Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το εμβληματικό terroir του Αμύνταιου, μια μαγική εμπειρία στο Κτήμα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ

Στα τέλη Οκτωβρίου άνοιξε τις πόρτες του το Tasting Room της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου, όπου βρίσκεται και το εντυπωσιακό οινοποιείο του Κτήματος.

Λουσµένος στο φυσικό φως και µε µαγευτική θέα στη λίµνη Βεγορίτιδα, ο νέος χώρος είναι εναρµονισµένος µε οργανικό τρόπο µε το περιβάλλον και προσεγµένος σε κάθε λεπτοµέρειά του.

Εκεί οι οινόφιλοι έχουν τη δυνατότητα γευσιγνωσίας, ανακαλύπτοντας περισσότερα για την ιστορία της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στο Αµύνταιο, για τον ξεχωριστό αµπελώνα της Σαµαρόπετρας στα 720 µέτρα υψόµετρο -το υψηλότερο σηµείο της ζώνης- αλλά και για τα αµπελοτόπια Πάλπο, Ντρούµο, Ταρσανάς, Μπάρα.

Σε αυτά, ο κυρ-Γιάννης Μπουτάρης, διαβλέποντας την τεράστια δυναµική του σπουδαίου terroir και πέρα από  το Ξινόµαυρο, έκανε τις πρώτες φυτεύσεις λευκών ποικιλιών στην περιοχή ήδη από το 1989.

Εκεί δηµιουργούνται σήµερα οι εξαιρετικές λευκές Single Block ετικέτες του Κτήµατος που αποκαλύπτουν το σπουδαίο βορειοελλαδίτικο terroir µέσα από τα micro-terroirs του.

Ιδιαίτερη θέση κατέχουν φυσικά και τα αφρώδη µε Ξινόµαυρο Αµυνταίου, σε µια διαδροµή περισσότερων από 15 χρόνων πειραµατισµού που συνεχίζεται.

Μαζί  µε το Κτήµα στο Γιαννακοχώρι Νάουσας, το Tasting Room στον Άγιο Παντελεήµονα δηµιουργεί νέα δεδοµένα, πάντα µε το µοναδικό DNA της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ. Αξίζει να σηµειωθεί ότι έως το τέλος ∆εκεµβρίου, γιορτάζοντας τα εγκαίνια του νέου χώρου, προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες η γευσιγνωσία τριών ετικετών από τον αµπελώνα του Αµυνταίου και η ξενάγηση.

Πράσινος οινοτουρισμός

Πρωτοπόρα στη βιώσιμη ανάπτυξη και τον οινοτουρισμό, η ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, με τη νέα πρόταση του Αμυνταίου, δημιουργεί έναν ακόμη προορισμό βιωματικών εμπειριών γύρω από το κρασί, συνδυάζοντας τη φύση, την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tην 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκόσμια και για το λόγο αυτό οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνουν και προτείνουν για τους λάτρεις της ποικιλίας,...

REPORTS

Αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων στον αμπελοοινικό τομέα προβλέπει τροποποιητική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, που αναρτήθηκε...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Οι εξαγωγές ιταλικού κρασιού κατέγραψαν νέο ρεκόρ το 2024, αγγίζοντας τα 8,136 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

REPORTS

Έπιασε τόπο η έκκληση των ηγετών του οίνου, διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης στο νέο ψήφισμα του ΠΟΥ.