Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανεβάζει ρυθμούς η αγορά σταφυλοσυλλεκτικών μηχανών στα 8,2 δις η αξία της έως το 2032

Η αγορά των μηχανημάτων συγκομιδής σταφυλιών είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη, καθοδηγούμενη από τις εξελίξεις στη γεωργική τεχνολογία και την αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικές γεωργικές πρακτικές και αντιμετώπισης ζητημάτων που δημιουργούνται από τις ελλείψεις εργατών γης.

Πρόκειται για μηχανήματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να αυτοματοποιούν τη διαδικασία συγκομιδής σταφυλιών, βελτιώνοντας έτσι την παραγωγικότητα, μειώνοντας το κόστος εργασίας και διασφαλίζοντας υψηλότερη ποιότητα συγκομιδής.

Ήδη, η υιοθέτηση μηχανών συγκομιδής σταφυλιών γίνεται πιο διαδεδομένη μεταξύ των ιδιοκτητών αμπελώνων καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της Wise Guy Reports, το μέγεθος της εν λόγω αγοράς ανήλθε σε 4,18 δισ. δολάρια το 2023, και αναμένεται να αυξηθεί στα 4,51 δις το 2024 και να φτάσει τα 8,2 δις έως το 2032, παρουσιάζοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,77% κατά την προβλεπόμενη περίοδο (2024 – 2032).

Η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη στην αγορά μηχανών συγκομιδής σταφυλιών λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για σταφύλια σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αυστραλία. Η αυξανόμενη μεσαία τάξη σε αυτές τις χώρες έχει οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης κρασιού και της ζήτησης για σταφύλια υψηλής ποιότητας.

Ο βασικότερος λόγος για αυτή τη σταδιακή στροφή των αμπελουργών και όσων οινοποιών διαθέτουν ιδιόκτητους αμπελώνες, προς τη μηχανική συγκομιδή των οινοστάφυλων, είναι η αυξανόμενη έλλειψη εργατών γης. Παράλληλα, η ζήτηση τους αυξάνεται λόγω της επέκτασης των σύγχρονων μορφών αμπελοκαλλιέργειας, σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές, που επιτρέπουν τη χρήση σταφυλοσυλλεκτικών μηχανών. Η τρίτη τάση, που εμφανίζεται όλο και πιο έντονα, είναι η επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, καθώς η αμπελοκαλλιέργεια, κυρίως για την παραγωγή κρασιού, λόγω της κλιματικής αλλαγής επεκτείνεται προς νέες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου, π.χ. Μεγάλη Βρετανία και Καναδάς, με πιο επίπεδες εκτάσεις και πιο σύγχρονες μεθόδους, οι νέοι παίκτες θα επενδύουν όλο και περισσότερο στην εκμηχάνιση της παραγωγής.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η παγκόσμια αγορά μηχανών συγκομιδής σταφυλιών οδηγείται κυρίως από την αυξανόμενη ζήτηση για σταφύλια και κρασί. Τα σταφύλια είναι ένα ευπροσάρμοστο φρούτο που χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα τροφίμων και ποτών, όπως κρασί, χυμό και σταφίδες. Η αυξανόμενη δημοτικότητα της κατανάλωσης κρασιού, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές, έχει οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής σταφυλιών. Επιπλέον, η αυξανόμενη συνείδηση της υγείας μεταξύ των καταναλωτών έχει αυξήσει τη ζήτηση για φρέσκα και βιολογικά σταφύλια. Η παγκόσμια παραγωγή σταφυλιών εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 86,1 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2026, αυξανόμενη με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 2,5%.

Η ανάπτυξη αυτή αποδίδεται στην αυξανόμενη ζήτηση σταφυλιών από τους οινοποιούς, τους παραγωγούς χυμών και τους καταναλωτές. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των βιολογικών και βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών έχει επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη της αγοράς μηχανημάτων συγκομιδής σταφυλιών, καθώς τα μηχανήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να συγκομίσουν τα σταφύλια πιο αποτελεσματικά και με λιγότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Ο κλάδος της συγκομιδής σταφυλιών αντιμετωπίζει έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Ο επίπονος χαρακτήρας της συγκομιδής σταφυλιών και η εποχιακή διαθεσιμότητα εργασίας καθιστούν δύσκολη την προσέλκυση και διατήρηση εργαζομένων. Ως αποτέλεσμα, το κόστος εργασίας αυξάνεται σταθερά, ασκώντας πίεση στα περιθώρια κέρδους των αμπελουργών. Οι μηχανές συγκομιδής σταφυλιών προσφέρουν μια λύση στο πρόβλημα της έλλειψης. Τα μηχανήματα αυτά μπορούν να συγκομίσουν τα σταφύλια γρήγορα και αποτελεσματικά, με ελάχιστη ζημιά στους καρπούς. Απαιτούν επίσης λιγότερη εργασία από τις παραδοσιακές μεθόδους συγκομιδής με το χέρι, μειώνοντας το κόστος εργασίας για τους αμπελοκαλλιεργητές.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις μεταμορφώνουν την αγορά μηχανών συγκομιδής σταφυλιών. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η αυτόνομη πλοήγηση και η τεχνητή νοημοσύνη, οδηγεί στην ανάπτυξη πιο εξελιγμένων και αποτελεσματικών σταφυλοσυλλεκτικών μηχανών. Οι αυτόνομες μηχανές μπορούν να κινούνται και να εργάζονται στους αμπελώνες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, χρησιμοποιώντας GPS και αισθητήρες για τον εντοπισμό και τη συγκομιδή των σταφυλιών.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται, επίσης, για την ανάπτυξη μηχανών συγκομιδής σταφυλιών που μπορούν να αναγνωρίζουν και να ταξινομούν τα σταφύλια με βάση το μέγεθος, το χρώμα και την ωριμότητά τους. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να βελτιώσουν την ποιότητα των σταφυλιών τους και να μειώσουν τις απώλειες.

Οι βασικοί παίκτες της αγοράς

Οι βασικές εταιρείες στην αγορά μηχανών συγκομιδής σταφυλιών είναι: Ρellenc, Gregoire, New Holland και Braud, Carraro Agritalia, Bucher Vaslin, FMC Corporation, Kongskilde Industries, ERO Graefer, RME, TMC Cancela, Gimar, Olimac, Lofra και FEI.

Στη χώρα μας διαθέσιμα είναι τα μηχανήματα της Pellenc (Agrotech Α.Ε.),  της New Holland (PJ Condellis SA) και της Gregoire (ELXIS – Επιχειρηματική Μονάδα Πέτρος Πετρόπουλος Α.Ε.Β.Ε.).

Οδηγός για την ανάπτυξη του κλάδου

  1. Ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αυξανόμενο κόστος εργασίας: Ένας από τους κύριους μοχλούς για την αγορά μηχανών συγκομιδής σταφυλιών είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα. Παραδοσιακά, ο τρύγος των σταφυλιών ήταν μια διαδικασία έντασης εργασίας, που απαιτούσε σημαντικό αριθμό εργαζομένων να μαζέψουν τα σταφύλια με το χέρι. Ωστόσο, ο γεωργικός τομέας αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος εργασίας. Αυτό έχει καταστήσει όλο και πιο δύσκολο για τους ιδιοκτήτες αμπελώνων να βασίζονται αποκλειστικά στη χειρωνακτική εργασία για τη συγκομιδή. Οι μηχανές συγκομιδής σταφυλιών προσφέρουν μια λύση σε αυτή την πρόκληση, αυτοματοποιώντας τη διαδικασία συγκομιδής, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από τη χειρωνακτική εργασία και μειώνοντας το λειτουργικό κόστος.
  2. Τεχνολογικές εξελίξεις: Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την υιοθέτηση των μηχανών συγκομιδής σταφυλιών. Οι σύγχρονες μηχανές συγκομιδής σταφυλιών είναι εξοπλισμένες με προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως συγκομιδή ακριβείας, παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και αυτοματοποιημένη διαλογή. Αυτά τα χαρακτηριστικά όχι μόνο ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας συγκομιδής αλλά διασφαλίζουν επίσης ότι τα σταφύλια συγκομίζονται στον βέλτιστο χρόνο, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του προϊόντος. Επιπλέον, οι καινοτομίες στο σχεδιασμό και τη λειτουργικότητα των μηχανών έχουν κάνει αυτές τις μηχανές πιο ευέλικτες και προσαρμόσιμες σε διαφορετικά εδάφη αμπελώνα και ποικιλίες σταφυλιών.
  3. Αυξανόμενη ζήτηση για κρασί και προϊόντα με βάση το σταφύλι: Η παγκόσμια ζήτηση για κρασί και προϊόντα με βάση το σταφύλι αυξάνεται σταθερά, λόγω της αλλαγής των προτιμήσεων των καταναλωτών και της αυξανόμενης εκτίμησης για την οινική κουλτούρα. Αυτή η αύξηση της ζήτησης ώθησε τους ιδιοκτήτες αμπελώνων να επενδύσουν σε σύγχρονο εξοπλισμό συγκομιδής για να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα και να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Οι μηχανές συγκομιδής σταφυλιών δίνουν τη δυνατότητα στους αμπελώνες να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους και να εξασφαλίσουν μια σταθερή προμήθεια σταφυλιών υψηλής ποιότητας, τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας και άλλων προϊόντων με βάση το σταφύλι.
  4. Κρατική Υποστήριξη και Επιχορηγήσεις: Σε πολλές περιοχές, οι κυβερνήσεις παρέχουν υποστήριξη και επιδοτήσεις για την προώθηση της υιοθέτησης γεωργικών μηχανημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μηχανών συγκομιδής σταφυλιών. Αυτά τα κίνητρα αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των αγροτών να εκσυγχρονίσουν τις δραστηριότητές τους και να βελτιώσουν τη γεωργική παραγωγικότητα. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται σε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και την τεχνολογική ολοκλήρωση στη γεωργία συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη της αγοράς μηχανών συγκομιδής σταφυλιών.

Περιοχές κλειδιά για την ανάπτυξη του κλάδου

Η αγορά μηχανών συγκομιδής σταφυλιών αναλύεται σε πολλές βασικές περιοχές, όπως η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη, η Ασία-Ειρηνικός και η Λατινική Αμερική.

  1. Βόρεια Αμερική

Η Βόρεια Αμερική είναι μια σημαντική αγορά για μηχανές συγκομιδής σταφυλιών, καθοδηγούμενη από την παρουσία μεγάλων αμπελώνων και μια καλά εδραιωμένη βιομηχανία κρασιού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα, είναι σημαντικός παραγωγός σταφυλιών και κρασιού, με την Καλιφόρνια να είναι η πρώτη πολιτεία στην παραγωγή σταφυλιών. Η υιοθέτηση προηγμένων γεωργικών μηχανημάτων είναι υψηλή σε αυτήν την περιοχή, υποστηριζόμενη από κυβερνητικά κίνητρα και εστίαση στην τεχνολογική καινοτομία στις γεωργικές πρακτικές.

  1. Ευρώπη

Η Ευρώπη είναι μια άλλη εξέχουσα αγορά για μηχανές συγκομιδής σταφυλιών, με χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία να είναι σημαντικοί παραγωγοί σταφυλιών και κρασιού. Η παραδοσιακή οινική κουλτούρα και η παρουσία μεγάλων αμπελώνων σε αυτές τις χώρες ωθούν τη ζήτηση για σύγχρονο εξοπλισμό συγκομιδής. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας, ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη της αγοράς.

  1. Ασία-Ειρηνικός

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναδεικνύεται σε μια προσοδοφόρα αγορά για μηχανές συγκομιδής σταφυλιών, καθοδηγούμενη από την αυξανόμενη καλλιέργεια σταφυλιών σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αυστραλία. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του κρασιού και οι διευρυνόμενοι αμπελώνες σε αυτές τις χώρες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγοράς. Επιπλέον, η υιοθέτηση προηγμένων γεωργικών πρακτικών και μηχανημάτων κερδίζει έδαφος στην περιοχή αυτή, υποστηριζόμενη από κυβερνητικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

  1. Λατινική Αμερική

Η Λατινική Αμερική σημειώνει επίσης σημαντική ανάπτυξη στην αγορά μηχανών συγκομιδής σταφυλιών, με χώρες όπως η Χιλή και η Αργεντινή να είναι σημαντικοί παραγωγοί σταφυλιών. Η βιομηχανία κρασιού σε αυτήν την περιοχή επεκτείνεται, οδηγώντας σε αυξημένη ζήτηση για αποτελεσματικές λύσεις συγκομιδής σταφυλιών. Η κρατική υποστήριξη για την αγροτική ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των γεωργικών πρακτικών οδηγούν περαιτέρω την ανάπτυξη της αγοράς στη Λατινική Αμερική.

Πηγή: Wiseguyreports

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σταθερά καθοδική είναι η πορεία του δείκτη που παρακολουθεί την αγορά εκλεκτών οίνων, Liv-ex Fine Wine 1000, ο οποίος για τον Αύγουστο σημείωσε πτώση...

REPORTS

Σε πέντε άξονες κινήθηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οίνων Προέλευσης (EFOW), για την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της βιομηχανίας οίνου της...

REPORTS

Ο πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας διαδικτυακού εμπορίου Alibaba, Joe Tsai, φαίνεται να είναι μέρος μιας ομάδας επενδυτών που προχώρησαν σε αγορά αμπελώνων στην...

REPORTS

Η ασυνήθιστα βροχερή έναρξη του καλοκαιριού στην Γαλλία αναμένεται να την οδηγήσει σε έναν από τους χαμηλότερους τρύγους του περασμένου αιώνα, με δύο από...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

To Sincerely Mariah, είναι το νέο ροζέ κρασί, μέρος της σειράς Boutari Selections, μιας σειράς επιλεγμένων ετικετών από τους οινολόγους της οινοποιίας Mπουτάρη.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές των παθογόνων του περονόσπορου και του ωιδίου συνιστούν οι γεωπόνοι...

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...

REPORTS

Σε κλίμα αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε η φετινή γενική συνέλευση του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, αφού φέτος ο ΑΟΣ και η Διοίκηση του κατάφεραν να ορίσουν...