη θάλασσα και αυτό βοηθάει στην οψίμιση του τρύγού» εξηγεί παραθέτοντας τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στον αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου: Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό, Βερτζαμί, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Ασύρτικο, Λαγόρθι.
«Η πυκνότητα φύτευσης και οι αποδόσεις, μας δίνουν μια φιάλη ανά φυτό» καταλήγει, πριν συνεχίσει την ξενάγηση μέσα στον ανακαινισμένο χώρο του παλιού οινοποιείου των μοναχών, ο οποίος μύριζε ρίγανη και θυμάρι, μάλλον από τα ξύλα που συγκρατούν τον σκελετό, όπως ακριβώς τοποθετήθηκαν πριν από αιώνες. Παραδίπλα έχουν εγκατασταθεί δύο μεγάλα βαρέλια και πύλινοι αμφορείς, αφού από εδώ και στο εξής, η οινοποίηση της παραγωγής της Μεγάλης Αμπέλου θα γίνεται στο σημείο.
Το απόγευμα προετοίμαζε μια γλυκιά βραδιά καθώς η σκιά των βράχων σκέπαζε λεπτό το λεπτό τον αμπελώνα, μέσα από τους διαδρόμους του οποίου οι επισκέπτες φωτογραφίζονταν με ένα ποτήρι στα χέρια, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα σοδειές παλαιότερων ετών που τρυγήθηκαν παράλληλα με τον βηματισμό τους.
Πρώτη οινοποίηση για το Βερτζαμί και νέες φυτεύσεις Ασύρτικο στην άκρη του γκρεμού
Τα φυτά καταπράσινα, ακόμα στο στάδιο του περκασμού. Ο αμπελώνας έχει εμπλουτιστεί με ένα νέο τμήμα, που βρίσκεται ψηλά, στον από πάνω βράχο και μοιάζει σα να αιωρείται πάνω από τα 20 ετών, ώριμα αμπέλια που έβαλαν στο χάρτη εκ νέου το κτήμα πίσω στο 1999. «Οι νέες φυτεύσεις έγιναν πριν από μερικούς μήνες, την άνοιξη, είναι Ασσύρτικο» εξηγεί η έτερη οινολόγος του κτήματος, Ευαγγελία Αμανατίδη. Στο μπαλκόνι του Κτήματος, πάνω από τον Αμπελώνα οι άνθρωποι του «Orias Guesthouse & Farm ολοκλήρωναν τη μαγειρική τοπικών προϊόντων σε ανοιχτές φωτιές, καπνιστήρια και παλιά σκεύη, με την κ. Αμανατίδη να ανοίγει ετικέτες που ταίριαζαν ιδανικά με τις δημιουργίες αυτές. Παράλληλα στη μεγάλη αίθουσα γευσιγνωσίας πραγματοποιήθηκαν 2 Master Class από τον κριτικό οίνου και γεύσης Σίμο Γεωργόπουλο, με θέμα «Ο ρόλος του ποτηριού στην ανάδειξη των αρωμάτων του κάθε οίνου».