Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υποχρεώσεις αμπελουργών και oινοποιών ενόψει του τρύγου 2023

Οδηγίες προς τους αμπελουργούς και τις οινοποιητικές επιχειρήσεις παρέχουν οι αρμόδιες ΔΑΟΚ ενόψει του φετινού τρύγου αναφορικά με τις δηλώσεις συγκομιδής και προκειμένου να διασφαλιστεί η επιλεξιμότητα της πρώτης ύλης.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Αχαΐας, ενόψει του τρύγου των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου έτους 2023, ανακοινώνει τα εξής: Σύμφωνα µε την ενωσιακή νομοθεσία, άρθρα 81 και 62 του Καν (ΕΕ) 1308/2013 και την εθνική νομοθεσία, άρθρο 2 της Υπουργικής Απόφασης υπ. αριθµ. 2919/95506/13-9-2017 (Β΄ 3276), απαγορεύεται η οινοποίηση µη οινοποιήσιµων ποικιλιών αμπέλου καθώς και η οινοποίηση ποικιλιών που προέρχονται από αµπελοτεµάχια τα οποία δεν εντάσσονται στο δυναμικό παραγωγής του αµπελοοινικού τοµέα (χωρίς δικαίωμα φύτευσης, τεμάχια ποικιλιών διπλής/τριπλής χρήσης που ενισχύονται από άλλη ΚΟΑ ή επιτραπέζιων σταφυλιών).

Α) Υποχρεώσεις αµπελουργών

Οι αμπελουργοί υποχρεούνται πριν την συγκομιδή των σταφυλιών, να υποβάλουν στις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές), όλα τα αλφαριθμητικά και χαρτογραφικά στοιχεία των αµπελοτεµαχίων από τα οποία πρόκειται να παραδώσουν σταφύλια (επικαιροποιηµένη καρτέλα αµπελοκαλλιέργειας) από τα οποία θα διαπιστώνεται η επιλεξιµότητα της πρώτης ύλης και ιδιαίτερα η ύπαρξη δικαιώματος φύτευσης ή αναφύτευσης. Τα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να συµφωνούν µε τα στοιχεία που δηλώνονται στη δήλωση συγκομιδής των αµπελουργών, στη δήλωση παραγωγής της οινοποιητικής επιχείρησης ή την δήλωση εμπορίας της εμπορικής (κατά περίπτωση) καθώς και µε τα στοιχεία του αµπελουργικού μητρώου.

 Β) Υποχρεώσεις οινοποιητικών ή εµπορικών επιχειρήσεων

α) Προκειµένου να διασφαλιστεί η επιλεξιµότητα της πρώτης ύλης, οι οινοποιητικές ή εμπορικές επιχειρήσεις οφείλουν να ζητήσουν από τους αµπελουργούς, πριν την συγκομιδή των σταφυλιών, να τους προσκομιστεί αντίγραφο της προαναφερόµενης επικαιροποιηµένης καρτέλας αµπελοκαλλιέργειας. β) Κατά την παραλαβή των σταφυλιών από τις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές), καθίσταται υποχρεωτική σύµφωνα µε το άρθρο 9 της ΚΥΑ 5833/155045/12.12.2013 (Β΄3324) όπως ισχύει, η αναγραφή στα τιμολόγια/δελτία παραλαβής των παρακάτω στοιχείων: το ονοµατεπώνυµο και το Α.Φ.Μ. του αµπελοκαλλιεργητή η ποικιλία αµπέλου των σταφυλιών ο κωδικός αµπελοτεµαχίου (δεκατριψήφιος) του Αµπελουργικού Μητρώου καθώς και στην περίπτωση παράδοσης φορτίου από διαφορετικά αµπελοτεµάχια της εκµετάλλευσής του θα πρέπει να αναφέρεται στο παραστατικό η ποσότητα σταφυλικής παραγωγής που αντιστοιχεί σε κάθε αµπελοτεµάχιο. Σε κάθε περίπτωση το ΑΦΜ του παραδίδοντος την σταφυλική παραγωγή πρέπει να ταυτίζεται µε το ΑΦΜ του εγγεγραµµένου αµπελοκαλλιεργητή στο Αμπελουργικό Μητρώο για το συγκεκριμένο αµπελοτεµάχιο. γ) Όσον αφορά τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των σταφυλιών εφαρµόζονται τα διαλαµβανόµενα στο Κεφάλαιο IV του Καν (ΕΚ) 273/2018 της Επιτροπής και παράλληλα τηρείται το άρθρο 12 της µε αριθµ. 285870/01.09.2004 ΚΥΑ και συγκεκριμένα «Στην περίπτωση µεταφοράς νωπών σταφυλιών, στο συνοδευτικό έγγραφο αναγράφεται υποχρεωτικά η περιοχή προέλευσης, η ποσότητα και η ονομασία της κάθε ποικιλίας των µεταφεροµένων σταφυλιών». δ) Η πρώτη ύλη (σταφύλια) για την παραγωγή οίνων µε Προστατευόµενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) προέρχονται αποκλειστικά από αµπελοτεµάχια που περιλαµβάνονται στην οριοθετηµένη γεωγραφική περιοχή, για την παραγωγή δε των οίνων, τηρούνται οι εγκεκριμένες προδιαγραφές του προϊόντος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με τα ροζέ κρασιά να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οινοποιητικές προσπάθειες των τελευταίων ετών στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ενταθεί, εισάγοντας μάλιστα...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.