Η Λήµνος είναι ένα νησί µε παράδοση στην αµπελουργία και το κρασί από τα αρχαία χρόνια. Γνωστή από τον Όµηρο, ο οποίος στην Ιλιάδα αναφέρει ότι µε Ληµνιό κρασί ευφραίνονταν οι Αχαιοί όσο βαστούσε η πολιορκία της Τροίας, ενώ αναφορές στη «ληµνίαν άµπελον» βρίσκονται στην Ειρήνη του Αριστοφάνη και στο Ονοµαστικόν του Πολυδεύκη. Σε αυτήν τη βαθιά ιστορία βασίζονται τα Limnos Wines και εκπροσωπούν το κρασί της Λήµνου όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Πρώτα οι άνθρωποι
Ο Γενικός ∆ιευθυντής των Limnos Wines, ∆ηµήτριος Κράσσος, αναφέρει σχετικά: «Αρχή, βάση και συνέχεια των Limnos Wines είναι οι παραγωγοί που το αποτελούν. Είναι άνθρωποι που στην πλειονότητά τους ασχολούνται αποκλειστικά µε τη γη, διατηρώντας το χαρακτήρα των τοπικών ποικιλιών. Το οινοποιείο µας έχει βοηθήσει στο να µπει η αµπελουργία στη Λήµνο στη σύγχρονη εποχή, διασφαλίζοντας τη διαφύλαξη και συνέχεια της οινικής παράδοσης της Λήµνου».
Η Λήµνος έχει δύο ΠΟΠ ποικιλίες, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το Ληµνιό. Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας έχει πιθανή περιοχή καταγωγής του τη Β. Αφρική και φυτεύτηκε στη Λήµνο στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ το Ληµνιό είναι ένα σταφύλι που αναφέρεται από πολυάριθµους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.
Τα Limnos Wines παράγουν οίνους από τις δύο αυτές ποικιλίες, λαµβάνοντας διακρίσεις τόσο στα ξηρά, όσο και στα γλυκά κρασιά τους. Η σειρά Θύµισες, εµπνευσµένη από την ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Καπνισµένο Τσουκάλι», που γράφτηκε κατά τη διάρκεια που βρισκόταν εξόριστος στη Λήµνο, είναι πολυβραβευµένη.
Όπως εξηγεί ο κ. Κράσσος, «η µοναδικότητα των κρασιών µας προκύπτει από τα ξεχωριστά µικροκλίµατα και τα ηφαιστειογενή εδάφη της Λήµνου καθώς και τις καλλιεργητικές πρακτικές των παραγωγών-µελών µας. Οι ξηροθερµικές συνθήκες σε συνδυασµό µε την αύρα του Αιγαίου και το χαµηλό υψόµετρο προσδίδουν στα σταφύλια µας, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Ληµνιό, µοναδικότητα αρωµάτων και γεύσης. Είναι δε χαρακτηριστικό πως µόνο στη Λήµνο παράγεται λευκός ξηρός οίνος ΠΟΠ από µοσχάτα σταφύλια!»
Πρόσφατα τα Limnos Wines λάνσαραν τη νέα τους Ρετσίνα «Μύρινα». Είναι βιολογική και µε νέα ετικέτα. Ο κ. Κράσσος αναφέρει: «Η νέα Ρετσίνα έχει φυσική ρητίνη πεύκων που σε συνδυασµό µε το λεπτό αρωµατικό µπουκέτο του Μοσχάτου Αλεξανδρείας, δίνει ένα ιδιαιτέρως αρωµατικό προϊόν».
