Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανάμεσα στα pucarás και ποιοτικά σταφύλια στις υψηλότερες ερήμους της Χιλής

Στα 3.600 μέτρα φύονται αμπελώνες σε μια ξερική κορυφή της Χιλής. Τα 50 εκτάρια κλημάτων διασχίζουν την Έρημο Ατακάμα, με μερικά να αναδύονται κοντά στο χωριό Socaire, κρυμμένο ανάμεσα στις χαράδρες των πλαγιών.

Φροντιστής των αμπελιών είναι μια ιθαγενής γυναίκα της Χιλής, η Cecilia Cruz, που με μεράκι έχει καταφέρει να αποδείξει την παραγωγή σταφυλιών σε αυτό το σημείο του κόσμου σε ανθρώπους που δεν πίστευαν ποτέ. «Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα δει να παράγεται σταφύλι εδώ στα υψίπεδα», λέει ο ιδιοκτήτης του αμπελώνα, Caracoles.

Η Cruz ήταν αφοσιωμένη στην καλλιέργεια καλαμποκιού και φασολιών μέχρι το 2010, που ένας άντρας της έκανε την πρόταση να ασχοληθεί με τα αμπέλια στα υψίπεδα.Έτσι, ξεκίνησε να συμμετέχει στο πρόγραμμα Atacama Fertile Land του SQM (Chilean Chemical and Mining Society). Την προμήθευσαν με υλικά, φυτά αλλά και πολλές συμβουλές.

Η μόνη άρδευση που έχει το σημείο της καλλιέργειας είναι το χιόνι που λιώνει από τις κορυφές των Άνδεων, που κατά πείεργο τρόπο σε γειτονικές απορροές, το νερό παρουσιάζει μεγάλες ποσότητες στοιχείων ακατάλληλων για παραγωγή.

Το 2017, η Cecilia εντάχθηκε στο High-Altitude Vintners Cooperative Lickanantay, που αποτελείται μόνο από παραγωγούς που κατάγονται από τους ντόπιους κατοίκους της Atacama των Socaire, Toconao, Celeste και San Pedro de Atacama. Από τους πενήντα παραγωγούς που ξεκίνησαν, συνεχίζουν οι 18. Οι υπόλοιποι έφυγαν επειδή δεν μπόρεσαν να μαζέψουν τα σταφύλια λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών ή δεν αφιέρωσαν τον απαραίτητο χρόνο και φροντίδα σε αυτό, λέει ο Fabián Muñoz, οινοποιός στον αμπελώνα Ayllú, που συγκεντρώνει όλα τα μέλη του συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ελλείψεις νερού, θρεπτικών και οξυγόνου, αλλά και το πετρώδες έδαφος προκαλούν μια στρεσογόνα συνθήκη για την καλλιέργεια των αμπελιών που αποδίδει καλή ποιότητα και αξιοσημείωτο αποτέλεσμα.

Δύο από τα κρασιά της Ayllu (Ayllu Sweet Muscatel 2020 και Aylu Orange 2020) έλαβαν χρυσά μετάλλια στον περσινό διεθνή διαγωνισμό ακραίων κρασιών Mondial des Vins Extrêmes που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία. Φέτος στόχος τους ήταν να τρυγήσουν 18.000 κιλά σταφύλια και έφτασαν τα 22.000, ενώ  στόχος είναι να αυξηθούν άλλα 2.000 κιλά στην επόμενη συγκομιδή. «Όταν ξεκίνησε ο συνεταιρισμός αφοσιωθήκαμε στις γεωπονικές εργασίες και μετά στην οινοποιία. Το 2020 αλλάξαμε την εικόνα μας για να επικεντρωθούμε στο μάρκετινγκ.

(φρούρια των ιθαγενών) και στα νεκροταφεία του αρχαίου λαού Atacameño, ο χημικός μηχανικός Samuel Varas, 43 ετών, έστησε τον αμπελώνα Chajnantor στο Zapar. Είναι ένας από τους πιο καινοτόμους αμπελώνες του συνεταιρισμού. «Μέσω δοκιμής και λάθους, καταφέραμε να επιτύχουμε την παραγωγή σταφυλιού με περισσότερη τεχνολογία», εξηγεί. «Λόγω οικολογικού ζητήματος, δεν θέλαμε να συσσωρεύσουμε μπαταρίες κυψελών νερού, επομένως εργαζόμαστε με ηλιακούς συλλέκτες.

 

Αυτά συλλαμβάνουν το φως του ήλιου και το μετατρέπουν σε εναλλασσόμενο ρεύμα. Αυτό το ρεύμα λειτουργεί σαν παραδοσιακές μπαταρίες», λέει ανάμεσα στα 2.000 αμπέλια του που τροφοδοτούνται από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης. Μέρος της χρηματοδότησης προήλθε από κυβερνητικό πρόγραμμα που επιχορηγεί εγχώρια αγροτικά έργα. Η πρώτη χρονιά παραγωγής απέδωσε 150 κιλά (330 λίρες), η τρίτη 500 (1.100 λίβρες) και για την επόμενη, φιλοδοξεί έναν τόνο.

 

 

Πηγή: El pais. com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με τα ροζέ κρασιά να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οινοποιητικές προσπάθειες των τελευταίων ετών στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ενταθεί, εισάγοντας μάλιστα...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.