Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αβεβαιότητες σε θέματα ανταγωνισμού κρύβει η συμφωνία Mercosur για τον οίνο της ΕΕ

Μεταξύ της αυξημένης πρόσβασης σε μια αγορά της Νότιας Αμερικής που πλήττεται από τον πληθωρισμό και του ανοίγματος της ευρωπαϊκής αγοράς σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό αμπελώνα, η σχέση οφέλους-κινδύνου της Mercosur συζητείται στην Copa Cogeca.

Προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τη Mercosur, ο Luca Rigotti επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει «να επενδύσουν μαζικά σε προωθητικές ενέργειες προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση των κρασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει θετικές επιπτώσεις για τα ευρωπαϊκά κρασιά και οινοπνευματώδη από τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών Mercosur (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς της γηραιάς ηπείρου φαίνονται πιο αβέβαιοι, λόγω των πιθανών εξελίξεων της αγοράς της Βραζιλίας και των κινδύνων του ανταγωνισμού από τα κρασιά της Αργεντινής. «Η πιθανή συμφωνία με τις χώρες Mercosur για τον αμπελοοινικό τομέα έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές πτυχές», υποστηρίζει ο Luca Rigotti, πρόεδρος της ομάδας εργασίας Οίνος της Copa Cogeca.

Αντιμέτωπος με τα επιχειρήματα των Βρυξελλών για την κατάργηση των απαγορευτικών τελωνειακών δασμών, ο Luca Rigotti είναι πιο συγκρατημένος: «η ευκολότερη πρόσβαση στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε ορισμένα αμπελοοινικά προϊόντα στις αγορές τους, αλλά το ερώτημα παραμένει σε ποιο βαθμό αυτό θα ήταν ωφέλιμο, ειδικά σε μια εποχή που ο πληθωρισμός (Βραζιλία +4,6% και Αργεντινή σε τριψήφιο αριθμό) και οι τιμές του κρασιού και των τροφίμων αυξάνονται στην περιοχή αυτή. Ο Ιταλός οινοπαραγωγός από το Trentino επισημαίνει ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί μεγαλύτερο άνοιγμα ώστε ν’ αυξηθούν οι εξαγωγές: «για να επιβληθείς σε αυτές τις αγορές, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν μαζικές επενδύσεις σε προωθητικές ενέργειες προκειμένου να βελτιωθεί η θέση των κρασιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα δεδομένου ότι «οι εξαγωγές της Αργεντινής, που κατατάσσεται έβδομη στον κόσμο το 2023, μπορεί να αποτελούν έναν άγνωστο παράγοντα για τους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει ο Luca Rigotti, επισημαίνοντας ότι «θα ήταν επίσης σημαντικό να εξαρτηθεί αυτή η ανοιχτή συμφωνία με την προσθήκη όρων αμοιβαιότητας των προτύπων παραγωγής, με ιδιαίτερη προσοχή στις περιβαλλοντικές πτυχές». Ως έχει, η γεωργική συνιστώσα της συνθήκης Ευρώπης-Mercosur έχει οριστικοποιηθεί από το 2019: μόνο οι πτυχές της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ακόμη υπό συζήτηση.

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

REPORTS

Το παγκόσμιο εμπόριο οίνου και γλεύκους παρέμεινε σχεδόν σταθερό το 2024, με μικρή αύξηση 0,8% σε όγκο, φθάνοντας τα 100,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, και μικρή...

REPORTS

Το 16ο Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) πραγματοποιήθηκε στο Mikulov της Νότιας Μοραβίας στις 25 και 26 Μαρτίου 2025. Η εκδήλωση συγκέντρωσε βασικούς παράγοντες του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...