Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Physical Review Fluids, αποκαλύπτει ότι οι ερευνητές έριξαν δείγματα ανθρακούχων ποτών, από ανθρακούχο νερό και μπύρα έως αφρώδη κρασιά, και τα δύο παραδείγματα παραδοσιακών μεθόδων, όπως η σαμπάνια, και τα παραδείγματα της μεθόδου δεξαμενής, όπως το Prosecco. Στην συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια βελόνα άντλησαν αέριο στα ποτά, πειραματιζόμενοι με το μέγεθος της φυσαλίδας και την προσθήκη χημικών ουσιών που μειώνουν την επιφανειακή τάση του υγρού, γνωστές ως «επιφανειοδραστικές ουσίες», παρατηρώντας τις αλλαγές.
Με αυτόν τον τρόπο ανακάλυψαν, ότι είναι οι επιφανειοδραστικές ουσίες που βρίσκονται στο αφρώδες κρασί που είναι υπεύθυνες για τις σταθερές αλυσίδες φυσαλίδων του με ένα μόνο αρχείο, όπως εξήγησε ο ανώτερος συγγραφέας της εφημερίδας και καθηγητής μηχανικής στο Brown Roberto Zenit: «Η θεωρία είναι ότι στη σαμπάνια αυτοί οι ρύποι που δρουν καθώς τα επιφανειοδραστικά είναι το καλό υλικό. Αυτά τα μόρια πρωτεΐνης που δίνουν γεύση και μοναδικότητα στο υγρό είναι αυτά που κάνουν τις αλυσίδες των φυσαλίδων που παράγουν σταθερές».
Αν και η Zenit χρησιμοποίησε τον όρο «σαμπάνια», τα ευρήματα ισχύουν για τα αφρώδη κρασιά γενικά. Ενώ, η μπύρα έχει επίσης επιφανειοδραστικές ουσίες, οι φυσαλίδες της συχνά δεν ανεβαίνουν σε ευθεία γραμμή. Το ανθρακούχο νερό δεν έχει τέτοιους «μολυσματικούς παράγοντες», και επομένως δεν υπάρχει τίποτα που να οδηγεί τις φυσαλίδες μέσω των ροών από άλλες φυσαλίδες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν σχηματίζονται ευθείες αλυσίδες.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι μεγαλύτερες φυσαλίδες τείνουν να ανεβαίνουν πιο ομαλά και να σχηματίζουν πιο σταθερές αλυσίδες αναμφισβήτητα αντίθετα με τη ληφθείσα σοφία ότι οι λεπτότερες φυσαλίδες ισοδυναμούν με καλύτερο αφρώδες κρασί.
«Αυτό είναι το είδος της έρευνας που εκπονώ εδώ και χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ μια διαρροή ωκεανού ή μια δεξαμενή αερισμού, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πιει μια σόδα, μια μπύρα ή ένα ποτήρι σαμπάνια. Μιλώντας για τη σαμπάνια και την μπύρα, το κύριο σχέδιο μας είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι η μηχανική των υγρών είναι σημαντική στην καθημερινή τους ζωή», είπε η Zenit.
Τέλος, πράγματι, όπως πρότεινε η Zenit, τα ευρήματα μπορεί να έχουν πιο πρακτικές εφαρμογές από το να μας βοηθούν απλώς να καταλάβουμε γιατί το αφρό μας φαίνεται καλό σε ένα ποτήρι. Μια χρήση που αναφέρθηκε, αν και πιθανώς δεν είναι τόσο λαμπερή όσο η παροχή ασήμαντων στοιχείων για την επόμενη δεξίωση σαμπάνιας σας, είναι η ανάμειξη που προκαλείται από φυσαλίδες σε δεξαμενές αερισμού επεξεργασίας νερού.