Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υγειονομικές ανησυχίες για φθηνά κρασιά από τις εμβληματικές περιοχές Chablis και Μπορντό

Μια πρόσφατη έρευνα από την ομάδα του γαλλικού περιοδικού 60 Millions de Consommateurs εγείρει προβληματισμούς σχετικά με την παρουσία επιβλαβών ουσιών σε κρασιά από τις εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές Chablis, του βορειότερου τμήματος οίνων γεωγραφικής προέλευσης από την Βουργουνδία, και του Μπορντό.

Η έρευνα του γαλλικού περιοδικού αποκάλυψε ότι μεγάλο μέρος των 14 δοκιμαζόμενων φθηνών κρασιών περιείχε ουσίες επιβλαβείς για την υγεία, κάποιες εκ των οποίων είναι καρκινογόνες. Στους υπό εξέταση οίνους συμπεριλαμβάνονται λευκά από τις περιοχές Chablis και Muscadet, και κόκκινα από το Μπορντό και το Cotes du Rhone. Οι ερευνητές εξέτασαν για ίχνη 742 μορίων που εντοπίζονται σε φυτοφάρμακα και εντόπισαν υπολείμματα τους σε 20 δοκιμαστικά δείγματα, με τα πιο ανησυχητικά ευρήματα να προέρχεται από τους οίνους με προέλευση το Chablis, αφού οι επιβλαβείς ουσίες βρέθηκαν στα μισά κρασιά που εξετάστηκαν.

Από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι η διαφορά στα επίπεδα επιβλαβών ουσιών που βρέθηκαν σε κρασιά που είχαν παραχθεί με τις παραδοσιακές μεθόδους και σε βιολογικά κρασιά. Οι οίνοι από το Chablis που είχαν παραχθεί με οργανικές πρακτικές περιείχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα θειωδών (57 mg ανά λίτρο) σε αντίθεση με αυτά που ακολούθησαν μια τυπική διαδικασία παραγωγής, παρότι και οι δύο κατηγορίες ανταποκρίνονταν στο νόμιμο όριο των 200 mg ανά λίτρο.

Όσον αφορά τα οργανικά κρασιά με προέλευση από την περιοχή του Μπορντό, η έρευνα έδειξε πως τα επίπεδα θειώδων που εμπεριείχαν (22,5 mg ανά λίτρο) ήταν επίσης χαμηλότερα από αυτά που παράχθηκαν με τυπικές μεθόδους, ενώ ακόμα και σε μερικά κρασιά με πιστοποιήσεις υψηλής περιβαλλοντικής αξίας (HVE) παρατηρήθηκαν 62,9 mg ανά λίτρο.

Παρότι τα βιολογικά κρασιά δείχνουν να είναι ασφαλέστερα, η έρευνα αναφέρει πως και αυτά δεν είναι πλήρως «καθαρά» από άλλα χημικά όπως ο χαλκός και το θείο και άσκησε κριτική στην πιστοποίηση HVE για την εστίαση της στην βιοποικιλότητα, η οποία όμως δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη για τους καταναλωτές.

Με πληροφορίες από Vinetur

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Έντονη αύξηση του πληθυσµού του εντόµου κρυπτοβλάβες (Cryptoblabes gnidiella) σε αµπελώνες της Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας καταγράφεται αυτό το διάστηµα στο εγκατεστηµένο δίκτυο παγίδων, ενώ...